Αφήστε τον καπνό και καλλιεργήστε... στέβια!

Την αντικατάσταση της καπνοκαλλιέργειας από την καλλιέργεια του φυτού στέβια, προτείνει η νομαρχία Θεσσαλονίκης. Ήδη, προχώρησε στην δοκιμαστική καλλιέργεια του φυτού σε τέσσερα χωριά του νομού Θεσσαλονίκης, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση στους καπνοκαλλιεργητές, ενόψει της κατάργησης των κοινοτικών επιδοτήσεων ως το 2013.
Έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τον καπνό, τόσο ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, όσο και ως προς την παραγωγή στην ύδρευση και την άρδευση. Αλλά δεν έχουν καμία σχέση, όσον αφορά τη χρήση τους: Η στέβια περιέχει μια ουσία που είναι ως και 300 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη και έχει θεραπευτική ιδιότητα για τους διαβητικούς τύπου Β.
Ήδη καλλιεργείται δοκιμαστικά σε τέσσερις περιοχές του νομού, μετά από προτροπή της διεύθυνσης καπνού της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.
Όπως διαβάσαμε στον
Αγροτύπο η στέβια (λατ. Stevia rebaudiana), ένα μικρό βότανο που φυτρώνει στη βορειοδυτική Παραγουάη, είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και, μέχρι στιγμής, δεν παρουσιάζει ενδείξεις για ανεπιθύμητες δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Φαίνεται δε ότι διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα για να αντικαταστήσει τις καπνοκαλλιέργειες στην Ελλάδα. Ήδη, εδώ και δύο χρόνια είναι σε εξέλιξη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με πειραματικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, και χρηματοδότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Απομένει να διαπιστωθεί εάν το δημοφιλές σε Λατ. Αμερική και Ασία γλυκαντικό έχει μέλλον στην ελληνική γη.
Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των τριών μόνο χωρών (οι άλλες δύο είναι η Ιταλία και η Πορτογαλία), στις οποίες αναμένεται να χορηγηθεί επίσημη άδεια μετά το 2009 για την καλλιέργεια στέβια, που εκτιμάται ότι μπορεί να αντικαταστήσει την καπνοκαλλιέργεια.

Σχόλια