Πλημμυρίσαμε και πάλι...

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η ισχυρή καταιγίδα που έπληξε την πόλη χθες τα ξημερώματα. Το ύψος της βροχής που έπεσε μέσα σε 2,5 ώρες, από τις 3:30 τα ξημερώματα μέχρι τις 6:00 το πρωί, έφτασε στα 50 χιλιοστά. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από διακόσιες κλήσεις, κυρίως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για αντλήσεις υδάτων από δεκάδες σπίτια, υπόγεια, καταστήματα και αποθηκευτικούς χώρους που είχαν πληγεί από την ισχυρή βροχόπτωση. Η κίνηση των οχημάτων στους δρόμους της πόλης γινόταν με ρυθμούς χελώνας, καθώς τα φανάρια δε λειτουργούσαν από τις διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που προκάλεσε η ισχυρή καταιγίδα. Προβλήματα υπήρχαν στη λειτουργία των φαναριών από τη Λαχαναγορά προς την εθνική οδό, καθώς επίσης στην ανατολική Θεσσαλονίκη, αλλά και περιφερειακά της πόλης. Την ίδια ώρα τα συνεργεία των δήμων με αμείωτη ένταση επιχειρούσαν να απομακρύνουν από τους δρόμους χώματα, λάσπες και φερτά υλικά, που είχαν συσσωρευτεί από την καταιγίδα. Τα συνεργεία της ΔΕΗ, χθες από τις πρώτες πρωινές ώρες, κατέβαλλαν προσπάθειες για να αποκαταστήσουν τα περιορισμένης έκτασης προβλήματα στην ηλεκτροδότηση ορισμένων περιοχών.

Τα αποτελέσματα της μπόρας
Η ισχυρή νεροποντή -που διήρκεσε σχεδόν 2,5 ώρες- είχε ως αποτέλεσμα να μετατραπούν κεντρικοί δρόμοι σε «ποτάμια», ενώ πολλά σταθμευμένα αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, που κατέκλυσαν το οδόστρωμα. Προβλήματα από τη συσσώρευση υδάτων σημειώθηκαν στην παραλιακή οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ύψος της Μπότσαρη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΕΚΟ, επί της οδού Μοναστηρίου.
«Η ζημιά που έχω υποστεί στο μαγαζί με έναν πρόχειρο υπολογισμό την εκτιμώ περίπου στις 20.000 ευρώ. Φούσκωσε το νερό και μπήκε μέσα στο μαγαζί, και έχω και ειδικές πλαστικές θήκες… Είναι φοβερό, δηλαδή το νερό πώς ανέβηκε τόσο; Δεν ξέρω, τι να πω. Ίσως ευθύνονται κα τα βουλωμένα φρεάτια», δήλωσε αγανακτισμένη η κα. Καλυψώ Μαγιοπούλου, που έχει κατάστημα ενδυμάτων στην οδό Β. Όλγας. Η κα. Δήμητρα Θωμά, από την άλλη τόνισε πως: «Κάνουν λάθος έργα και από την άλλη έχουν μηχανικούς, καθηγητές πανεπιστημίου στα συμβούλιά τους για να παίρνουν καλές αποφάσεις. Είμαστε ο πιο ακριβός Δήμος στην Ελλάδα, με τα πιο ακριβά δημοτικά τέλη. Πού είναι τώρα όλοι αυτοί οι δημοτικοί Σύμβουλοι που μας αγαπάνε», διερωτήθηκε. Στη Β. Όλγας, ωστόσο, για μερικές ώρες, υπήρξε και διακοπή τηλεφώνου. «Πλένουμε τους υπολογιστές, για να λειτουργήσουν ξανά, αλλά πολύ δύσκολο γιατί έχουν τόση λάσπη και βρομιά μέσα. Οι οθόνες των υπολογιστών είναι όλες καμένες. Για 4 με 5 ώρες δεν είχαμε ούτε ρεύμα, αλλά ούτε και τηλέφωνο», δήλωσε αγανακτισμένος ο Δημήτρης Τ., που έχει Κατάστημα Παροχής Ιντερνέτ.


