Σύσκεψη για τα αντιπλημμυρικά έργα

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ

Στα σημεία του νομού Θεσσαλονίκης που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον κίνδυνο των πλημμυρών εστιάζουν την προσοχή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες που συμμετείχαν σήμερα στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, ενόψει του χειμώνα. Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νομού Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπακά, οι περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Περαία και η Μηχανιώνα, η Πυλαία λόγω του ρέματος, το κέντρο της Θεσσαλονίκης, λόγω κατηφορικού εδάφους, οι Δήμοι Ασσήρου και Αγίου Γεωργίου, καθώς και περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, όπως η Πολίχνη, ο Δενδροπόταμος, η Μενεμένη και η περιοχή της περιφερειακής οδού μετά την οδό Λαγκαδά.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης ζήτησε τη συνεργασία των δήμων στις προσπάθειες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες και χιονοπτώσεις. Στη συνεδρίαση παρέστησαν μόνο τρεις δήμαρχοι, ενώ άλλοι δήμοι απέστειλαν εκπροσώπους.
Ο κ. Ψωμιάδης έκανε λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε κονδύλια και ανθρώπινο δυναμικό που δυσχεραίνουν το έργο της Νομαρχίας ενώ ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Χρήστος Τσιλιγάδας επισήμανε τα προβλήματα στον καθαρισμό των φρεατίων, καθώς, όπως είπε, δεν καταβλήθηκαν από το υπουργείο περιβάλλοντος τα απαραίτητα κονδύλια.
«Είναι κωμικοτραγικό να έχουμε μηχανήματα και να μην έχουμε υπαλλήλους για να τα οδηγήσουν. Η προετοιμασία του νομού για το φετινό χειμώνα χρειάζεται συνεργασία, πρόληψη και, πάνω απ' όλα, συντονισμό», τόνισε.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής προϊστάμενος των ΠΣΕΑ Μιχάλης Γρηγοριάδης ανέφερε ότι στον τομέα των αντιπλημμυρικών έργων έχουν ολοκληρωθεί εννέα νέες γέφυρες και έχουν διευθετηθεί 23 ρέματα σε ισάριθμες περιοχές του νομού.
Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, ο αντινομάρχης Ποιότητας Ζωής και Τροφίμων Γιώργος Τσαμασλής απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου με την οποία του επισημαίνει τη σημασία της αγροφυλακής για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ζητά τη μεταφορά των αγροφυλάκων στις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος των Νομαρχιών για την καλύτερη στελέχωση αυτών και τη συμβολή τους σε ελέγχους για το περιβάλλον.

Σχόλια