Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2008

Στο ΣτΕ οι Δασολόγοι για έκταση της Ι.Μ. Βατοπεδίου

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων ζητώντας την ακύρωση ως παράνομης και αντισυνταγματικής γνωμοδότησης του Ε΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία έκταση 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής χαρακτηρίστηκε ως δασική.
Η συγκεκριμένη έκταση συγκαλέγεται στα συμβόλαια που υπεγράφησαν μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Μονής Βατοπαιδίου, ενώ η γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έγινε δεκτή από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Κιλτίδη.
Η εν λόγω έκταση είχε χαρακτηριστεί το 1934 ως δάσος χθαμαλόν από την επιτροπή απαλλοτριώσεων Χαλκιδικής και το 1971 ως κοινόχρηστο δάσος από την επιτροπή οριστικών διανομών.
Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, ο νόμος 3147/03 αλλά και ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Ιούλιος 2004) δεν επέτρεπε την επανεξέταση κοινόχρηστων εκτάσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως δάση και επομένως ήταν έγκυρος και δεσμευτικός ο χαρακτηρισμός δάσος χθαμαλόν.
Επίσης, υποστηρίζουν πως οι προσβαλλόμενες πράξεις πρέπει να ακυρωθούν και γιατί εκδόθηκαν από αναρμόδια όργανα και υπήρξε παράνομη υποκατάσταση των αρμοδίων δασικών υπηρεσιών, της επιτροπής επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων, κ.λπ.
Η προσφυγή θα εκδικαστεί λόγω σπουδαιότητας από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2008

Οι Θεσσαλονικείς αγαπούν την ανακύκλωση!


Πρωταθλητής στην ανακύκλωση αναδεικνύεται ο δήμος Θεσσαλονίκης. Τα στοιχεία τα οποία έδωσε, το μεσημέρι της Τρίτης 14 Οκτωβρίου 2008, στη δημοσιότητα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης βδομαδιάτικης συνέντευξης Τύπου, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Τα στοιχεία του Γραφείου Ανακύκλωσης της αντιδημαρχίας Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, είναι καταλυτικά: Τους πρώτους εννέα μήνες του 2008 έχουν ανακυκλωθεί
 • 4.700 τόνοι χαρτιού(35% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2007).
 • 350 τόνοι γυαλί, πλαστικό και αλουμίνιο,
 • 150 τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών,
 • 3,5 τόνοι παλιές μπαταρίες,
 • 1,2 τόνοι λαμπτήρες,
 • 25 τόνοι χρησιμοποιημένο ορυκτέλαιο και
 • 2.080 ελαστικά αυτοκινήτων.
Επειδή η ανακύκλωση είναι υπόθεση όλων μας, όλων των πολιτών, άσχετα το πόσο βοηθά η κάθε Τοπική Αυτοδιοίηση, το μήνυμα είναι ένα: KEPP ON THE GOOD WORK, συντοπίτες! Κι όσοι μένετε σε δήμους που δεν εφαρμόζουν πρόγραμμα ανακύκλωσης, ή εφαρμόζουν την πακετοποίηση, τολμήστε το: Φορτώστε τα αυτοκίνητά σας χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, μπαταρίες (δε θα βρομίσουν, αφού θα τα έχετε συγκεντρώσει σε διαφορετικούς κάδους) και ρίχτε τα εσείς, στους κάδους του δήμου Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικά σας δίνω ένα σημείο όπου υπάρχουν όλοι οι κάδοι ανακύκλωσης: Η συμβολή των οδών Δελφών και Βασιλίσσης Όλγας, στο ντεπό. Εύκολο παρκάρισμα, δίπλα στους κάδους, εύκολη πρόσβαση. Όσοι έχετε άλλα σημεία, δώστε τα στο χώρο των σχολίων σ αυτό το ποστ.

Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2008

Υδάτινοι πόροι: Χάσαμε χρόνο...


