Όχι στο Κοζλοντούι από την Ε.Ε.

Αμετάβλητη παραμένει η στάση της ΕΕ σχετικά με τη μη επαναλειτουργία των δύο απαρχαιωμένων πυρηνικών αντιδραστήρων στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας και στο Γιάσλοβσκε της Σλοβακίας. Αυτή την απάντηση έδωσε στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μανώλη Αγγελάκα, ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα ενέργειας, κ. Andris Piebalgs, καθησυχάζοντας τον Έλληνα ευρωβουλευτή αλλά και πλήθος Ελλήνων πολιτών.
Ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τους πυρηνικούς εμπειρογνώμονες, οι εν λόγω πυρηνικοί αντιδραστήρες σοβιετικής κατασκευής, είναι παλαιάς τεχνολογίας (πρώτης γενιάς) και είναι αδύνατον να αναβαθμιστούν, έτσι ώστε να πληρούν τα απαιτούμενα επίπεδα ασφαλείας της ΕΕ. Η συγκεκριμένη θέση μάλιστα, ευθυγραμμίζεται και με το πρόγραμμα πολυμερούς δράσης της ομάδας G7 για τη βελτίωση της ασφάλειας όλων των αντιδραστήρων σοβιετικής κατασκευής στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, που εγκρίθηκε στη σύνοδο κορυφής της G7 το 1992 στο Μόναχο.
Ο κ. Ρiebalgs δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: “παρά την πρόσφατη κρίση σχετικά με το ρώσικο φυσικό αέριο, η Κομισιόν διατηρεί στενές επαφές με τις κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Σλοβακίας, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε μονομερής απόφαση για επαναλειτουργία των αντιδραστήρων”. Δεν παρέλειψε επίσης, να αναφερθεί στη μεγάλη οικονομική στήριξη που παρείχε η Κομισιόν στις χώρες αυτές για τον παροπλισμό των εν λόγω εγκαταστάσεων αλλά και για ενεργειακά έργα που αποσκοπούν στην αντικατάσταση της δυναμικότητας της παραγωγής, τονίζοντας την πάγια θέση της ΕΕ ότι : “η πυρηνική ασφάλεια αποτελεί θέμα απόλυτης προτεραιότητας για την Ένωση”.
Τέλος, αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης για την ενεργειακή ασφάλεια και αλληλεγγύη στην ΕΕ που εντάσσεται στη 2η ενεργειακή στρατηγική, η οποία, κατά τον Επίτροπο, αποδείχθηκε τόσο αναγκαία, όσο και αποτελεσματική κατά τη διάρκεια της κρίσης του φυσικού αερίου τον Ιανουάριο του 2009. Το σχέδιο αυτό, περιλαμβάνει πέντε σημεία, που σχετίζονται κυρίως με την ανάπτυξη των υποδομών, τις εξωτερικές σχέσεις, την πρόληψη κρίσεων και μηχανισμούς αντίδρασης, την αποτελεσματική αξιοποίηση της ενέργειας και τους ενεργειακούς πόρους.

Σχόλια