Σεισμός με νεκρούς στη Σερβία

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ


Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν από τον σεισμό 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε, τη νύχτα, στην κεντρική Σερβία. Το επίκεντρο του σεισμού, που έγινε στη 01:57 τοπική ώρα, ήταν δύο χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Κράλιεβο, 150 χλμ. νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου, και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρη τη Σερβία, όπως επίσης σε Σκόπια και
Κροατία.
Στο Κράλιεβο υπάρχουν μεγάλες υλικές ζημιές στα κτίρια, ενώ σε τμήματα της πόλης έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση κι η υδροδότηση. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, σε πολλά σπίτια και σε πολυκατοικίες είναι εμφανείς οι ρωγμές.


Ανανέωση 13.26


Στις κακές κατασκευές των κτιρίων αποδίδει ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ, Βασίλης Παπαζάχος, την καταστροφή που άφησαν πίσω τους τα 5,4 Ρίχτερ στην κεντρική Σερβία. «Ήταν αποτέλεσμα των κακών κατασκευών. Στην Ελλάδα, σχεδόν κάθε μήνα γίνονται σεισμοί με ανάλογα μεγέθη, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα», παρατήρησε μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Παπαζάχος, υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά, ότι οι επιπτώσεις από τους μεγάλους σεισμούς προλαμβάνονται μόνο με ανθεκτικές κατασκευές και ενημέρωση.
Όπως εξήγησε ο ομότιμος καθηγητής, οι περιοχές της δυτικής Σερβίας παρουσιάζουν αυξημένη σεισμικότητα, λόγω της γειτνίασης με τη λεγόμενη σεισμική «Απούλια Πλάκα», η οποία εκτείνεται κατά μήκος της Αδριατικής.
Το 1979 είχε σημειωθεί ισχυρός - καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο στο νότιο τμήμα της «Απούλιας Πλάκας», κοντά στα σύνορα της Αλβανίας με την τότε ενιαία Γιουγκοσλαβία. Ο τελευταίος σεισμός τέτοιου μεγέθους (5,7 Ρίχτερ) καταγράφηκε το 1998 στη Μιόνιτσα, στη δυτική Σερβία, δήλωσε με τη σειρά του ο αναπληρωτής διευθυντής του Σερβικού Σεισμολογικού Ινστιτούτου, Μπράνκο Ντραγκίτσεβιτς.

Σχόλια