Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις πλημμύρες

Δράση, για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή, έστω και την ύστατη στιγμή, προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. "Οι πρόσφατες καταστροφές από τη βροχόπτωση είναι άλλη μια προειδοποίηση ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ αλλά και ότι οι υποδομές των πόλεων δεν αντέχουν πια ούτε και τις συνηθισμένες βροχοπτώσεις", τονίζουν και προσθέτουν: "Αυτό κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη να αλλάξουμε τις πολιτικές αλλά και τις καθημερινές συνήθειές μας, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες και να προετοιμαστούν οι κοινωνίες έγκαιρα για τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές". Σε ανακοίνωσή τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι ανακοινώνουν ότι αναλαμβάνουν μια σειρά πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης των Οικολόγων Πράσινων έχει ως εξής: Στο σχολείο μαθαίναμε για τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου. Τώρα βλέπουμε τις καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα! Η τελευταία βροχή προκάλεσε για άλλη μια φορά καταστροφές, ενώ έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και υπάρχουν αγνοούμενοι.
Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ με την πιο συχνή εμφάνιση των ακραίων καιρικών φαινομένων: μεγαλύτερες περίοδοι χωρίς βροχή, βροχόπτωση μέσα σε λίγες ώρες που αντιστοιχεί σε μεγάλο ποσοστό της ετήσιας βροχόπτωσης, ενδείξεις ότι η κυρίαρχη τάση είναι μείωση των βοροχοπτώσεων κατά 10-30% στην περιοχή μας και μείωση της απορροής των ποταμών. Η παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη είναι η τελευταία ευκαιρία της ανθρωπότητας για να περιορίσει την αλλαγή του κλίματος σε κάπως ελεγχόμενα επίπεδα. Αυτό είναι σημαντικό για τις χώρες με εύκρατο κλίμα σαν τη δική μας που θα υποστούν από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Χρειάζεται όμως, να προετοιμαστούμε για τις κλιματικές αλλαγές που είναι ήδη εδώ: να προσαρμόσουμε τις υποδομές μας, να δημιουργήσουμε φυσικές άμυνες, να αναπτύξουμε κατάλληλες πολιτικές πολιτικής προστασίας.
Η αλλαγή του κλίματος όμως δεν παύει να είναι η μία διάσταση του προβλήματος. Η άλλη είναι ο τρόπος που έχουμε χτίσει τις πόλεις, η συστηματική καταστροφή των δασών, το κλείσιμο των δρόμων του νερού, η κακή ποιότητα των δημόσιων έργων. Οι πόλεις μας δεν αντέχουν πια, έστω και απλά καιρικά φαινόμενα όπως μια συνηθισμένη βροχή. Οι δρόμοι του νερού έχουν κτιστεί ή καλυφθεί με άσφαλτο και έτσι το νερό της βροχής πρέπει να βρει διέξοδο μέσα από αυτοκίνητα, κτίρια και διάφορα άλλα εμπόδια. Καταστρέφοντας τα δάση αφήνουμε ακόμα πιο ανοχύρωτες τις ανθρώπινες κοινωνίες και τις πόλεις μας. Τεράστιες ποσότητες νερού δεν προλαβαίνουν να φτάσουν στις σχάρες των υπονόμων, αλλά και όταν φτάνουν συχνά οι υπόνομοι είναι κλεισμένοι από σκουπίδια και άλλα αντικείμενα.
Είναι πλέον η ώρα να αλλάξουμε τις πόλεις, να τις κάνουμε πιο βιώσιμες. Χρειάζεται να αλλάξουμε, τόσο τις διάφορες πολιτικές που επηρεάζουν την πόλη, όσο και τις καθημερινές, προσωπικές μας επιλογές –από το να μένουν τα φρεάτια καθαρά μέχρι να ανοίξουμε ξανά τους δρόμους του νερού. Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουμε να επιστρέψει η φύση στις ελληνικές πόλεις, να υπάρχει περισσότερο πράσινο και χώμα για να απορροφάται μεγαλύτερη ποσότητα νερού, να προωθηθούν οι πράσινες στέγες, να συγκεντρώνεται το νερό της βροχής για χρήσεις στα σπίτια και στα κτίρια, να προστατευθούν τα περιαστικά δάση, να απελευθερωθεί χώρος για τη δημιουργία δικτύων πρασίνου, πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων που θα συνδέουν πάρκα, σχολεία και πολιτιστικά-εμπορικά κέντρα. Χρειάζεται να εισάγουμε στοιχεία της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής όχι μόνο στο σχεδιασμό μεμονομένων κτιρίων, αλλά και στη συνοχή του χώρου συνολικά –πλατείες, δρόμοι, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια. Η οικολογική αναγέννηση των πόλεων –ξεκινώντας από τις γειτονιές– θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας, θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους, θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες πράσινες θέσεις εργασίας και θα στρέψει την οικοδομική δραστηριότητα προς πράσινη κατεύθυνση. Σημαντική προτεραιότητα όμως, είναι να ολοκληρωθούν υποδομές στοιχειώδεις όπως το άνοιγμα των δρόμων του νερού, η αποκατάσταση ενός αξιόπιστου δικτύου ομβρίων υδάτων που να μην κλείνει από σκουπίδια ή μπάζα, καθώς και η ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων ιδιαίτερα σε περιοχές όπου έχουν καεί τα δάση.

Σχόλια