«Τρέχουμε πλέον να προλάβουμε το χαμένο χρόνο». Με τα λόγια αυτά, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης των Λιμνών Κορώνειας - Βόλβης κ. Σ. Αναστασιάδης, μίλησε για τα έργα που γίνονται σήμερα για τη διάσωση της λίμνης τα οποία, όπως είπε, έπρεπε να είχαν ξεκινήσει πριν από 25 χρόνια. Ήταν ένας από τους ομιλητές στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας - Βόλβης.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Αναστασιάδης, μόλις πρόσφατα ξεκίνησαν δύο από τα έργα, η ενωτική τάφρος και η διαχείριση υδάτων από τα ρέματα Σχολαρίου - Λαγκαδικίου προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ και των λιμνοδεξαμενών καθαρισμού αποβλήτων του Λαγκαδά προϋπολογισμού 2,45 εκατ. ευρώ.

Ανύπαρκτη χαρακτήρισαν οι ειδικοί επιστήμονες την υδατική πολιτική της Eλλάδας. Όπως είπαν, ελάχιστα έχουν γίνει από το 1983, όταν η επιστημονική κοινότητα επεσήμανε το πρόβλημα με τα νερά, ή από το 1987, όταν ψηφίστηκε ο νόμος 1739, ο οποίος καθιέρωσε 14 υδατικά διαμερίσματα και προσδιόρισε επακριβώς τα έργα που έπρεπε να γίνουν για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων.
Καθώς την Ελλάδα διασχίζει η οροσειρά της Πίνδου, διαπιστώνεται -σύμφωνα με τους επιστήμονες- άνιση συγκέντρωση υδάτινων αποθεμάτων, η οποία, πλέον, είναι ορατή: Άλλες περιοχές της χώρας έχουν πλεόνασμα νερών και άλλες το μοιράζουν με το... σταγονόμετρο. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι το δυτικό μέρος της Ελλάδας (Ηπειρος, Δ. Στερεά, ΒΔ Πελοπόννησος) είναι πολύ ευνοημένο σε υδάτινα αποθέματα (το 37% του συνόλου) και έχει μέσο ετήσιο όγκο βροχοπτώσεων, που καλύπτει περίπου το 48,3% της συνολικής βροχόπτωσης της χώρας. Αντίθετα, στις επιφανειακές απορροές η Μακεδονία και η Θράκη καλύπτουν περίπου του 42,8% του συνόλου, αλλά σ’ αυτά τα δύο γεωγραφικά διαμερίσματα προστίθενται οι απορροές από όμορες χώρες με τις οποίες δεν έχει γίνει κάποια οριστική συμφωνία για το μοίρασμα των νερών.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα εμφανίζει μέσο ετήσιο ύψος βροχόπτωσης περίπου 850 χιλιοστά που αντιστοιχεί σε 115 δισ. κ. μ. Η μέση ετήσια επιφανειακή απορροή ανέρχεται σε 60 δισ. κ. μ. και το ετήσιο δυναμικό των υπόγειων νερών εκτιμάται σε 2,5 δισεκατομμύρια.
Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην ημερίδα, κύριο ρόλο (και καταστρεπτικό) έπαιξε ο άνθρωπος. Ειδικά όσον αφορά την αποδάσωση και τη διάβρωση του εδάφους. Οι δασικές εκτάσεις (φυσικοί υδροταμιευτήρες) αρχές 19ου αιώνα κάλυπταν περίπου το 40% της συνολικής έκτασης της χώρας και σήμερα καλύπτουν το 18% με τάσεις διαρκούς μείωσης.

H φωτογραφία είναι του Robert Mullner και την έχω πάρει από εδώ.
H φωτογραφία της αρχικής σελίδας είναι του Kerim Marangoz και την έχω πάρει, επίσης, από εδώ.

