Υδάτινοι πόροι: Χάσαμε χρόνο...


«Τρέχουμε πλέον να προλάβουμε το χαμένο χρόνο». Με τα λόγια αυτά, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης των Λιμνών Κορώνειας - Βόλβης κ. Σ. Αναστασιάδης, μίλησε για τα έργα που γίνονται σήμερα για τη διάσωση της λίμνης τα οποία, όπως είπε, έπρεπε να είχαν ξεκινήσει πριν από 25 χρόνια. Ήταν ένας από τους ομιλητές στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας - Βόλβης.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Αναστασιάδης, μόλις πρόσφατα ξεκίνησαν δύο από τα έργα, η ενωτική τάφρος και η διαχείριση υδάτων από τα ρέματα Σχολαρίου - Λαγκαδικίου προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ και των λιμνοδεξαμενών καθαρισμού αποβλήτων του Λαγκαδά προϋπολογισμού 2,45 εκατ. ευρώ.

Ανύπαρκτη χαρακτήρισαν οι ειδικοί επιστήμονες την υδατική πολιτική της Eλλάδας. Όπως είπαν, ελάχιστα έχουν γίνει από το 1983, όταν η επιστημονική κοινότητα επεσήμανε το πρόβλημα με τα νερά, ή από το 1987, όταν ψηφίστηκε ο νόμος 1739, ο οποίος καθιέρωσε 14 υδατικά διαμερίσματα και προσδιόρισε επακριβώς τα έργα που έπρεπε να γίνουν για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων.
Καθώς την Ελλάδα διασχίζει η οροσειρά της Πίνδου, διαπιστώνεται -σύμφωνα με τους επιστήμονες- άνιση συγκέντρωση υδάτινων αποθεμάτων, η οποία, πλέον, είναι ορατή: Άλλες περιοχές της χώρας έχουν πλεόνασμα νερών και άλλες το μοιράζουν με το... σταγονόμετρο. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι το δυτικό μέρος της Ελλάδας (Ηπειρος, Δ. Στερεά, ΒΔ Πελοπόννησος) είναι πολύ ευνοημένο σε υδάτινα αποθέματα (το 37% του συνόλου) και έχει μέσο ετήσιο όγκο βροχοπτώσεων, που καλύπτει περίπου το 48,3% της συνολικής βροχόπτωσης της χώρας. Αντίθετα, στις επιφανειακές απορροές η Μακεδονία και η Θράκη καλύπτουν περίπου του 42,8% του συνόλου, αλλά σ’ αυτά τα δύο γεωγραφικά διαμερίσματα προστίθενται οι απορροές από όμορες χώρες με τις οποίες δεν έχει γίνει κάποια οριστική συμφωνία για το μοίρασμα των νερών.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα εμφανίζει μέσο ετήσιο ύψος βροχόπτωσης περίπου 850 χιλιοστά που αντιστοιχεί σε 115 δισ. κ. μ. Η μέση ετήσια επιφανειακή απορροή ανέρχεται σε 60 δισ. κ. μ. και το ετήσιο δυναμικό των υπόγειων νερών εκτιμάται σε 2,5 δισεκατομμύρια.
Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην ημερίδα, κύριο ρόλο (και καταστρεπτικό) έπαιξε ο άνθρωπος. Ειδικά όσον αφορά την αποδάσωση και τη διάβρωση του εδάφους. Οι δασικές εκτάσεις (φυσικοί υδροταμιευτήρες) αρχές 19ου αιώνα κάλυπταν περίπου το 40% της συνολικής έκτασης της χώρας και σήμερα καλύπτουν το 18% με τάσεις διαρκούς μείωσης.

H φωτογραφία είναι του Robert Mullner και την έχω πάρει από εδώ.
H φωτογραφία της αρχικής σελίδας είναι του Kerim Marangoz και την έχω πάρει, επίσης, από εδώ.

Σχόλια