Μαύρες σημαίες για τον ΣΜΑ, όμως η απόφαση ήταν… υπέρ του!

Με μαύρες σημαίες και πανό πήγαν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας(ΠΕΔΚΜ), κάτοικοι της περιοχής Τιτάν, που διαφωνούν για την κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή τους. Η απόφαση, πάντως, δεν τους δικαίωσε… >>>

 

Μετά από αναλυτική συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των κατοίκων, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζουρνάς και αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ Αβραάμ Καραγιαννίδης, με ψήφισμα η ΠΕΔΚΜ στήριξε “ανεπιφύλακτα το έργο της κατασκευής του Σ.Μ.Α”! Μάλιστα, το χαρακτηρίζει “έργο προστασίας του περιβάλλοντος που συμβάλει καθοριστικά στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης”!

Σύμφωνα με την ΠΕΔΚΜ, με τη λειτουργία του Σταθμού, όλοι οι δήμοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, με νέο προγραμματισμό θα εξοικονομήσουν “σημαντικά ποσά και εργατοώρες, ενώ θα επέλθουν και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, από τη μείωση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων από και προς το ΧΥΤΑ της Μαυρορράχης”…

Μάλιστα, αντιπροσωπεία της ΠΕΔΚΜ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της(και δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών Σ. Δανιηλίδη), τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής και τους δημάρχους της περιοχής, θα επισκεφθεί την αρμόδια δικαστική αρχή της Θεσσαλονίκης από εκπρόσωπο της οποίας θα ζητήσει να επισπευστεί η διαδικασία και να εκδικαστεί το συντομότερο δυνατό η προσφυγή του Δήμου Παύλου Μελά, λόγω της οποίας διεκόπησαν προσωρινά οι εργασίες κατασκευής του ΣΜΑ.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων θα συνεργαστεί με τον Σύνδεσμο ΟΤΑ, για να… ενημερωθούν οι κάτοικοι οι οποίοι, σύμφωνα με το ψήφισμα που εγκρίθηκε απόψε “είναι κακώς ενημερωμένοι και φοβούνται εντελώς αδικαιολόγητα επιπτώσεις στη ζωή και την καθημερινότητά τους από τη λειτουργία του ΣΜΑ”.

Τάσσεται, επίσης, υπέρ της ίδρυσης Ανεξάρτητης Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου, με τη συμμετοχή της ΠΕΔΚΜ, στην οποία θα συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι των κατοίκων και του Δήμου Παύλου Μελά και με τον έλεγχο που θα ασκούν στην κατασκευή και τη λειτουργία του έργου, ώστε να διασφαλίζεται σε κάθε χρονική στιγμή ότι δεν παραβιάζονται, με κανέναν τρόπο, οι νόμοι και οι κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος.

Από την ΠΕΔ υπογραμμίζεται πως η λειτουργία του ΣΜΑ “σε καμία περίπτωση δε συσχετίζεται και δε θα πρέπει να συσχετιστεί ποτέ με την καύση απορριμμάτων στο εργοστάσιο «Τιτάν»”.

Στη συνεδρίαση την εισήγηση της Διοίκησης έκανε ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και του ΣΟΤΑ Θόδωρος Παπαδόπουλος, που χαρακτήρισε το ΣΜΑ έργο προστασίας του περιβάλλοντος, που έχει ενταχθεί στον Περιφερειακό Σχεδιασμό και είναι απαραίτητο για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή μας, και θα μειώσει μέχρι και κατά 35% το συνολικό κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι δήμοι. Σημείωσε ότι ο χρόνος ωρίμανσης του συγκεκριμένου έργου έφτασε τα εννέα χρόνια, ενώ από τις εγκαταστάσεις του θα περνά το 60% των απορριμμάτων.

Άλλοι τέσσερις ΣΜΑ στη Θεσσαλονίκη

Προβλέπεται επίσης για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού η κατασκευή τεσσάρων μικρών ΣΜΑ και ενός κινητού όπως επίσης και δύο μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης στη Μαυρορράχη και του Αγίου Αντωνίου.

Σύμφωνα με τους υπερασπιστές του ΣΜΑ, με τη λειτουργία του έργου δε θα εκπέμπεται σημαντικός όγκος ρύπων αφού θα μειωθούν τα δρομολόγια, ενώ οι δήμοι θα κερδίσουν σε κατανάλωση καυσίμων και ελάφρυνση του κυκλοφοριακού φορτίου σε αναλογία 1:5. Και σε απασχόληση προσωπικού, αφού εξοικονομούνται συνολικά από τα 120 δρομολόγιο που πραγματοποιούνται σήμερα προς το ΧΥΤΑ, 720 εργατοώρες αποκομιδής ημερησίως, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Τι είπε ο πρόεδρος του ΣΟΤΑ

Ο Γιάννης Ζουρνάς χαρακτήρισε αδικαιολόγητους τους φόβους των κατοίκων και τόνισε ότι με τη λειτουργία του ΣΜΑ δεν υπάρχει απολύτως καμία επίπτωση στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων. “Τυχόν αλλαγή της χωροθέτησης του έργου θα σημάνει μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού με άμεσο τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών χρηματοδοτήσεων”, διευκρίνισε ο Πρόεδρος του ΣΟΤΑ.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Αβραάμ Καραγιαννίδης μεταφέροντας την εμπειρία και την επιστημονική γνώση σημείωσε ότι η λειτουργία ενός ΣΜΑ “έχει επιπτώσεις πολύ μικρότερες από οποιοδήποτε άλλο έργο διαχείρισης απορριμμάτων και περιορίζονται στην αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου, την ύπαρξη σκόνης, οσμών κλπ”. Ωστόσο όλα αυτά τα ζητήματα “αντιμετωπίζονται πλήρως από τις υποδομές του, όπως έχει δείξει η λειτουργία περίπου 40 παρόμοιων ΣΜΑ σε όλη τα χώρα και εκατοντάδων στο εξωτερικό”.

Οι ιδιώτες καραδοκούν

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Σ.Ο.Τ.Α. Κώστας Ζέρβας στη δική του παρέμβαση τόνισε ότι "εάν το έργο δεν προχωρήσει, τότε μοιραία θα δοθεί έδαφος για την παρέμβαση ιδιωτικών συμφερόντων, για τα οποία πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να δράσουν ανεξέλεγκτα και πέρα από κάθε έννοια κοινωνικού ελέγχου. «Τέτοιον έλεγχο όμως εγγυάται ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης και οι φορείς του, όπως και ο ΣΟΤΑ», πρόσθεσε.

Στη συνεδρίαση εξέθεσαν τις απόψεις τους εκπρόσωποι των κατοίκων και η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αμανατίδου. Τάχθηκαν κατά της δημιουργίας του ΣΜΑ, υποστηρίζοντας ότι, με την κατασκευή του υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής τους.

Σχόλια