Φεύγουν λόγω ζέστης από τη Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
Από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ

Σε θερμοκρασίες που θυμίζουν Αφρική θα περάσουμε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, με τον υδράργυρο να αγγίζει ακόμα και τους 43 βαθμούς τις μεσημεριανές ώρες. Σύμφωνα με το μετεωρολογικό κέντρο του αεροδρομίου «Μακεδονία», θα ζήσουμε τις πιο ζεστές ημέρες του εφετινού καλοκαιριού.
Το μετεωρολογικό κέντρο αναφέρει πως η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ για φέτος στην Κεντρική Μακεδονία καθώς θα φτάσει στους 42 με 43 βαθμούς, υπό σκιά, στην περιοχή του αεροδρομίου μετά το μεσημέρι, κάτι που σημαίνει ότι στα κέντρα των μεγαλουπόλεων θα είναι υψηλότερη.
Οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες, όπως προσθέτει το μετεωρολογικό κέντρο, θα διατηρηθούν μέχρι και τις βραδινές ώρες, μιας και στη συνέχεια την περιοχή της Θεσσαλονίκης θα σαρώσουν Βαρδάρηδες έντασης 7-8 BF μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι, που θα μειωθούν στα 5-6 BF.
Ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνος Κοκολάκης μιλώντας στον «Τ.Θ.», σημειώνει: «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα. Είναι κάποιες οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες ώστε να προστατευτούν από τον καύσωνα. Από την δική μας πλευρά πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο».
Οι ειδικοί επιμένουν ότι δεν πρόκειται για καύσωνα: «Για να έχουμε καύσωνα θα πρέπει να σημειωθούν υψηλές θερμοκρασίες και πλήρης άπνοια, για τρία συνεχόμενα 24ωρα και να ανεβεί η υγρασία, για να έχουμε και ασφυκτικά φαινόμενα», εξηγεί ο κ. Κοκολάκης.
Είτε καύσωνας, είτε… ζέστη, ένα είναι σίγουρο: Από σήμερα θα… αναστενάξουν οι παραλίες. Με πρώτη προτίμηση τη Χαλκιδική, αν και δε θα είναι λίγοι αυτοί που από το πρωί σχεδίαζαν να κατευθυνθούν προς το Σταυρό αλλά και τις ακτές της Πιερίας, οι Θεσσαλονικείς θα… αδειάσουν την πόλη και θα γεμίσουν τις παραλίες. Για όσους δεν έχουν πολλή ώρα στη διάθεσή τους, υπάρχει, πάντα, ο κοντινός Ποταμός, στην Επανομή.

Πού να προστατευθείτε
Στο πλευρό των πολιτών βρίσκεται και ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο μηχανισμός του οποίου είναι έτοιμος για να αντιμετωπίσει τον καύσωνα προσφέροντας τους χώρους δροσιάς αλλά και τρόπους μεταφοράς. Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Στέργιος Δεληγιάννης αναφέρθηκε στα μέτρα τα οποία έχουν λάβει για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών:
• Τα ΚΑΠΗ σε όλη τη Θεσσαλονίκη, είναι έτοιμα με προσωπικό σε εγρήγορση και κλιματιζόμενες αίθουσες όλη τη διάρκεια της μέρας να υποδεχθούν όλους τους πολίτες.
• Τέσσερα ξενοδοχεία, το «Αιγαίο» στην Εγνατία, το «Εγνατία Hotel» στην Αντιγονιδών, το «Metropolitan» στη Β. Όλγας και το «Βεργίνα» στη Μοναστηρίου, μπορούν να υποδεχθούν για διαμονή τους δημότες εφόσον υπάρχει ανάγκη.
• Τα ΚΕΦΟ που έχουν επίσης κλιματιζόμενες αίθουσες
• Στη Στέγη Αστέγων
• Στο Ειδικό Ψυχαγωγικό Κέντρο,
• Οι 21 παιδικοί σταθμοί με κλιματιζόμενες αίθουσες και προσωπικό αν χρειαστεί θα φιλοξενήσουν όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τις οικογένειες τους
• Τα οχήματα του Δήμου θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά, κυρίως ατόμων που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας
Ο κ. Δεληγιάννης επίσης τόνισε ότι «είμαστε όπως κάθε χρόνο προετοιμασμένοι από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου να αντιμετωπίσουμε τον καύσωνα. Ελπίζουμε να μην φτάσουμε σε Θερμοκρασίες που θα κινήσουν όλη τον κρατικό μηχανισμό αλλά εφόσον συμβεί εμείς θα είμαστε πανέτοιμοι».

Και η αστυνομία!
Περιπολικά και χώρους στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης (στην οδό Μοναστηρίου 326), επιστρατεύει η Αστυνομία, στη Θεσσαλονίκη, στη μάχη κατά του καύσωνα! Καλεί τους πολίτες, για το Σαββατοκύριακο, όπου αναμένεται αύξηση των θερμοκρασιών, να χρησιμοποιήσουν τους κλιατιζόμενους χώρους του Αστυνομικού Μεγάρου (το εστιατόριο και το αναψυκτήριο). Επίσης, θέτει στην υπηρεσία του ΕΚΑΒ και των άλλων αρμόδιων φορέων (γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κ.λπ.) τα κλιματιζόμενα περιπολικά, για ό,τι χρειαστεί. Οι χώροι στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης θα ανοίγουν στις 10 το πρωί και θα παραμένουν ανοικτοί για το κοινό ως τις 10 το βράδυ.
Από δίπλα και η νομαρχία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τις κλιματιζόμενες αίθουσες του Συνεδριακού Κέντρου Ιωάννης Βελλίδης, και σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, επί 24ώρου βάσεως.

Τι μέτρα να πάρουμε
Η πολιτική προστασία Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται επί ποδός και ενημερώνει τους πολίτες για το πώς θα αντιμετωπίσουν τον καύσωνα, ενώ κάνει ιδιαίτερες αναφορές στους τρόπους προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (παιδιά, ηλικιωμένοι, πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις) καθώς και άτομα τα οποία εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.
1 Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
2 Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
3 Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.
4 Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.
5 Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα.
6 Επίσης, συστήνεται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.
7 Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση. Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.
8 Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.
Ειδικά για τους ηλικιωμένους, η γ.γ. πολιτικής προστασίας προσθέτει:
1 Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους και για το λόγο αυτό αν ο δροσισμός του διαμερίσματος στην μεγάλη ζέστη είναι δύσκολος, προτιμότερη είναι η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, όταν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα.
2 Αν η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε παραθαλάσσια περιοχή ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, τότε η παραμονή τους στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών είναι μια σχετικά εύκολη λύση.
3 Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού όμως έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.
4 Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα
Για τα βρέφη, οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:
1 Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
2 Όταν κάνει ζέστη να τους προσφέρονται συχνά, εκτός από γάλα (μητρικό ή άλλο) και άλλα υγρά όπως χαμομήλι, νερό, κλπ.
3 Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
4 Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.

Σχόλια