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008

Υπέρ της ανακύκλωσης ο ΣΥΡΙΖΑ


Τα πλεονεκτήματα της ανακύκλωσης σε σχέση με άλλα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων, πρόβαλε, σε εκδήλωσή του, στα γραφεία της ΕΔΟΘ, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμμανατίδου, η οποία τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Υποστήριξε ότι η «ανακύκλωση με διαχωρισμό στην πηγή», είναι σήμερα η «μόνη» λύση που είναι συμβατή με την προστασία του περιβάλλοντος και με την εξελισσόμενη ευρωπαϊκή πολιτική για το περιβάλλον.
Ο Γιάννης Γρηγοριάδης, μέλος της γραμματείας του τμήματος Οικολογίας του ΣΥΝ, αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκύπτουν από την καύση των αποβλήτων. Ισχυρίστηκε ότι ο μύθος της «ενεργειακής αξιοποίησης» των αποβλήτων καταρρίπτεται και μόνο από το γεγονός ότι 3-4 φορές περισσότερη ενέργεια εξοικονομείται ανακυκλώνοντας τα υλικά, παρά καίγοντάς τα. «Η καύση των αποβλήτων ακυρώνει τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ανακύκλωσης για 25-30 χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Γρηγοριάδης.
Στις τεχνολογίες διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων, που περιλαμβάνουν την ανακύκλωση, τη βιοσταθεροποίηση, την ενεργειακή αξιοποίηση και την υγειονομική ταφή, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Πέτρος Σαμαράς.
Ο ερευνητής Περιβαλλοντικής Πολιτικής της WWF Ελλάς, Βαγγέλης Τερζής, αναφέρθηκε στους λόγους έλλειψης κοινωνικής αποδοχής και των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών στην εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων, καθώς και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), τόνισε ότι η «διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί κρίσιμο τομέα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας». Αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για να υλοποιηθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και τόνισε την ανάγκη αξιόπιστων και αποτελεσματικών φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων και αυτόνομων ελεγκτικών φορέων περιβάλλοντος.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2008

Σύστημα ειδοποίησης κατά της ρύπανσης αποκτά ο Θερμαϊκός

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

Εγκρίθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ/eegrants) και περνά σε φάση υλοποίησης το πρόγραμμα με τίτλο: «Ανάπτυξη και εφαρμογή εργαλείων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης (ΟΔΖΠ) Θερμαϊκού Κόλπου – Πιλοτική εφαρμογή στη δυτική παράκτια ζώνη», προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Το πρόγραμμα, με επικεφαλής εταίρο το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης αναδεικνύει την παραγωγική συνεργασία φορέων που έχουν εμπλοκή στην παρακολούθηση και προστασία του Θερμαϊκού Κόλπου. Συγκεκριμένα, στην υλοποίησή του συμμετέχουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, οι Δήμοι Εχεδώρου και Αξιού και ο Φορέας Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής.
Το έργο, διάρκειας 25 μηνών έχει ως στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την αειφορική χρήση του Θερμαϊκού ως θαλάσσιου πόρου, μέσα από το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των εξής αλληλοτροφοδοτούμενων δράσεων:
 • Συντονισμό του έργου καθόλη τη διάρκεια υλοποίησής του.
 • Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του περιβάλλοντος και κατασκευή Βάσης Δεδομένων, στην οποία θα καταχωρηθεί η πληροφορία και θα παραχθούν οι σχετικοί χάρτες.
 • Επιχειρησιακό σχεδιασμό και πιλοτική εφαρμογή Παρατηρητηρίου ΟΔΠΖ Θερμαϊκού κόλπου. Σχεδιασμό προγράμματος παρακολούθησης, βάσει των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εφαρμογή των σχετικών Οδηγιών για τα ύδατα και τους οικοτόπους, την αειφόρο ανάπτυξη, τη Σύμβαση Ραμσάρ, καθώς και παρακολούθηση των μεταβατικών και παράκτιων υδάτων με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
 • Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού παρακολούθησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και παράκτιου υδάτινου περιβάλλοντος, για την εφαρμογή της παρακολούθησης και του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης ρύπανσης.
 • Ανάπτυξη συστήματος υποστήριξης λήψης αποφάσεων και έγκαιρης προειδοποίησης ρύπανσης, Εκπόνηση του σχεδίου ΟΔΠΖ Θερμαϊκού κόλπου.
 • Δημιουργία πρωτοκόλλου διαβούλευσης και υλοποίηση δράσεων διαβούλευσης, δημοσιότητας και διάδοσης των αποτελεσμάτων.
Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, με αφορμή την έγκριση του προγράμματος και την έναρξη της υλοποίησης, δήλωσε:
«Έχω κατ` επανάληψη επισημάνει, ότι ο στόχος της βελτίωσης, ανάδειξης και ορθής αξιοποίησης του θαλασσίου και παράκτιου περιβάλλοντος στον Θερμαϊκό Κόλπο, αποτελεί μια εκ των σημαντικότερων προτεραιοτήτων του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Στην προσπάθεια αυτή, ζητήσαμε εξ` αρχής τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων και εμπλεκόμενων φορέων. Είμαι βέβαιος ότι το πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκινά για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης, θα αναδείξει την αποτελεσματικότητα αυτής της συνεργασίας και των πρωτοβουλιών του ΥΜΑΘ, ώστε εν συνεχεία, να επεκταθεί η εφαρμογή του σε όλη την παράκτια ζώνη. Μετά τη συνεργασία με το ΑΠΘ για την πρώτη εκτίμηση της κατάστασης στον Θερμαϊκό Κόλπο, τη μίσθωση του ειδικού σκάφους για την περισυλλογή των επιφανειακών ρύπων, τη συνεργασία με τη Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων για τον καθαρισμό του πυθμένα από ογκώδη απορρίμματα, η προσπάθειά μας για τον Θερμαϊκό εντείνεται και έπεται συνέχεια.»
Ο Γ.Γ. του ΥΜΑΘ κ. Λουκάς Ανανίκας που κατ` εντολή του κ. Υπουργού θα έχει την άμεση εποπτεία της εφαρμογής του προγράμματος, τόνισε:
«Η επιτυχία με την οποία υλοποιήσαμε προηγούμενες δράσεις, ακόμα και με διεθνείς συνεργασίες στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, εγγυάται την αποτελεσματικότητα και αυτής της προσπάθειας που ξεκινάμε για τον Θερμαϊκό Κόλπο.»

