Θαύματα της τεχνολογίας σε παραγωγή ενέργειας και ειδικά τρόφιμα

Mια "μίνι" μονάδα παραγωγής ενέργειας κινείται από ...χωράφι σε χωράφι και συγκεντρώνει πρώτη ύλη, την οποία μετατρέπει, επιτόπου, σε ...κιλοβάτ. Ένα πλωτό πάρκο ανεμογεννητριών, στη μέση του Αιγαίου, τροφοδοτεί με αιολική ενέργεια τα νησιά (και όχι μόνο). Εικόνες από ταινία επιστημονικής φαντασίας; Όχι! Η Ελλάδα του... 2012!
Τα δυο προγράμματα είναι στα σκαριά, είτε ως ερευνητικά έργα είτε ως λεπτομερή σχέδια -επί χάρτου προς το παρόν, αλλά εφαρμόσιμα. 'Ηδη, οι πρώτες κινητές μονάδες (αντιδραστήρες) παραγωγής θερμικής ενέργειας από βιομάζα με αεροποίηση, ισχύος 5 KW, δοκίμασαν τις "αντοχές" τους στα εργαστήρια του ΑΠΘ. Τώρα ξεκίνησε η έρευνα για μία μεγαλύτερη (25 KW), στο πλαίσιο του έργου SMART-CHP του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE.
«Έστω μία μονάδα ‘’επίδειξης’’ θα είναι έτοιμη το 2012, ώστε ακολούθως να γίνει πιο μαζική παραγωγή, αναλόγως του ενδιαφέροντος που θα επιδειχθεί», επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Αναστασία Ζαμπανιώτου, στο περιθώριο συνεδρίου που διοργάνωσαν σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα και το γαλλικό προξενείο. Όπως εξήγησε κατά την εισήγησή της στην εκδήλωση, οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιομάζα με αεροποίηση πρέπει να είναι μεγάλου μεγέθους για να είναι οικονομικά βιώσιμες και αποδοτικές. Ωστόσο, στην περίπτωση χωρών όπως η Ελλάδα, όπου "η πρώτη ύλη είναι αποκεντρωμένη σε διάφορα σημεία", μια μεγάλη κεντρική μονάδα θα είχε ασύμφορα υψηλό κόστος αποθήκευσης και μεταφοράς.
"Έτσι αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε μια μικρή κινητή μονάδα που θα πηγαίνει ακόμη και στο χωράφι", σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι οι ερευνητές δεν θα σταματήσουν στα 25 KW, αλλά στοχεύουν σε μονάδες μεγαλύτερης ισχύος.
Πυρηνόξυλο (παραπροϊόν της ελιάς), υπολείμματα βάμβακος, αγριοαγκινάρα και άλλα παραπροϊόντα μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τις μονάδες, σύμφωνα με την κα Ζαμπανιώτου, που διευκρίνισε ότι στο έργο συμμετέχουν ακόμη εταιρίες, δήμοι και η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας.


Ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο
Η πρώτη πλωτή ανεμογεννήτρια ήδη παράγει ηλεκτρικό ρεύμα στη Νορβηγία. Μπορεί να παράγει ενέργεια 2,3 MW. Κι αν οι νορβηγικοί άνεμοι μπορούν να αποδώσουν στο μέλλον ακόμη περισσότερη ενέργεια μέσω πλωτών ανεμογεννητριών, τα μελτέμια του Αιγαίου σίγουρα μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ενεργειακή τροδοφοσία της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Γιάννη Αγαπητίδη, το σχέδιο πάνω στο οποίο δουλεύει το κέντρο διερευνά την εγκατάσταση πλωτών γεννητριών μεσοπέλαγα του Αιγαίου. Φυσικά, το όλο εγχείρημα είναι σύνθετο και παρουσιάζει σημαντικές τεχνικές δυσκολίες -από τα φυσικά φαινόμενα μέχρι το κόστος μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας- αλλά η υλοποίησή του δεν βρίσκεται χρονικά τόσο μακριά όσο θα φανταζόταν κάποιος.
"Πιστεύω ότι μετά το 2015 θα μπορούμε να δούμε κάτι τέτοιο", σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Αγαπητίδης. Πρόσθεσε ότι, αν οι πλωτές ανεμογεννήτριες γίνουν, η συνεισφορά τους στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας θα είναι αρκετά σημαντική.
Πρόσθεσε ότι, ως το 2020, τα φωτοβολταϊκά συστήματα (PV) θα έχουν προχωρήσει τόσο τεχνολογικά, ώστε ένα πάνελ θα παράγει μέχρι και 30 φορές την ενέργεια που δαπανήθηκε για την κατασκευή του! Στην επόμενη δεκαετία θα δούμε πιθανότατα "φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς, ακόμη και από οργανικά υλικά"!

Αγορά εξειδικευμένων τροφίμων
Στα 300 δισ. δολ. εκτιμάται ότι θα φτάσει στην επόμενη δεκαετία η αγορά των λεγόμενων "εξειδικευμένων τροφίμων" παγκοσμίως (μεγέθους 52 δισ. το 2000), σύμφωνα με τον καθηγητή Αθανάσιο Τσαυτάρη, διευθυντή του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ. Πρόκειται για τρόφιμα "κομμένα και ραμμένα" στις ιδιαίτερες ανάγκες των καταναλωτών, πχ, κατάλληλα για νεφροπαθείς, εγκυμονούσες ή διαβητικούς.
"Στην έρευνα και οργάνωση της παραγωγής τέτοιων τροφίμων, για συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών, στοχεύει και το Ελληνικό Cluster Βιο-Αγροδιατροφής, που γίνεται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013", πρόσθεσε.

Κείμενο της Αλεξάνδρας Γούτα, από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια