Μάχη για το νερό της Χαλκιδικής

Μεγάλο θέμα, για την ποιότητα του νερού της Χαλκιδικής, εγείρει ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθ. Γ. Τσιότρας. Σε ανακοίνωση-απάντηση στα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, για τη διακοπή παροχής νερού, από εταιρίες, σε διάφορες περιοχές της Χαλκιδικής, υπογραμμίζει ότι, το νερό από τις συγκεκριμμένες πηγές, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο! Επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, το SN δημοσιεύει χωρίς την παραμικρή περικοπή την ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και θα πράξει το ίδιο με οποιαδήποτε ανακοίνωση της άλλης πλευράς, αφού, στο κείμενο που ακολουθεί, ο περιφερειάρχης κατονομάζει μία προς μία τις επιχειρήσεις που διαθέτουν νερό με υψηλές συγκεντρώσεις σε επικίνδυνες ουσίες, όπως είναι το αρσενικό.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, έχει ως εξής:
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ως πρώτο της μέλημα την προστασία της υγείας των πολιτών αλλά και τη νομιμότητα και δεν πρόκειται να τη θέσει σε κίνδυνο για την εξυπηρέτηση οποιουδήποτε ιδιωτικού ή άλλου συμφέροντος, ούτε πρόκειται να υποκύψει σε οποιεσδήποτε "πιέσεις" και "εκβιασμούς". Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όσοι τις τελευταίες μέρες επιχειρούν μέσα από απειλές και... άλλες μεθόδους να προβάλουν ως πρόβλημα τη διακοπή της υδροδότησης μέρους της Χαλκιδικής από τους ίδιους, όταν το πραγματικό πρόβλημα είναι η αδιαφορία τους για την υγεία του κοινωνικού συνόλου και η διασφάλιση -με παράνομο τρόπο- των ετήσιων εσόδων τους από την υδροδότηση περιοχών με δεδομένο πρόβλημα ποιότητας (και ποσότητας) νερού».
Αυτό δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθηγητής, Γιώργος Τσιότρας, με αφορμή όσα λέγονται στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας τις τελευταίες ημέρες από τη διοίκηση και τα μέλη του Συνδέσμου Υδροδοτών - Υδρονομέων Ν. Χαλκιδικής "Ο Υδροχόος".
Προς διευκρίνιση των πραγματικών δεδομένων της υπόθεσης επισημαίνεται ότι:
1. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, απαγορεύτηκε από τον προηγούμενο Οκτώβριο η χρήση και διάθεση νερού που προέρχεται από 9 συγκεκριμένες γεωτρήσεις της Χαλκιδικής για οποιαδήποτε υδρευτική χρήση.
2. Οι υδρονομείς ενημερώθηκαν για τις επίσημες αναλύσεις στην ποιότητα του νερού των γεωτρήσεών τους και για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει τυχόν κατανάλωση του συγκεκριμένου νερού από τους πολίτες.
3. Έγινε ενημέρωση στους υδρονομείς ότι πρέπει να προχωρήσουν στις απαιτούμενες διαδικασίες για τη λήψη νέων αδειών χρήσης νερού εγκαίρως. Ανταποκρίθηκαν ορισμένοι από τους 9 ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων γεωτρήσεων. Οι αιτήσεις τους εξετάζονται κατά περίπτωση και μέχρι στιγμής μόνον για έναν ολοκληρώθηκε η διαδικασία και εκδόθηκε άδεια χρήσης νερού για καθαριότητα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου από την αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας.
4. Οι υδρονομείς είχαν όλο το χρόνο για να προετοιμαστούν για τη φετινή θερινή περίοδο και να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών.
5. Παρόλα αυτά, ο Σύνδεσμός τους στις 22 Ιουνίου 2009 με έγγραφο του στην Περιφέρεια αιτείται τη χορήγηση προσωρινής άδειας λειτουργίας των γεωτρήσεων όλων των μελών του και ανάκληση της απόφασης του προηγούμενου Οκτωβρίου. Δηλαδή, αιτούνται από την Περιφέρεια να πάψει να προστατεύει τους κατοίκους και τους τουρίστες, παραθεριστές και επισκέπτες της Χαλκιδικής! Αλλιώς, σταματούν τη διάθεση νερού στις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης που εξυπηρετούνται από ιδιωτικά δίκτυα.
