Δικηγόροι... Πράσινοι

Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

To… «πράσινο» πρόσωπό του δείχνει, για άλλη μία φορά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Ευαισθητοποιείται και οργανώνει «Παρατηρητήριο για το Περιβάλλον».
Οι κλιματικές αλλαγές είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα. Η ανησυχία για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και στην ζωή του ανθρώπου ευαισθητοποιούν καθημερινά ακόμη περισσότερους πολίτες οι οποίοι ζουν με το φόβο μίας ενδεχόμενης φυσικής καταστροφής.
Στο πλαίσιο αυτό ο Δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης δείχνοντας για ακόμα μία φορά την ευαισθησία του σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο και το περιβάλλον αποφάσισε να προχωρήσει στην δημιουργία μίας επιτροπής η οποία θα ασχολείται με την οικολογία και το περιβάλλον.
Η συγκεκριμένη επιτροπή σύμφωνα με τους ειδικούς θα αναλάβει όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση, στο επίπεδο του Νομού Θεσσαλονίκης, Διεπιστημονικής Επιτροπής για το Περιβάλλον με σκοπό τη σύσταση στο άμεσο μέλλον, ενός τοπικού “Παρατηρητηρίου για το Περιβάλλον”.

Πού είναι το πράσινο;
Η Θεσσαλονίκη σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, είναι μία από της πόλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτουν το λιγότερο πράσινο. Με το δεδομένο αυτό η επιτροπή θέλει να προστατεύσει κάποια από τα λιγοστά οικολογικά σημεία της, όπως είναι αυτό στο Δέλτα του Αξιού , αλλά και τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου που διαθέτει, το Σέιχ Σού.
Για το συγκεκριμένο λόγο θα πραγματοποιηθούν δύο ημερίδες από τις οποίες η πρώτη,(που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 09 Ιουλίου 2009) με συνδιοργάνωση του Δήμου Χαλάστρας θα αφορά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την κήρυξη με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, της περιοχής του Δέλτα Αξιού σε Εθνικό Πάρκο, ενώ η δεύτερη θα αφορά στις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής από τη σχεδιαζόμενη χάραξη της λεγόμενης “Εξωτερικής Περιφερειακής Οδού”.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Μ. Λαμτσίδης μίλησε στο ΤΘ για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία σημειώνοντας : “Η επιτροπή θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο των συμμετοχικών λειτουργιών με σκοπό τα μέλη να επεξεργαστούν λύσεις αλλά και να δώσουν απαντήσεις σε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Είχαν γίνει και παλιότερα κάποιες επιτροπές για το περιβάλλον, οι οποίες υπολειτουργούσαν”.
Ένα ακόμα μέλος της επιτροπής η Λευκοθέα Βυζέλη, με τη σειρά της μίλησε στον ΤΘ:
“Είναι μία επιτροπή η οποία θα μελετάει και θα προσπαθεί να διορθώσει προβλήματα που θα προκύπτουν όσον αφορά το περιβάλλον στην πόλη αλλά και σε όλο τον Νομό Θεσσαλονίκης. Παραδείγματος χάρη όπως το ζήτημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή με το Δέλτα του Αξιού. Επίσης θα δημιουργηθεί κάποιο σάιτ στο ίντερνετ που οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται και να αναφέρουν ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον. Στην δωδεκαμελή ομάδα θα υπάρχουν επιστήμονες από διάφορους που θα μελετούν και θα βρίσκουν λύσεις πάνω στο κάθε πρόβλημα που θα προκύπτει”.
Στα ίδια πλαίσια κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γιώργου Λαμτσίδη, ο οποίος είναι ακόμα ένα μέλος της επιτροπής. “ Για μένα το σημαντικότερο ζήτημα είναι αυτό του Σέιχ Σού , όπου με την κατασκευή της εξωτερικής περιφερειακής οδού θα καταστραφεί. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι χώρος άθλησης, πολλοί πολίτες καθημερινά το χρησιμοποιούν για περίπατο ενώ γενικά είναι μέρος για ψυχαγωγία. Με την επιτροπή που δημιουργούμε θέλουμε να προστατεύσουμε τέτοιες περιοχές που είναι πνεύμονες ζωής για την πόλη, ενώ το βασικότερο στοιχείο μας είναι πως είμαστε άνθρωποι που δεν υποκινούμαστε από συμφέροντα, αλλά απλός άτομα που νοιαζόμαστε για την φύση”.

Σχόλια