Εγκαινίασε το βιολογικό καθαρισμό Λαγκαδά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Τα εγκαίνια του βιολογικού σταθμού επεξεργασίας λυμάτων του δήμου Λαγκαδά τέλεσε ο παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος προέβλεψε ότι η έναρξη της λειτουργίας του βιολογικού σταθμού αναμένεται να δώσει ζωή στη λίμνη Κορώνεια, ενώ υπογράμμισε …

τη σημασία της στροφής προς την περιβαλλοντική βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Παναγιότατος στην ομιλία του παρότρυνε τους νέους να είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος. Τόνισε ότι ο σταθμός πρόκειται να δώσει ζωή στα λιμναία οικοσυστήματα της Κορώνειας και της Βόλβης. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «Το προλαμβάνειν όχι μόνον κάλλιον, αλλά και οικονομικότερον εστίν του θεραπεύειν».

Ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Αναστασιάδης έκανε λόγο για διπλή γιορτή καθώς η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη συνέπεσε με τα εγκαίνια του βιολογικού σταθμού. Χαρακτήρισε το έργο ως έργο υποδομής και άλμα προς τον πολιτισμό που θα οδηγήσει στη διάσωση της λίμνης Κορώνειας και του οικοσυστήματος της περιοχής.

Το έργο είχε κατασκευαστεί εδώ και εννιά χρόνια. Βάνδαλοι κατέστρεψαν μέρος του το περασμένο καλοκαίρι, ενώ είχε υποστεί φθορές και από το πέρασμα του χρόνου. Ο σταθμός που περιλαμβάνει τρεις δεξαμενές αερισμού και τρεις καθίζησης έχει τη δυνατότητα να δέχεται τα λύματα από 8.000 άτομα(μέχρι σήμερα χύνονταν καθημερινά στη λίμνη Κορώνεια 2.500 κυβικά μέτρα λυμάτων, δηλαδή 75.000 κυβικά μέτρα τον μήνα).

Ο βιολογικός σταθμός επεξεργασίας λυμάτων του δήμου Λαγκαδά, με τις βελτιώσεις που θα γίνουν, θα μπορεί να επεξεργάζεται λύματα από 30.000 άτομα. Αναμένεται να δώσει λύση στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια οι λίμνες Κορώνεια και Βόλβη.

Σχόλια