Πρόστιμα για τα σκουπίδια από 15 Σεπτεμβρίου

Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

"Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά", τονίζουν και προσπαθούν καθημερινά να το κάνουν πράξη οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας στο δήμο Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης να απολαμβάνουν μία καθαρή πόλη. Κι επειδή κάποιοι δε βάζουν μυαλό και κατεβάζουν τα σκουπίδια τους στους δρόμους όποτε να ΄ναι κι όπως να ΄ναι, από 15 Σεπτεμβρίου 2009, ο δήμος Θεσσαλονίκης επαναφέρει το μέτρο των προστίμων... >>>
Το να σέβεσαι το περιβάλλον είναι παιδεία και ο καθένας από εμάς
έχει υποχρέωση να το προστατεύει. Δεν είναι όμως λίγες οι περιπτώσεις που αυτό δεν γίνεται πράξη. Για το λόγο αυτό τα συνεργεία του δήμου που είναι αρμόδια για την καθαριότητα, αλωνίζουν την πόλη επί καθημερινής βάσεως, καθαρίζοντας όσα απορρίμματα βρουν στα πάρκα και τους δρόμους. Ημερησίως μαζεύονται 500 τόνοι οικιακών σκουπιδιών, από τους οποίους 40 τόνοι είναι ογκώδη αντικείμενα, ενώ 5 είναι χαρτί και άλλοι 5 είναι τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα σκουπίδια όπως πλαστικά κ.α. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Κώστα Καζατζίδη, τα περισσότερα απορρίμματα βρίσκονται έξω από κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια και ταβέρνες, στα οποία συγκεντρώνεται ο κόσμος για να διασκεδάσει. Το φαινόμενο αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο το Σαββατοκύριακο μιας και τότε είναι η καθιερωμένη έξοδος των περισσοτέρων για διασκέδαση.

Βρομίζουμε τα πάρκα
Τα πάρκα είναι χώροι ξεκούρασης, χαλάρωσης αλλά και διασκέδασης, μια όαση μέσα στις πόλεις που πνίγονται από το τσιμέντο και τις πολυκατοικίες. Το να διατηρούνται καθαρά είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Το μείζον πρόβλημα που προκύπτει στα συγκεκριμένα σημεία της πόλης έχει να κάνει με τα απορρίμματα των κατοικίδιων. Όπως τονίζει ο κ. Καζατζίδης “στα πάρκα τα απορρίμματα των σκύλων είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, κανείς όμως δεν σκέφτεται πως αυτά είναι εστίες μόλυνσης για τα παιδιά που θα πάνε να παίξουν στο πάρκο ή τους ηλικιωμένους που κάνουν τον απογευματινό τους περίπατο”. Σε ερώτηση που θέσαμε στον κ. Καζατζίδη για το αν μπορεί να υπάρξει φύλαξη στα πάρκα απάντησε: “Είναι πολύ δύσκολο να ελέγξουμε απόλυτα όλα αυτά τα πάρκα, μιλάμε για 460 στον αριθμό και βασική προϋπόθεση ώστε να υπάρχει κατάλληλη αντιμετώπιση, είναι να μπορέσουν οι πολίτες να κατανοήσουν πως αποτελούν περιουσία όλων και πρέπει όλοι να τα προστατεύουν”.

Πρόστιμα από 15 Σεπτεμβρίου
Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει είναι και αυτό του οραρίου στο οποίο βγαίνουν τα απορριμματοφόρα. “Έχουμε ενημερώσει τους πολίτες πως τα σκουπίδια πρέπει να τα βγάζουν συγκεκριμένες ώρες έξω, ώστε να τα μαζεύουν οι υπάλληλοι του δήμου. Δυστυχώς σχεδόν κανείς δεν τηρεί αυτό το οράριο. Για το λόγο αυτό και επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε την πόλη βρώμικη, αναγκαζόμαστε να βγάζουμε τα απορριμματοφόρα όλες της ώρες της μέρας προκαλώντας αναπόφευκτα και προβλήματα στο κυκλοφοριακό. Έχουμε ενημερώσει ήδη τους πολίτες πως από της 15 Σεπτεμβρίου όποιος δεν τηρεί το οράριο θα δέχεται πρόστιμο”, σημειώνει ο κ. Καζατζίδης.

Σχόλια