Αφήστε τον καπνό και καλλιεργήστε... στέβια!

Την αντικατάσταση της καπνοκαλλιέργειας από την καλλιέργεια του φυτού στέβια, προτείνει η νομαρχία Θεσσαλονίκης. Ήδη, προχώρησε στην δοκιμαστική καλλιέργεια του φυτού σε τέσσερα χωριά του νομού Θεσσαλονίκης, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση στους καπνοκαλλιεργητές, ενόψει της κατάργησης των κοινοτικών επιδοτήσεων ως το 2013.
Έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τον καπνό, τόσο ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, όσο και ως προς την παραγωγή στην ύδρευση και την άρδευση. Αλλά δεν έχουν καμία σχέση, όσον αφορά τη χρήση τους: Η στέβια περιέχει μια ουσία που είναι ως και 300 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη και έχει θεραπευτική ιδιότητα για τους διαβητικούς τύπου Β.
Ήδη καλλιεργείται δοκιμαστικά σε τέσσερις περιοχές του νομού, μετά από προτροπή της διεύθυνσης καπνού της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.
Όπως διαβάσαμε στον
Αγροτύπο η στέβια (λατ. Stevia rebaudiana), ένα μικρό βότανο που φυτρώνει στη βορειοδυτική Παραγουάη, είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και, μέχρι στιγμής, δεν παρουσιάζει ενδείξεις για ανεπιθύμητες δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Φαίνεται δε ότι διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα για να αντικαταστήσει τις καπνοκαλλιέργειες στην Ελλάδα. Ήδη, εδώ και δύο χρόνια είναι σε εξέλιξη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με πειραματικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, και χρηματοδότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Απομένει να διαπιστωθεί εάν το δημοφιλές σε Λατ. Αμερική και Ασία γλυκαντικό έχει μέλλον στην ελληνική γη.
Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των τριών μόνο χωρών (οι άλλες δύο είναι η Ιταλία και η Πορτογαλία), στις οποίες αναμένεται να χορηγηθεί επίσημη άδεια μετά το 2009 για την καλλιέργεια στέβια, που εκτιμάται ότι μπορεί να αντικαταστήσει την καπνοκαλλιέργεια.