Μόλις 3.000 τίγρεις έχουν απομείνει σε όλο τον κόσμο

Δραματική προειδοποίηση για το μέλλον της άγριας τίγρης από την Αγία Πετρούπολη: ακόμη και έως το 2012, δηλαδή σε λιγότερα από 12 χρόνια, οι μοναδικές εναπομείνασες τίγρεις ενδέχεται να είναι αυτές του τσίρκου. Για να αντιληφθεί κανεις πόσο βάσιμοι είναι αυτοί οι φόβοι, αρκεί να αναφερθεί ότι ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 40% μέσα σε μόλις μία δεκαετία!

Από χθες και για τέσσερις ημέρες, οι εκπρόσωποι των 13 χωρών όπου ζουν ακόμη τίγρεις συναντώνται στη Ρωσία σε μια προσπάθεια όχι μόνο να ανακόψουν αυτήν την τάση, αλλά να συμφωνήσουν σε πρωτοβουλίες για το διπλασιασμό των πληθυσμών τους μέχρι το 2012. Στη σύνοδο παρευρίσκονται πέντε πρωθυπουργοί, ανάμεσά τους ο Ουέν Τζιαμπάο της Κίνας και ο Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας.
«Το πιο αντιπροσωπευτικό ζώο της Ασίας βρίσκεται άμεσα αντιμέτωπο με τον αφανισμό στην άγρια φύση», αναγνωρίζουν οι εκπρόσωποι των 13 χωρών στη διακήρυξη που θα υπογραφεί. Μεταξύ των φιλόδοξων μέτρων που προτίθενται να λάβουν για την προστασία της τίγρης είναι: η καταπολέμηση του παράνομου κηνυγιού και του λαθρεμπορίου, η μετατροπή των περιοχών όπου ζουν οι τίγρεις σε «άβατα», η δημιουργία διασυνοριακών ζωνών προστασίας και εκστρατείες ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το Ζαν Κριστόφ Βι της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης «εάν αφήσουν ήσυχες τις τίγρεις χωρίς να τις σκοτώνουν και να τις κυνηγούν, τότε θα διπλασιαστούν με φυσικό τρόπο μέσα σε 10 χρόνια».
Όπως λένε πάντως περιβαλλοντικές οργανώσεις, τα προτεινόμενα μέτρα δεν είναι καινούρια, ενώ η πρόσφατη εκτίμηση επιστημόνων ότι η διάσωση της τίγρης θα στοιχίσει 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση, δεν θα πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για αδράνεια. «Το προσχέδιο της συμφωνίας περιέχει θετικές προτάσεις, όμως κάποιες από αυτές έχουν διατυπωθεί εδώ και χρόνια», λέει ο Άλασντερ Κάμερον του Οργανισμού Περιβαλλοντικής Έρευνας. Κατά τον Κάμερον, στο προσχέδιο της συμφωνίας δε γίνεται καμία αναφορά αφενός σε μέτρα για τη μείωση της ζήτησης δέρματος και οστών τίγρης - που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων σε παραδοσιακά φαρμακευτικά σκευάσματα - και αφετέρου στα εκτροφεία τίγρεων της Κίνας. Υπολογίζεται πως περισσότερα ζώα ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας παρά ελεύθερα.

Σχόλια