"Συνασπίζονται" κατά της νέας περιφερειακής

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009, δήμαρχοι, φορείς, κάτοικοι περιοχών και εκπρόσωποι παρατάξεων στην προωθούμενη χάραξη της εξωτερικής περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης, σε ό,τι αφορά στα σημεία από τα οποία σχεδιάζεται να περάσει ο δρόμος, κατά τη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, στην οποία και συζητήθηκε το θέμα.
Οι δήμαρχοι Πυλαίας, Βασίλης Καρτάλης, Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος και Βασιλικών, Βαγγέλης Χρήστος, υποστήριξαν πως οι περιοχές τους θα επιβαρυνθούν περιβαλλοντικά και, συνεπώς, θα ανασταλεί η οικιστική τους ανάπτυξη.
Όπως ισχυρίστηκαν οι τρεις δήμαρχοι, αυτό θα συμβεί διότι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της ένταξης στο σχέδιο πόλεως, δε θα μπορέσουν να τα οικοδομήσουν. Για το λόγο αυτό ζήτησαν αλλαγές στην προτεινόμενη χάραξη.
Το σχεδιασμό του έργου παρουσίασαν ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρίας «Εγνατία Οδός Α.Ε.» Ρωμύλος Ντώνας, και ο διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Κωτούλας. Από την πλευρά του, ο κ. Κωτούλας ανέφερε ότι στα κρίσιμα σημεία, από όπου περνά ο δρόμος, θα κατασκευαστούν σήραγγες, ώστε να μην προκαλούνται οχλήσεις στους οικισμούς. Επισήμανε, επίσης, πως η χάραξη έχει γίνει, αλλά μπορεί να βελτιωθεί.
Ταυτόχρονα, όμως, τόνισε πως ο ίδιος είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε άλλη χάραξη. Από την πλευρά του, ο κ. Ντώνας κάλεσε τους φορείς να καταθέσουν τεχνικά τεκμηριωμένες προτάσεις και επισήμανε ότι εάν αυτές κριθούν κατάλληλες η Εγνατία ΑΕ είναι διατεθειμένη να τις αποδεχτεί.
Πάντως, αλλαγές στη χάραξη του έργου ζήτησαν και οι παρατάξεις του νομαρχιακού συμβουλίου, που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Κατά του έργου και υπέρ των κατοίκων τάχθηκε η παράταξη Οικολογία - Αλληλεγγύη, ενώ η παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για σχεδιασμό που πραγματοποιήθηκε πίσω από τις πλάτες του κόσμου.

Εγκρίθηκε ψήφισμα

Τελικά, το νομαρχιακό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα, με το οποίο υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα κατασκευής του έργου, καλείται η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» να προχωρήσει στις απαραίτητες βελτιώσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και δεσμεύεται ότι κατά τη διαδικασία έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε δημόσια διαβούλευση και διάλογο.

Σχόλια

Ο χρήστης Κώστας Μπούρης είπε…
Δεν μας παρατάνε με τις διαμαρτυρίες. Ξέρεται πόσα χρόνια καθυστέρησε η περιφερειακή απο τις αντιδράσεις των οικολόγων. Πόσους νεκρούς και τραμαυτίες είχαμε στους ισόπεδους κόμβους, επειδή αντιδρούσαν οι οικολόγοι του Τρεμόπουλου στη κατασκευή ανισόπεδων κόμβων.
Ας σταματήσουν πιά, είναι καινούργειο έργο και είναι απαραίτητα να γίνει και μάλιστα γρήγορα. Φανταστείται να μην είχε γίνει η περιφερεική πως θα ηταν το κέντρο της πόλης. Η νέα περιφερειακή πρέπει να γίνει άμεσα. Και μην ακούσω για βλακείες του στιλ μη παίρνεις το αυτοκίνητο, λες και έχουμε τα τέλεια μέσα μαζικής μεταφοράς. Έναν ΟΑΣθ έχουμε και αυτός δεν πάει παντού, επομένως αναγκάζεται ο πολίτης να πάρει το αυτοκίνητο του! Αυτά!