Βίοι αντίθετοι Χαλκιδικής-Πιερίας

Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μείωση που φτάνει μέχρι το 15% έχει σημειώσει η τουριστική κίνηση στη Χαλκιδική σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν για τους δύο πρώτους μήνες της καλοκαιρινής περιόδου. Οι προβλέψεις μέχρι και το Σεπτέμβριο εμφανίζονται δυσοίωνες, για να αντιστραφεί το σκηνικό. Αντίθετα, η Πιερία ελπίζει, κυρίως χάρη στους τουρίστες από τις ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες.
Έντονα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων οι οποίοι δια στόματος του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιου εκφράζουν την ανησυχία τους πως αυτή η μείωση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον τζίρο.
«Υπάρχει μία μεγάλη περίοδος την φετινή χρονιά με το χαρακτηριστικό να έχει αρκετά κενά δωμάτια σε όλα τα σημεία της Χαλκιδικής», σημειώνει ο κ. Τάσιος και συνεχίζει λέγοντας: «Θεωρώ πως αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτεί ο κόσμος διότι με την έλλειψη τουριστών, τα ξενοδοχεία έχουν ξεκινήσει ήδη τις προσφορές για τη διαμονή, οι οποίες κυμαίνονται περίπου στο 20% για δίκλινα δωμάτια. Βέβαια αυτό αλλάζει ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου», σπεύδει να προσθέσει.
Έντονη προτίμηση στη Χαλκιδική δείχνουν, όλα αυτά τα χρόνια, οι τουρίστες από χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία και η Ρωσία, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που προέρχονται από χώρες των Βαλκανίων. Όσον αφορά τους Έλληνες, η Χαλκιδική αποτελεί συχνό προορισμό τους, ενώ ιδιαίτερη προτίμηση υπάρχει από τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι την επισκέπτονται ακόμα και για μια σύντομη βουτιά στη θάλασσα.
Φέτος τα επίπεδα ζήτησης όπως αναφέραμε και παραπάνω κυμαίνονται σε μικρότερα επίπεδα, και σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει η οικονομική κρίση που υπάρχει παγκοσμίως.

«Κρατάει» η Πιερία
Αντίθετα από τη Χαλκιδική, σε καλύτερο δρόμο βρίσκεται η Πιερία. Οι χώρες τις ανατολικής Ευρώπης στηρίζουν και κρατούν σε καλά επίπεδα την τουριστική κίνηση στην Πιερία η οποία σε σχέση με τις εκτιμήσεις που υπήρχαν στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου εμφανίζει ελάχιστη μείωση σε σύγκριση με τα περσινά νούμερα.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Πιερίας, Γιώργος Μπούρος, εμφανίστηκε αισιόδοξος, καθώς θεωρεί πως αυτή η μικρή μείωση που υπάρχει θα μπορέσει να καλυφθεί τους επόμενους δύο μήνες. Συγκεκριμένα ανέφερε στον ΤΘ:
«Η κίνηση κυμαίνεται σε πολύ καλά επίπεδα, αυτή τη στιγμή είμαστε σχεδόν πλήρεις. Βέβαια είχαμε μία μικρή πτώση, όμως ελπίζουμε ότι τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο θα μπορέσει να καλυφθεί η όποια ζημιά. Κάτι που θα μας φέρει σε πολύ καλό επίπεδο σε σύγκριση με την περσινή χρονιά».

Σχόλια