Ολοκληρωτική καταστροφή στην Άσσηρο
Πλημμυρισμένα σπίτια και αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από χείμαρρο, κάτοικοι που επιχειρούσαν να καθαρίσουν τα σπίτια και τις αυλές τους από νερά, λάσπες και φερτά υλικά, συνέθεσαν το χθεσινό σκηνικό στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης.
«Ολοκληρωτική καταστροφή, ήταν για μας στην Άσσηρο, η χθεσινή νεροποντή», δήλωσε στον ΤΘ, ο Δήμαρχος Ασσήρου, Δημήτρης Ράβναλης. «Ήταν ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο. Σύμφωνα με τους γέροντες, είχε να κάνει τέτοια νεροποντή από το 1940. Έχουμε καταστραφεί ολοσχερώς. Η πλατεία Ασσήρου, όλα τα καταστήματα, ο υπόγειος χώρος του Δημαρχείου, ο Ιερός Ναός, αρκετά σπίτια, δρόμοι, αποχετευτικό και υδρευτικό δίχτυο, έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές. Σήμερα, θα συζητηθεί το θέμα της οικονομικής βοήθειας, γιατί πολλοί επαγγελματίες και καταστηματάρχες, καταστράφηκαν».

Στο πλευρό της Ασσήρου η Νομαρχία Θεσσαλονίκης
Άμεσα κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, με εντολή του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που σημειώθηκαν στο νομό Θεσσαλονίκης.
Ήδη από τις 6.30 χθες τα ξημερώματα, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης έσπευσε στην Άσσηρο, όπου εντοπίστηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ζημιές από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν λόγω της έντονης βροχόπτωσης.
Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί 19 σκαπτικά μηχανήματα και φορτηγά από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, σε συνεργασία με τον Δήμο Ασσήρου και να απομακρύνουν κορμούς δέντρων και φερτά υλικά από την κοίτη του χειμάρρου της Ασσήρου και τους δρόμους του οικισμού.
Στο μεταξύ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών στις πληγείσες από τις βροχοπτώσεις περιοχές. Για το λόγο αυτό έχουν άμεσα συσταθεί από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης δύο επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών –η πρώτη αφορά σε προβλήματα άμεσης βιοτικής ανάγκης (σίτισης, ένδυσης, κλπ), καταστροφής οικοσκευής και ζημιές σε κατοικίες και συντονίζεται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ η δεύτερη σε ζημιές από τις βροχοπτώσεις σε κτίρια άλλης χρήσης (π.χ. καταστήματα, βιοτεχνίες, αγροτικές αποθήκες κλπ) και συντονίζεται από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της ΝΑΘ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑΘ και με τους κατά τόπους δήμους.
Στο μεταξύ με ανακοίνωση της η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, καλεί τους κατοίκους των οποίων οι κύριες κατοικίες ή κτίρια άλλης χρήσης (καταστήματα, βιοτεχνίες, αγροτικές αποθήκες κ.α.) έχουν υποστεί ζημιές από την βροχόπτωση, να υποβάλλουν δήλωση-αίτηση στο δήμο της περιοχής τους για να τύχουν σχετικής αποζημίωσης.
Εξάλλου, στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι, όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα άμεσης βιοτικής ανάγκης (σίτισης, ένδυσης, κλπ) και καταστροφής οικοσκευής, μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας (Μοναστηρίου 107, 1ος όροφος, Τμήμα Κοινωνικής Αρωγής, τηλ. 2313 330326) έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2009, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν τη σχετική αποζημίωση.

Στην πληγείσα Άσσηρο σήμερα ο Ψωμιάδης
Σήμερα το μεσημέρι, στις 13:30, κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής το Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, θα επισκεφθεί την πληγείσα από τις βροχοπτώσεις Άσσηρο (Δημαρχείο Ασσήρου), προκειμένου να εκτιμήσει από κοντά τις καταστροφές που υπέστη η περιοχή από την καταρρακτώδη βροχή της Τρίτης.

Οι φωτογραφίες είναι του Νώντα Στυλιανίδη από το photoreportage.gr

Σχόλια