Χιλιάδες κουφώματα θέλουν αλλαγή στη Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες κουφώματα, όλων των τύπων, χρειάζονται αντικατάσταση στις χτισμένες πριν το 1990 οικοδομές της Βόρειας Ελλάδας. Από τη φθορά του χρόνου και την ξεπερασμένη τεχνολογία της εποχής, αποδεικνύονται ζημιογόνα τόσο για την τσέπη και την… ηρεμία των καταναλωτών(αφήνουν να «διαρρεύσει» η ενέργεια και δεν κλείνουν το δρόμο στο θόρυβο), όσο και για το περιβάλλον(σπατάλη καυσίμων για ψύξη και θέρμανση).
Το πρόβλημα των παλαιών κουφωμάτων είναι εντονότερο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από την αρχή της Τσιμισκή μέχρι και την οδό Αγίου Δημητρίου, όπου τα κτίρια είναι ακόμη παλαιότερα. Σύμφωνα με δηλώσεις του Μανώλη Δημόπουλου, προέδρου του Σωματείου Ελλ΄νων Μεταποιητών Αλουμίνιου και Σιδήρου(ΣΕΜΑΣ) στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κι ενώ αναμένεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την επιδότηση της αντικατάστασης κουφωμάτων (σε ποσοστό που φημολογείται ότι θα κινηθεί μεταξύ 40%-50%), η τοποθέτηση νέων κουφωμάτων υψηλής μόνωσης μπορεί να φέρει εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 35%. Παράλληλα θα αποτελέσει τονωτική ένεση για τους επιχειρηματίες του κλάδου, που πλήττονται από την παρατεταμένη κρίση στις κατασκευές.
«Η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, μέχρι τον Οκτώβριο, γιατί κανένας δεν αλλάζει κουφώματα τον χειμώνα. 'Η, εναλλακτικά, η επιδότηση να έχει αναδρομική ισχύ. Όσο τα μέτρα καθυστερούν, ο κλάδος πλήττεται γιατί οι καταναλωτές περιμένουν να δουν τί θα γίνει με την επιδότηση και η αγορά έχει παγώσει», δήλωσε ο κ.Δημόπουλος.
Τα μέλη του ΣΕΜΑΣ ζητούν επιδότηση 50% και φοροαπαλλαγή του 100% της δαπάνης για την αντικατάσταση των κουφωμάτων (από την οποία το κράτος θα ωφεληθεί χάρη στον επιβαλλόμενο ΦΠΑ 19%, από τα τιμολόγια που θα πιστοποιούν τα έξοδα των φορολογουμένων για την αγορά των κουφωμάτων). Το μέσο κόστος αντικατάστασης ανέρχεται, κατά τον κ.Δημόπουλο, σε περίπου 800-1.000 ευρώ/κούφωμα, συμπεριλαμβανομένης της αποξήλωσης των παλαιών και των απαιτούμενων επισκευών. Ο ακριβής χρόνος απόσβεσης θα εξαρτηθεί από το ύψος της επιδότησης.
Προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τις επιδοτήσεις, ο ΣΕΜΑΣ διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση για το θέμα στις 22/7, στη Θεσσαλονίκη (στο ξενοδοχείο «Φιλίππειον»), με ομιλητή το σύμβουλο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, Αντώνη Μαρίνο.

Σχόλια