Υπέρ της ανακύκλωσης ο ΣΥΡΙΖΑ


Τα πλεονεκτήματα της ανακύκλωσης σε σχέση με άλλα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων, πρόβαλε, σε εκδήλωσή του, στα γραφεία της ΕΔΟΘ, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμμανατίδου, η οποία τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Υποστήριξε ότι η «ανακύκλωση με διαχωρισμό στην πηγή», είναι σήμερα η «μόνη» λύση που είναι συμβατή με την προστασία του περιβάλλοντος και με την εξελισσόμενη ευρωπαϊκή πολιτική για το περιβάλλον.
Ο Γιάννης Γρηγοριάδης, μέλος της γραμματείας του τμήματος Οικολογίας του ΣΥΝ, αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκύπτουν από την καύση των αποβλήτων. Ισχυρίστηκε ότι ο μύθος της «ενεργειακής αξιοποίησης» των αποβλήτων καταρρίπτεται και μόνο από το γεγονός ότι 3-4 φορές περισσότερη ενέργεια εξοικονομείται ανακυκλώνοντας τα υλικά, παρά καίγοντάς τα. «Η καύση των αποβλήτων ακυρώνει τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ανακύκλωσης για 25-30 χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Γρηγοριάδης.
Στις τεχνολογίες διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων, που περιλαμβάνουν την ανακύκλωση, τη βιοσταθεροποίηση, την ενεργειακή αξιοποίηση και την υγειονομική ταφή, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Πέτρος Σαμαράς.
Ο ερευνητής Περιβαλλοντικής Πολιτικής της WWF Ελλάς, Βαγγέλης Τερζής, αναφέρθηκε στους λόγους έλλειψης κοινωνικής αποδοχής και των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών στην εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων, καθώς και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), τόνισε ότι η «διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί κρίσιμο τομέα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας». Αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για να υλοποιηθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και τόνισε την ανάγκη αξιόπιστων και αποτελεσματικών φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων και αυτόνομων ελεγκτικών φορέων περιβάλλοντος.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια