Έβρεξε πολύ αυτόν το Σεπτέμβριο...

Θα μπορούσαμε ανεπιφύλακτα να πούμε πως οι βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου είναι για…μετάλλιο! Ο μήνας που διανύουμε συγκαταλέγεται στους βροχερότερους Σεπτεμβρίους των τελευταίων δεκαετιών με τα ύψη βροχής να καταγράφουν ασυνήθιστα εντυπωσιακές τιμές σε περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας. Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, ο φετινός Σεπτέμβρης εξελίσσεται πολύ βροχερός, ακόμη και σε περιοχές -όπως η ανατολική Στερεά, η Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη- στις οποίες αυτή την εποχή του χρόνου δεν παρατηρούνται συνήθως υψηλά ποσά βροχής.
Εκτός από το καταστροφικό ρεκόρ της Εύβοιας, όπου μέσα σε 15 μέρες έπεσε η βροχή που πέφτει στην Αθήνα μέσα σε ένα ολόκληρο χρόνο (508 χιλιοστά), βροχοπτώσεις για... μετάλλιο καταγράφηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Χαρακτηριστικό είναι πως οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) μέτρησαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου στην Κέα 145 χιλιοστά βροχής - εκ των οποίων τα 130 έπεσαν μέσα σε έξι ώρες την περασμένη Δευτέρα.
Στη Σκόπελο έχουν πέσει μέχρι στιγμής 192 χιλιοστά, όταν πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο οι σταθμοί μετρούσαν 0 χιλιοστά. Το ίδιο και στη Σαμοθράκη, που φέτος μετράει ήδη 114 χιλιοστά, στη Ζαγορά Πηλίου με 166 χιλιοστά, στην Τανάγρα με 126 κ.ά.
«Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη, ειδικά το τετραήμερο, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα, υπήρξε πολύ βροχερό, ακόμη και σε περιοχές, στις οποίες δεν σημειώνονται συνήθως βροχοπτώσεις αυτή την περίοδο», σημειώνει ο ερευνητής του ΕΑΑ, μετεωρολόγος, Κώστας Λαγουβάρδος κι εξηγεί: «αυτή την εποχή έχουμε συνήθως βροχές στη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Φέτος τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφονται μέχρι στιγμής στην ανατολική χώρα, γεγονός που ξεφεύγει από τα συνήθη».
Βασική αιτία που πυροδότησε φέτος τις ισχυρές βροχοπτώσεις νωρίτερα απ ό,τι άλλες χρονιές ήταν ένα βαρομετρικό χαμηλό που ταξίδεψε μέχρι τη χώρα μας από τα δυτικά.

Αστάθεια
Το χαμηλό αυτό συνδυάσθηκε με αστάθεια στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας -με ψυχρές δηλαδή αέριες μάζες, που ευνοούν την ανάπτυξη νεφών και καταιγίδων- όπως επίσης και με την υψηλή επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας. «Η επιφάνεια της θάλασσας είναι ακόμη αρκετά ζεστή. Αυτό διευκολύνει πολύ την εξάτμιση υδρατμών, που τροφοδοτούν τα νέφη με νερό. Η θάλασσα, άλλωστε, είναι η κύρια πηγή νερού για τα σύννεφα», διευκρινίζει ο κ. Λαγουβάρδος.
Η κακοκαιρία, πάντως, δεν επηρέασε μόνο τη χώρα μας. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη δραστηριότητα σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο, αφού δημιουργούνται συνεχώς βαρομετρικά χαμηλά που προκαλούν βροχοπτώσεις. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν μετατοπιστεί αυτές τις μέρες -μέχρι και σήμερα- στη δυτική και κεντρική Μεσόγειο, δηλαδή στην Ισπανία, την Ιταλία και τη νότια Γαλλία. Σήμερα και αύριο αναμένονται και στη χώρα μας κάποιες βροχές και καταιγίδες οι οποίες όμως δεν προβλέπεται να είναι πολύ ισχυρές, ενώ θα εκδηλωθούν κυρίως στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Ρεκόρ στην Κέα
Η περασμένη Δευτέρα ήταν με μεγάλη διαφορά η πιο βροχερή από τότε που εγκαταστάθηκε ο σταθμός του ΕΑΑ στο νησί. Τα 130 mm που καταγράφηκαν σε μόλις μία ημέρα ξεπέρασαν τις μηνιαίες τιμές, που έως τώρα είχαν καταγραφεί.
Είναι πολύ υψηλή τιμή για τη συγκεκριμένη εποχή και για την περιοχή των Κυκλάδων», σχολιάζει ο κ. Λαγουβάρδος. Σύμφωνα με κατοίκους του νησιού, η βροχόπτωση ήταν πολύ έντονη και είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσουν με νερό και να βουλιάξουν βάρκες, να πλημμυρίσουν κάποια σπίτια, χωρίς ευτυχώς σημαντικές καταστροφές. Ισχυρές βροχές, όμως, σημειώθηκαν την ίδια ημέρα και στη Σκόπελο -ο σταθμός του Αστεροσκοπείου κατέγραψε 63 mm βροχής- όπως και στη Δυτική Πελοπόννησο: Κατάκολο 96,2 mm, Πύργος 76,2 mm, Ωλένη 55,2 mm, Αρχ.Ολυμπία 46,2 mm, Ανδρίτσαινα 45 mm και Ζαχάρω 39,6 mm.

Οι βροχές δεν γεμίζουν τους ταμιευτήρες
Παρόλα αυτά οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, δεν επαρκούν για να αλλάξει σημαντικά η στάθμη των ταμιευτηρίων της ΕΥΔΑΠ, που τροφοδοτούν το λεκανοπέδιο. Όπως τονίζει η διευθύντρια του εργαστηρίου υδρολογίας και αξιοποίησης υδατικών πόρων του ΕΜΠ, Μαρία Μιμίκου, «ο βροχερός Σεπτέμβριος, που έρχεται έπειτα από μεγάλη περίοδο ανομβρίας είναι καλοδεχούμενος, στον βαθμό βέβαια που δεν προκαλεί καταστροφές.
Ωστόσο, είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για ανάκαμψη των ταμιευτήρων, τη στιγμή που στην Αττική, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, οι βροχές που έπεσαν δεν είχαν μέχρι στιγμής ιδιαίτερη έξαρση. Η ανάκαμψη θα φανεί ύστερα από 1-2 μήνες, αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις».

Σχόλια