Απειλή η ερημοποίηση

Κινδυνεύει με ερημοποίηση το 1/3 της έκτασης της Ελλάδας! Αυτό προκύπτει από έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης. Η ελπίδα, πάντως, έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε μια σειρά από μέτρα, μεταξύ των οποίων και η ίδρυση Παρατηρητηρίου Ξηρασίας.
Με τα μέτρα αυτά η γεωργία μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υποβάθμισης των γεωργικών εδαφών, φροντίζοντας παράλληλα και για την αποκατάσταση τους. Μεταξύ άλλων προβλέπεται:
Η σύσταση κοινοτικού κέντρου παρακολούθησης της ξηρασίας, ως ειδικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη. Αυτό θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των αλλαγών στις αγροτικές εκτάσεις. Στόχος είναι η ενίσχυση της ικανότητας συντονισμένης αντίδρασης της Ένωσης για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, καθώς πυρκαγιές και αλλαγές στις αγροτικές εκτάσεις αποτελούν βασικά αίτια της ερημοποίησης και της υποβάθμισης των γεωργικών γαιών, ιδίως στις περιοχές της Μεσογείου.
Επιπλέον, προτείνεται η δημιουργία ενός πλαισίου με στόχο την καταπολέμηση των αιτίων και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, και ιδίως της υποβάθμισης της ποιότητας του εδάφους.
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Γκλαβάκη, ο οποίος πρότεινε μια σειρά από μέτρα, "το κυριότερο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των κρατών μελών, ήταν η χρηματοδότηση των μέτρων καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης, τα "βόρεια" κράτη μέλη αντιδρούν στην δέσμευση κονδυλίων για μέτρα που αφορούν κυρίως τα "νότια" κράτη μέλη".
Σύμφωνα με τους αρμόδιους επιστήμονες, την τελευταία τριακονταετία (1976 - 2006), ο αριθμός των περιοχών και των κατοίκων που επλήγησαν από ξηρασία αυξήθηκε κατά 20% και το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 100 δις. ευρώ. Μόνο το 2003, όπου παρατηρήθηκε ένα από τα πλέον εκτεταμένα φαινόμενα ξηρασίας, επλήγησαν περισσότεροι από 100 εκατομμύρια κάτοικοι ενώ το κόστος των ζημιών στην ευρωπαϊκή οικονομία ήταν τουλάχιστον 8,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο αυτό δεν παρουσιάζεται με την ίδια ένταση σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ. Στις Μεσογειακές χώρες το πρόβλημα είναι εντονότερο, με την Ισπανία να αντιμετωπίζει πρόβλημα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% των εδαφών της, ενώ με μικρή διαφορά ακολουθούν η Ιταλία και η Πορτογαλία.
Ο κ. Γκλαβάκης τόνισε ότι στις Μεσογειακές χώρες το πρόβλημα είναι εντονότερο. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, το 35% των ελληνικών εδαφών αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης, 35% αντιμετωπίζει μέτριο κίνδυνο, ενώ το 16% χαμηλό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βγουν εκτός εκμετάλλευσης 3 εκ. στρέμματα, δηλαδή το 8% της γεωργικής γης, διότι βρίσκονται σε κατάσταση ερημοποίησης. Το ίδιο ισχύει και για το 15% των παραθαλάσσιων πεδινών περιοχών, δηλαδή περίπου 6 εκ. στρέμματα που καλλιεργούνται υπερεντατικά.

Σχόλια