Ουτοπία τα ενεργειακά σπίτια

Το 1/4 της ενέργειας για ένα νοικοκυριό, θα μπορούσε να εξοικονομηθεί αν γινόταν οι παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης στα κτίρια. Συνολικά, τα ελληνικά νοικοκυριά θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν ως και 750 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό υποστήριξε ο αναπληρωτής καθηγητής το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, Άγις Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΤΕΕ/ΤΚΜ, σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ και το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών.
Η αχίλλειος πτέρνα μιας τέτοιας λύσης είναι η αντικατάσταση των καυστήρων και των λεβήτων. Θα χρειάζονταν 60.000 λέβητες και οι διπλάσιοι καυστήρες, καθώς σε ένα σύνολο 4,5 εκατ. οικιστικών μονάδων λειτουργούν σήμερα 2-2,5 εκατ. συστήματα θέρμανσης λέβητα-καυστήρα.
Στην ίδια εκδήλωση, ο καθηγητής του ΑΠΘ, δρ. Νίκος Κυριάκης, δημοσιοποίησε μια απογοητευτική ανακοίνωση: Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η αύξηση αυτών που χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια, είναι μηδενική! Απέδωσε το φαινόμενο στην ανυπαρξία ουσιαστικών κινήτρων και στην έμμεση ύπαρξη «αντικινήτρων». Όπως είπε, τα σημαντικότερα αντικίνητρα είναι η φορολογική πριμοδότηση συμβατικών μορφών ενέργειας και ο κίνδυνος οι Επιτροπές Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) να απαγορεύσουν τους ηλιακούς συλλέκτες για «αισθητικούς» λόγους.
Γενικά, όλοι οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι υπάρχει"κενό ενημέρωσης" σε αυτά τα θέματα, καθώς έρευνα που διεξήχθη προ εξαμήνου έδειξε ότι μόλις ένας στους δέκα ερωτηθέντες είναι ενημερωμένος σχετικά με τον Κανονισμό για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα των Κτιρίων (Κ.ΕΝ.Α.Κ.). Παράλληλα, το 85% διατύπωσε εκτιμήσεις πως η αγορά δεν είναι έτοιμη για την εφαρμογή του σχετικού νόμου, ενώ μόλις οι μισοί δήλωσαν ότι γνωρίζουν περισσότερα για τον ΚΕΝΑΚ!

Σχόλια