Κλείνει ο ΧΥΤΑ της Θεσσαλονίκης λόγω... έλλειψης προσωπικού!

Δραματικές οι εξελίξεις στον τομέα της καθαριότητας. Η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει να γεμίσει σκουπίδια, καθώς ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ζουρνάς, αποφάσισε να κλείσει τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη θέση Μαυροράχη 2, επειδή δεν μπορεί να τον λειτουργήσει λόγω έλλειψης προσωπικού, μετά την οριστική απομάκρυνση των συμβασιούχων, με τη λήξη των συμβάσεων εργασίας τους.
Τι συνέβη;
Απορρίφθηκαν, από τα Πρωτοδικεία, οι προσφυγές 160 συμβασιούχων εργαζομένων στους ΟΤΑ, οι οποίοι θεωρούνταν απαραίτητοι για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ (παρόμοια περίπτωση με τους συμβασιούχους που στήριζαν το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι επίσης απολύθηκαν με τη λήξη της σύμβασής τους και το πρόγραμμα σταμάτησε).
Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Ζουρνάς, «σήμερα είχαμε μία πολύ αρνητική εξέλιξη(...) Αυτό σημαίνει ότι ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης δεν μπορεί από αύριο
να λειτουργήσει ελλείψη προσωπικού. Πολύ φοβούμαι ότι θα αναγκαστούμε να αναστείλουμε κάθε λειτουργία μας στο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, το βιολογικό καθαρισμό, τα πάρκα, τα προγράμματα ανακύκλωσης αλλά και σε κάθε δραστηριότητά μας. Αυτό θα προκαλέσει τεράστια αναταραχή στην κοινωνική ζωή του Νομού Θεσσαλονίκης, καθώς δε θα είναι πλέον δυνατή η ταφή των αστικών απορριμμάτων. Επίσης πολύ φοβούμαι ότι ως χώρα θα εκτεθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που χρηματοδότησε τα έργα του Συνδέσμου, τα οποία υποχρεούμαστε να λειτουργούμε τηρώντας αυστηρότατους όρους ποιοτικής λειτουργίας. Χωρίς προσωπικό η τήρηση των όρων αυτών τίθεται εν αμφιβόλω».
Ο κ. Ζουρνάς κάνει έκκληση στον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην έγκριση συμβάσεων έργου για το απαραίτητο προσωπικό, βάσει του νόμου 3688/2008, άρθρο 15, παρ. 9 μέχρις ότου διαμορφωθεί ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.), σύμφωνα με τον «Καλλικράτη».
Επίσης, καλεί σε έκτακτη συνεδρίαση για σήμερα, Τετάρτη (3 Νοεμβρίου 2010), την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου.
Με τη δήλωσή του αυτή, πάντως, ο κ. Ζουρνάς (που είναι και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Στ. Παπαθεμελή για το δήμο Θεσσαλονίκης) δε διευκρινίζει αν ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Θεσσαλονίκης είχε το δικαίωμα, σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε, να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, μέσω ΑΣΕΠ.

Σχόλια