Στο ΕΣΠΑ δυο έργα διαχείρισης απορριμμάτων της Χαλκιδικής

Δυο σημαντικά έργα διαχείρισης αποβλήτων εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013 (ΕΣΠΑ), έπειτα από την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή. Τα δυο έργα αφορούν στους Δήμου Κασσάνδρας και Μουδανιών του Νομού Χαλκιδικής και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 6.282.410 ευρώ.

Όπως τόνισε η κ. Λιονή, «τα έργα για τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία πρέπει να ολοκληρωθούν εντός της Τέταρτης Προγραμματικής Περιόδου. Τα έργα αυτά θα αποτελέσουν τη βάση, προκειμένου να απαλλαχτεί η περιοχή από την τριτοκοσμική εικόνα των παράνομων και ανεξέλεγκτων χωματερών, να αποκτήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον και να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής».
Τα δύο νέα έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι:
Δήμος Κασσάνδρας Ν. Χαλκιδικής - «Επέκταση ΧΥΤΑ Κασσάνδρας» προϋπολογισμού 4.362.410 ευρώ. Το έργο αφορά στην επέκταση του ΧΥΤΑ Κασσάνδρας με την κατασκευή συμπληρωματικού κυττάρου απόθεσης των απορριμμάτων των Δήμων Κασσάνδρας και Παλλήνης του Νομού Χαλκιδικής. Ειδικότερα η πράξη περιλαμβάνει την κατασκευή μιας νέας κλίνης υγειονομικής ταφής (χωρητικότητας 251.339 κυβικών μέτρων), έργα μόνωσης πυθμένα, μείωσης και διαχείρισης των παραγόμενων στραγγισμάτων και του βιοαερίου καθώς και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποστηρικτικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργία του χώρου (εγκατάσταση επεξεργασίας στραγγισμάτων, δίκτυα πυρόσβεσης, ηλεκτροφωτισμός, περίφραξη κτλ.).
Δήμος Μουδανιών Ν. Χαλκιδικής - «Αποκατάσταση Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) Τ.Δ. Ν. Μουδανιών, Δήμου Μουδανιών» προϋπολογισμού 1.920.000 ευρώ. Πρόκειται για την αποκατάσταση του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων έκτασης (ΧΑΔΑ) 53 στρεμμάτων του Δημοτικού Διαμερίσματος Ν. Μουδανιών του Δήμου Μουδανιών Χαλκιδικής. Στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ενέργειες: Κατασκευή νέου απορριμματικού αναγλύφου, με ήπιες κλίσεις, κατασκευή έργων τελικής κάλυψης, έργα διαχείρισης βιοαερίου (παθητική απαγωγή), έργα διαχείρισης διηθημάτων, έργα διευθέτησης ομβρίων, έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και μεταφροντίδας απεκατεστημένου χώρου λοιπά έργα υποδομής (περίφραξη, πύλη εισόδου).

Σχόλια