Στο ΣτΕ οι Δασολόγοι για έκταση της Ι.Μ. Βατοπεδίου

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων ζητώντας την ακύρωση ως παράνομης και αντισυνταγματικής γνωμοδότησης του Ε΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία έκταση 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής χαρακτηρίστηκε ως δασική.
Η συγκεκριμένη έκταση συγκαλέγεται στα συμβόλαια που υπεγράφησαν μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Μονής Βατοπαιδίου, ενώ η γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έγινε δεκτή από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Κιλτίδη.
Η εν λόγω έκταση είχε χαρακτηριστεί το 1934 ως δάσος χθαμαλόν από την επιτροπή απαλλοτριώσεων Χαλκιδικής και το 1971 ως κοινόχρηστο δάσος από την επιτροπή οριστικών διανομών.
Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, ο νόμος 3147/03 αλλά και ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Ιούλιος 2004) δεν επέτρεπε την επανεξέταση κοινόχρηστων εκτάσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως δάση και επομένως ήταν έγκυρος και δεσμευτικός ο χαρακτηρισμός δάσος χθαμαλόν.
Επίσης, υποστηρίζουν πως οι προσβαλλόμενες πράξεις πρέπει να ακυρωθούν και γιατί εκδόθηκαν από αναρμόδια όργανα και υπήρξε παράνομη υποκατάσταση των αρμοδίων δασικών υπηρεσιών, της επιτροπής επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων, κ.λπ.
Η προσφυγή θα εκδικαστεί λόγω σπουδαιότητας από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια