Ψάχνουν λύση για τις αρκούδες στην Εγνατία

Η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, συνέδεσε τη Θεσσαλονίκη με το Ιόνιο, έστειλε σε Πάργα, Σύβοτα και Επτάνησα περισσότερους τουρίστες και παραθεριστές, προκάλεσε, όμως, αρκετά προβλήματα στον πληθυσμό των αρκούδων της Βάλια Κάλντα, που περνούν από τις παρόδους στον αυτοκινητόδρομο και πέφτουν θύματα τροχαίων δυστυχημάτων. Όχι ότι δε συνέβαινε το ίδιο όταν τα αυτοκίνητα διέρχονταν μέσα από τη Βάλια Κάλντα. Τώρα, όμως, οι ταχύτητες είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες και τα αθώα ζώα-θύματα περισσότερα.
Η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» παραδέχεται ότι δεν έχει ανάλογη τεχνογνωσία κι επισημαίνει ότι παρόμοια τεχνογνωσία δεν υπάρχει και σε άλλες χώρες. Με αφορμή το τροχαίο,με θύμα αρκούδα, που έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου 2009, με ανακοίνωσή της, θυμίζει ότι σε σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά, εκπροσώπων των περιβαλλοντικών οργανώσεων, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», αποφασίσθηκε από τον υπουργό η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με τη λήψη συγκεκριμένων προστατευτικών μέτρων στην περιοχή του βιοτόπου (όπως π.χ. ενισχυμένη περίφραξη, σήμανση του δρόμου, οδηγίες προς τους αυτοκινητιστές κλπ.), καθ’ υπόδειξη και συμφωνία των περιβαλλοντικών οργανώσεων, τα οποία και υλοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
Όμως, όπως επισημαίνει, "το ατύχημα με το συγκεκριμένο ζώο έγινε 1 χλμ. ανατολικά από τα Γρεβενά, έξω από την οριοθετημένη περιοχή του βιοτόπου της καφέ αρκούδας όπου υπάρχουν τα συνηθισμένα μέτρα προστασίας του αυτοκινητόδρομου". Επίσης, "δεν υπάρχει καμία ένδειξη διέλευσης ζώου από τον υπάρχοντα φράκτη. Η περίφραξη δεν είναι κατεστραμμένη σε κανένα σημείο".
Η εταιρία συνάγει ότι "προφανώς το ζώο εισήλθε στον αυτοκινητόδρομο από τον παράπλευρο κόμβο. Οι κόμβοι όμως δεν είναι δυνατόν να περιφραχτούν, διότι έτσι θα ήταν αδύνατη η είσοδος και έξοδος των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο".
Όπως παραδέχεται η "Εγνατία Οδός Α.Ε.", το πρόβλημα είναι "πώς θα αποτραπεί η είσοδος των ζώων από τους κλάδους των κόμβων. Από την πλευρά της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» γίνεται έρευνα για το ποια είναι η διεθνής πρακτική στο θέμα, που φαίνεται ότι δεν έχει λυθεί επαρκώς. Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε τις προτάσεις των ειδικών στα θέματα αυτά περιβαλλοντικών οργανώσεων ώστε να αντιμετωπισθεί το ζήτημα".

Σχόλια