Δικηγορικός σύλλογος με... πράσινες ανησυχίες

Στο εδώλιο του Συμβουλίου της Επικρατείας, έστειλε, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, τη Διεύθυνση Δασών, για τα έργα διάνοιξης δασικών οδών και αντιπυρικών ζωνών, στο δάσος του Σέιχ Σου. Ο σύλλογος υιοθέτησε τις απόψεις των Οικολόγων Πράσινων, οι οποίοι καταγγέλλουν πως δεν πρόκειται για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, αλλά για "καταστροφή του δάσους". Για το ίδιο θέμα, η χώρα μας παραπέμπεται στο Ευρωδικαστήριο, με απόφαση αρμόδιας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως ανακοίνωσε, το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009, ο ΔΣΘ, "το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενεργώντας στο πλαίσιο της οφειλόμενης στοιχειώδους περιβαλλοντικής ευαισθησίας του τόσο προς την πόλη όσο και στο περιαστικό «Δάσος-Πάρκο Σέιχ Σου», δέχθηκε σε ακρόαση, κατά τη συνεδρίασή του στις 4 Δεκεμβρίου 2008, εκπροσώπους Οικολογικών Οργανώσεων, οι οποίες το ενημέρωσαν, προσκομίζοντας τα σχετικά έγγραφα και φωτογραφικό υλικό, ότι εντός του Δάσους εκτελούνται σημαντικά έργα διάνοιξης οδών, συνεπαγόμενα σοβαρότατες βλάβες και εκτεταμένες καταστροφές της δασικής βλάστησης".
Σύμφωνα με την ανακοίνωση "αρκεί η φυλλομέτρηση των σχετικών φωτογραφιών που έθεσαν υπόψη του Συλλόγου οι Οικολογικές Οργανώσεις, για να κατανοήσουν και οι αμύητοι στη γραμματεία των ευφημισμών, ότι η εν λόγω τιτλοφόρηση προσβάλλει τη νοημοσύνη εκείνων που βλέπουν τη συντελούμενη οικολογική καταστροφή. Παράλληλα, ορθώνεται εύλογα το καταθλιπτικό ερώτημα, μήπως αυτοί οι δασοκτόνοι δρόμοι που αντικαθιστούν τα μονοπάτια του Δάσους, δεν στοχεύουν στη δημιουργία του αναγκαίου «δασικού αντιπυρικού δικτύου», αλλά αποτελούν το «δούρειο ίππο» για την εγκατάσταση των υποδομών μιας άγριας «αξιοποίησης» των «οικοπεδικών φιλέτων» του Δάσους.
Υπό θα δεδομένα αυτά, ο Δ.Σ.Θ. προέβη, την ίδια ημέρα (επίδοση με δικαστικό επιμελητή στις 2.2.2009) σε έντονο διοικητικό διάβημα, προς τη Διεύθυνση Δασών Ν. Θεσσαλονίκης και προς το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, αξιώνοντας την άμεση διακοπή των εργασιών του επίμαχου δημόσιου έργου και την ανάληψη των σοβαρών ευθυνών εκ μέρους των αρμοδίων επί των εξής δύο πρωτίστως παραβάσεων της δασικής νομοθεσίας:
Πρώτον, επί της κατάφορης παραβίασης του άρθρου 26 παρ. 1 του Ν. 3208/2003, σύμφωνα με το οποίο θα έπρεπε το αργότερο, μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου 2005 να έχει κινηθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού του Δάσους-Πάρκου, ως «προστατευτικού» (όπως επιβάλλεται για τα «περιαστικά» και τα «υδρονομικά»-κατά πλημμυρών δάση) με κύρια συνέπεια την οριστική εξάλειψη κάθε δυνατότητας οικοπεδοποίησής του (!) και
Δεύτερον, επί της εξίσου κατάφωρης παραβίασης του άρθρου 64 παρ. 2 του Ν.Δ. 86/1969, σύμφωνα με το οποίο έπρεπε αμέσως μετά από την καταστροφική πυρκαγιά στις 6-8.7.1997 να συνταχθεί Διαχειριστική Μελέτη, η οποία επίσης θα είχε ως κύρια συνέπεια την οριστική εξάλειψη κάθε δυνατότητας οικοπεδοποίησής του (!).
Μάλιστα, νωρίτερα (2 Φεβρουαρίου 2009- δύο μέρες, δηλαδή, πριν την επίσκεψη των Οικολόγων Πράσινων στον ΔΣΘ,ο σύλλογος, όπως παραδέχεται στην ανακοίνωσή του "προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων του Διευθυντή Δασών Ν. Θεσσαλονίκης, δυνάμει των οποίων εκτελούνται στο «Δάσος-Πάρκο Θεσσαλονίκης Σέιχ Σου», κατά παράβαση της κείμενης δασικής νομοθεσίας, έργα υπό τον τίτλο «βελτίωση και κατασκευή τεχνικών έργων δασικού αντιπυρικού οδικού δικτύου»".
Με την ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος δικαιολογεί τις πράξεις του ως εξής: "Είναι ευρέως γνωστές οι θέσεις του Δ.Σ.Θ. υπέρ της προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων της χώρας, άμεσα συναπτόμενης με την προστασία της δημόσιας γης, καθώς και οι σχετικές προσφυγές του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την ακύρωση πράξεων της διαδικασίας του Εθνικού Κτηματολογίου, οι οποίες θέτουν σε σπουδαίο και άμεσο κίνδυνο, ταυτόχρονα, το δασικό πλούτο της πατρίδας μας και την περιουσία του ελληνικού δημοσίου. Με αυτήν την ιστορία αγώνων για το περιβάλλον, ο Δ.Σ.Θ. έχει οριστικά τοποθετηθεί, εδώ και πολύ καιρό, εναντίον εκείνης της «αγοραίας» λογικής, η οποία δυστυχώς «ευλογείται», πολλές φορές, από ορισμένους κρατούντες, πρόθυμους πάντοτε να θυσιάσουν στο βωμό της καλώς εννοούμενης «ανάπτυξης» και των κακώς ή πλημμελώς προγραμματισμένων δημοσίων έργων".
Μάλιστα, ο ΔΣΘ επισημαίνει: "Για όσους γνωρίζουν και οφείλουν να γνωρίζουν, οι παραπάνω κατάφορες παραβιάσεις της Δασικής Νομοθεσίας έχουν στενή και καταλυτική σχέση τόσο με την αποφασισθείσα στις 27.10.2007 παραπομπή της Ελλάδος στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, όσο και με τη διακοπτείσα κοινοτική χρηματοδότηση του έργου «Προστασία και Αναβάθμιση του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης - Σέιχ Σου». Πράγματι, το δάσος ούτε προστατεύεται, ούτε αναβαθμίζεται χωρίς προηγούμενη κήρυξή του ως προστατευτικού (!) και προηγούμενη σύνταξη της μη συνταχθείσας μέχρι σήμερα διαχειριστικής μελέτης (!).
Τέλος, είναι φανερό ότι καμία σοβαρή συζήτηση για την «προστασία» και «αναβάθμιση» του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης - Σέιχ Σου δεν μπορεί να γίνει, χωρίς προηγουμένως να εφαρμοστούν οι παραπάνω διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας (!)" (σ.σ. τα θαυμαστικά, τα εισαγωγικά και τα υπόλοιπα σημεία στίξης, έχουν διατηρηθεί όπως και στην ανακοίνωση του Δ.Σ.Θ.).
Ο Δικηγορικός Σύλλογος, για του λόγου το αληθές, δημοσιοποίησε και το ανάλογο έγγραφο της Ε.Ε.:

Σχόλια