Πετάμε στα σκουπίδια τόνους φαγητών

Τι αποκαλύπτει μελέτη Αυστραλών και Βρετανών, τις οποίες δημοσίευσε η Deutsche Welle

Τεράστιες ποσότητες αγαθών, όπως το νερό και διάφορα τρόφιμα, καταλήγουν, κάθε μέρα, στα σκουπίδια. Σύμφωνα με μια πρόσφατη, μικρή επιστημονική μελέτη, οι καταναλωτές στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες, φέρονται σπάταλα με τα τρόφιμα που παράγουν. Την είδηση έφερε στο φως της δημοσιότητας η DW.
Ο Αυστραλός επιστήμονας Μπράντλει Ριντού, μέλος της ερευνητικής οργάνωσης CSIRO, μαζί με άλλους συναδέλφους του, παρακολούθησαν την πορεία που ακολουθούν τα φρούτα μάνγκο, τα οποία παράγονται στην αχανή αυτή χώρα. Δηλαδή, πόσα από αυτά, που καλλιεργούνται στη βόρεια Αυστραλία, φθάνουν τελικά στο πιάτο του καταναλωτή;
«Κατά μέσο όρο - είπε ο κ. Ριντού, μιλώντας στη «DW» - παράγονται 44.000 τόνοι μάνγκο το χρόνο. Διαπιστώσαμε ότι περίπου 14.000 τόνοι πάνε χαμένα. Αυτό αντιστοιχεί στο 30 έως το 40% του συνολικού όγκου του προϊόντος. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις φλούδες ή τους σπόρους, αλλά στο κύριο μέρος του φρούτου. Πρόκειται για τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών».
Σύμφωνα με τη μελέτη των Αυστραλών, τα φρούτα χάνονται, είτε κατά την αποθήκευσή τους, είτε κατά τη μεταφορά τους. Πολλές φορές πετιούνται από τα σούπερ μάρκετ επειδή, απλώς και μόνο, η εμφάνισή τους δεν είναι τέλεια. Συχνά, οι ίδιοι οι καταναλωτές τα αγοράζουν, αλλά τελικά δεν τα τρώνε και τα πετούν στα σκουπίδια. Τα μάνγκο από την Αυστραλία είναι μόνον ένα παράδειγμα. Το ίδιο συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Της αυστραλέζικης έρευνας είχε προηγηθεί αντίστοιχη μελέτη στη Βρετανία. Ο καθηγητής για θέματα περιβάλλοντος στο πανεπιστήμιο του Λίνγκκέπινγκ, Γιαν Λούντγβλιστ, είπε σχετικά: «Μόνο λίγοι συνειδητοποιούν πραγματικά τι πετούν. Η πιο λεπτομερής έρευνα, έως σήμερα, έγινε στη Βρετανία. Ρωτήθηκαν 2.000 νοικοκυριά και διαπιστώθηκε ότι το 30% της ποσότητας τροφίμων που αγοράζεται, πετιέται στα σκουπίδια, παρόλο που το 60% αυτών είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν να καταναλωθούν»

Σχόλια