Κόντρες, τώρα, για τον ΧΥΤΥ


Κάηκαν στο χυλό, φυσούν και το γιαούρτι. Ο λόγος για τους δημάρχους της περιοχής Βασιλικών, οι οποίοι προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να διασφαλίσουν την τήρηση των απαραίτητων περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
Ο ΧΥΤΥ έχει χωροθετηθεί για περιοχή έξω από τον Άγιο Αντώνιο της Θεσσαλονίκης. Μια περιοχή η οποία, στο παρελθόν, είχε παράνομες χωματερές και οι κάτοικοί της δε θέλουν να ζουν με τη βρομιά έξω από την πόρτα τους. Καθώς έχουν ακούσει για την κατάσταση που επικρατούσε στη χωματερή των Ταγαράδων και βλέπουν, με ανησυχία, τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Ασσήρου, για το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Μαυροράχη, είναι ανάστατοι. Η αναστάτωση αυτή έχει το αντίκτυπό της στις ενέργειες των δημάρχων τους.
Οι δήμαρχοι Βασιλικών, Χρήστος Βαγγέλης, Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, και Μίκρας, Θεόδωρος Γκουστίλης, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής σύσκεψης, την οποία συγκάλεσε η νομαρχία Θεσσαλονίκης, ζήτησαν να διασφαλιστεί η τήρηση των απαραίτητων περιβαλλοντικών όρων, στο νέο ΧΥΤΥ. Στη συζήτηση ήταν παρών και ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ζουρνάς.
Οι δήμαρχοι πρότειναν συγκεκριμένες βελτιώσεις στις περιβαλλοντικές μελέτες, ώστε το έργο να είναι όσο το δυνατόν αρτιότερο. Παράλληλα, υπογράμμισαν την ανάγκη να γίνει περαιτέρω διαβούλευση, ώστε οι πολίτες να έχουν επαρκή πληροφόρηση για τα έργα, που θα κατασκευαστούν. Ζήτησαν, επίσης, να ολοκληρωθούν τα έργα ανάπλασης στη χωματερή των Ταγαράδων. Πάντως, εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τις δεσμεύσεις της αρμόδιας αντινομάρχη Ιωάννας Τζάκη.
Η περεταίρω διαβούλευση, φυσικά σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στο θέμα του περιφερειακού σχεδιασμού του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Γιατί, για να λειτουργήσει πλήρως –και χωρίς περιβαλλοντικά προβλήματα- ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα στον τρόπο πρόσβασης, να δημιουργηθούν, περιφερειακά, Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και να χτιστούν και τα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων. Κάθε καθυστέρηση στο ένα σχέδιο από αυτά, πηγαίνει πίσω όλο τον σχεδιασμό.

Σχόλια