Ημερίδα για τον Αξιό

Ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι η ημερίδα με θέμα «Οι κίνδυνοι για τα οικοσυστήματα της ευρύτερης περιοχής του Δέλτα Αξιού από την εφαρμογή της πρόσφατης κοινής Υπουργικής Απόφασης αρ. 12966/14-5-2009» που συνδιοργάνωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Χαλάστρας στο συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Θ., κ. Λαμτζίδης, δήλωσε: «Πρόκειται για μια ιστορική πρωτοβουλία από τρεις ιστορικούς φορείς της περιοχής: την εφημερίδα «Μακεδονία», η οποία σε λίγο καιρό κλείνει τα 100 χρόνια από την έκδοσή της, το Δήμο Χαλάστρας, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ μεγάλη μια ιστορικής σημασίας περιοχή και τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης». Στόχος του Δ.Σ.Θ. είναι να συγκροτήσει μια διεπιστημονική επιτροπή, η οποία θα παρακολουθεί συστηματικά τα θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην οικολογία σε επίπεδο νομού και στην οποία θα συμμετέχουν οι αρμόδιοι φορείς. Η Πλήρης  στοίχισηπροσπάθεια αυτή θα βρει την ολοκλήρωσή της μέσα στο φθινόπωρο με τη δημιουργία Παρατηρητηρίου του Περιβάλλοντος.
O Kρίτων Αρσένης, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, σχολίασε την πρωτοβουλία: «Αξίζουν συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου και στους συναδέλφους του που δραστηριοποιούνται στη θεματική αυτή. Η παραπάνω περιοχή χαρακτηρίζεται παγκόσμιας ορθολογικής αξίας και αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση δελτιακό οικοσύστημα της Ελλάδας με πληθώρα ειδών θηλαστικών, ερπετών και αμφιβίων». Τα σημεία που χρίζουν αναφοράς της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, ήταν η βόσκηση ζώων μέσα στο Εθνικό Πάρκο και την παραπομπή σε διαχειριστική μελέτη για τις λεπτομέρειες και τις «οικολογικές απαιτήσεις» όπως αναφέρει η Κ.Υ.Α., η χρήση των λιμνοθαλασσών οικοσυστημάτων για εντατικά ιχθυοτροφεία, η παραπομπή σε ακαθόριστες μελλοντικές διαδικασίες, που γνωρίζουμε πως στην Ελλάδα δεν λειτουργούν, όλων των αποφάσεων για την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών και δραστηριοτήτων και η βελτίωση της βατότητας του οδικού δικτύου (Σέιχ Σου).

«Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο»
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου, κ. Νικολαίδης Γρηγόρης, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της ημερίδας σχολίασε: «Το μοντέλο γεωργικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του εθνικού πάρκου πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί να συνεχίζεται η ρύπανση του Θερμαϊκού κόλπου και των υπόγειων νερών με τους τόνους φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων που «απαιτούνται» για την εντατική καλλιέργεια των ορυζώνων, που υπερβαίνουν τα 250.000 στρ». Η πρόταση του Συλλόγου είναι η άμεση και αυστηρή εφαρμογή της «ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής» για τις καλλιέργειες του ρυζιού και η στόχευση στην αναζήτηση εναλλακτικών ποικιλιών ρυζιού ανθεκτικών στα ζιζάνια, και άλλων καλλιεργειών, ώστε από την εθνική οδό ως την θάλασσα να έχουμε βιολογικές καλλιέργειες και καθαρό περιβάλλον. Ένα άλλο θέμα πολύ σοβαρό σύμφωνα με τον πρόεδρο είναι πως η χημική ρύπανση του Θερμαϊκού απορροφάται από τις μυδοκαλλιέργειες και του παρακείμενου μυχού του κόλπου, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην υγιεινή και ασφάλεια αυτών των καλλιεργειών με μακροπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα, όπου όγκο διακίνησής τους και την προστιθέμενη αξία τους. Ας κρατήσουμε την τελευταία δήλωση του: «Το εθνικό μας μυδοπίλαφο πρέπει να το γευόμαστε όλοι, εμείς και οι ξένοι μας με πάθος και χωρίς φόβο».

Σχόλια