Στα δικαστήρια για τα τοξικά στα Κουφάλια

Εντολή στους νομικούς του συμβούλους, ώστε να ασκήσουν όλα τα ένδικα μέσα για την αποτροπή της ταφής των 70.000 τόνων βιομηχανικών αποβλήτων πολυεθνικής εταιρίας, σε αγροτεμάχιο που βρίσκεται εντός αρχαιολογικής ζώνης, στα όρια του δήμου, έδωσε ο δήμαρχος Κουφαλίων Δημήτριος Μπελίδης. Παράλληλα, ο δήμαρχος ζήτησε να κινηθούν οι διαδικασίες και για την ποινική δίωξη όσων υπηρεσιακών παραγόντων εμπλέκονται στην υπόθεση και συναινούν - κατά παράβαση του νόμου - στην εναπόθεση των αποβλήτων στην περιοχή.
Αναφέρει, μάλιστα, πως η ταφή σχεδιάζεται να γίνει σε τμήμα αγροτεμαχίου που βρίσκεται στην καρδιά της αρχαιολογικής περιοχής «Ταβάς» ή «Μεγάλη Τούμπα Α» και στην οποία εντοπίζονται ερείπια προϊστορικού οικισμού.
Εξάλλου, όπως αναφέρει ανακοίνωση του δήμου, στην περιοχή λειτουργούν και τρεις γεωτρήσεις, από τις οποίες υδρεύονται δήμοι της δυτικής Θεσσαλονίκης. Επίσης, αναφέρεται πως η βιομηχανία παράγει ηλεκτρομαγνητικό διοξείδιο του μαγγανίου, προϊόν που χρησιμοποιείται στην παραγωγή μπαταριών και γι’ αυτό τα στερεά απόβλητά της θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα.
Η υπόθεση, σύμφωνα με το δήμαρχο, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία των Κουφαλίων, καθώς επιχειρήθηκε εν κρυπτώ να δοθεί η άδεια στη βιομηχανία για τη δημιουργία χώρου ταφής των βιομηχανικών της αποβλήτων.
«Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν», πρόσθεσε ο κ. Μπελίδης, «να μετατρέψει την περιοχή σε χωματερή επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων. Έχουμε χρέος να προστατέψουμε την αρχαιολογική περιοχή, την ανάδειξη της οποίας επιζητούμε, αλλά κυρίως να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία».

Σχόλια