«Επειδή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν πρόκειται να υποκύψει σε οποιοδήποτε εκβιασμό και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, απειλές ότι από τις 10 Ιουλίου σταματά το έργο των υδρονομέων, δεν μπορούν να έχουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Καμιά ανάκληση απόφασης που προστατεύει την υγεία και τη ζωή του κοινωνικού συνόλου δεν πρόκειται να γίνει, εφόσον δε διασφαλιστεί με τον πλέον απόλυτο τρόπο ότι το νερό που χορηγείται στους πολίτες είναι ασφαλές, έστω για συγκεκριμένες χρήσεις. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι έπαιζαν επί χρόνια με την υγεία τους, όταν κανένας δεν απαγόρευε τη χρήση ακατάλληλου νερού, επιβαρυμένου ακόμη και με βαρέα μέταλλα (αρσενικό, κτλ.) για οικιακή κατανάλωση, ακόμη και ως πόσιμο. Εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε τέτοιες πρακτικές. Παρακαλούμε τα μέλη του Συνδέσμου να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ενός μέλους τους, που πήρε άδεια για τη χρήση νερού με συγκεκριμένους όρους χρήσης. Η Διεύθυνση Υγείας Χαλκιδικής διαπίστωσε την ακαταλληλότητα του νερού που διατίθεται από τις 9 συγκεκριμένες ιδιωτικές γεωτρήσεις και οι αναλύσεις επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες καταναλωτών. Η Περιφέρεια παρενέβη για να προστατεύσει τον κόσμο και τα κατάφερε. Κανένας εχέφρων δεν μπορεί, υπό την απειλή της διακοπής χορήγησης νερού, να πάρει άδεια χρήσης νερού, χωρίς να διασφαλιστεί η ενημέρωση των καταναλωτών για την ποιότητα του νερού και των συγκεκριμένων κατηγοριών ύδρευσης (πόση, διατροφή, καθαριότητα, πότισμα πρασίνου, κτλ.) για τις οποίες επιτρέπεται η χρήση του. Αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν και οι υδρονομείς. Θεωρώ πως με συνεννόηση και με τήρηση της νομιμότητας θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση. Με απειλές, όμως, και παράλογα αιτήματα δεν πρόκειται να επιτύχει κανείς το παραμικρό», τόνισε ο κ. Τσιότρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για τις 9 συγκεκριμένες γεωτρήσεις που αναφέρονται στην απόφαση του Οκτωβρίου 2008 για την απαγόρευση της χρήσης και διάθεσης νερού για οποιαδήποτε υδρευτική χρήση, έχουν γίνει μέχρι σήμερα τα εξής:
1. Λιολίδης Μιχαήλ του Θεοδώρου, στην τοποθεσία «Δελφίνια» στα Ν. Σύλλατα Καλικράτειας
Το ιδιωτικό δίκτυο ύδρευσης καλύπτει 250 κατοικίες.
Το νερό της γεώτρησης περιέχει υψηλές ποσότητες Αρσενικού και Βορίου.
Υπέβαλλε αίτηση χορήγησης άδειας εκτέλεσης έργου για την αντικατάσταση της υφιστάμενης γεώτρησης και δεξαμενής τον Φεβρουάριο του 2009 και την ίδια ημέρα έγινε αυτοψία από την Δ/νση Υδάτων.
Για να χορηγηθεί άδεια εκτέλεσης έργου πρέπει πρώτα να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Μόλις ολοκληρωθεί η εκτέλεση του έργου θα εξεταστεί η δυνατότητα χορήγησης άδειας χρήσης νερού.
2. Γκιούλης Δήμος & Άγγελος, στην τοποθεσία «Σέρβικο Μετόχι», στα Ν. Πλάγια του Δήμου Τρίγλιας.
Το ιδιωτικό δίκτυο ύδρευσης καλύπτει 190 κατοικίες..
Το νερό της γεώτρησης περιέχει υψηλές ποσότητες Αρσενικού και Βορίου.
Τον Φεβρουάριο του 2008 ο ιδιοκτήτης υπέβαλλε αίτηση χορήγησης άδειας χρήσης νερού από την υφιστάμενη γεώτρηση με το αιτιολογικό ότι στην περιοχή υπάρχει αδυναμία εύρεσης υδροφόρου ορίζοντα με νερό κατάλληλο για πόση.
Τον προηγούμενο Ιανουάριο χορηγήθηκε άδεια χρήσης νερού στους Δήμο Γκιούλη του Στεφάνου και Διαμάντω Γκιούλη συζ. Αγγέλου για καθαριότητα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.
3. Μουστάκας Πέτρος, Γκατζός Ιωάννης & Σταυρίδης Γεώργιος στην περιοχή Τούμπα Ηράκλειας του Δήμου Καλλικράτεια.ς
Το ιδιωτικό δίκτυο ύδρευσης καλύπτει 200 κατοικίες .
Το νερό της γεώτρησης περιέχει υψηλές ποσότητες σε νιτρικά.
Τον Απρίλιο του 2008 ο ιδιοκτήτης υπέβαλλε αίτηση για χορήγηση άδειας εκτέλεσης υδρευτικής γεώτρησης σε αντικατάσταση υφιστάμενης αρδευτικής.
Το προηγούμενο Νοέμβριο χορηγήθηκε άδεια εκτέλεσης έργου στους Χριστίνα Μουστάκα – Μαρία Τσαούση Υδροδοτική Επιχείρηση Ο.Ε.
Η ανωτέρω άδεια λήγει τον επόμενο Νοέμβριο και μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε αν η νέα γεώτρηση έχει κατασκευαστεί, ούτε έχει υποβληθεί αίτηση για χορήγηση άδειας χρήσης νερού.
4. Μακίδης Παναγιώτης, στην περιοχή της Νέας Ποτίδαιας του Δήμου Μουδανιών.
Μετά από πρόσκληση σε κατάθεση απόψεων στην Δ/νση Υδάτων αναφέρθηκαν τα παρακάτω: Ο Μακίδης Παναγιώτης δεν έχει στην ιδιοκτησία του γεώτρηση ή υδροδοτική επιχείρηση.
Η επιχείρηση ήταν στο όνομα Πεχλιβανίδη Θεόδωρου η οποία μεταβιβάστηκε στον Μεκιτανίδη Θεόδωρο τον Μάρτιο του 2008.
Το δίκτυο καλύπτει κατά δήλωση του κ. Μεκιτανίδη 600 κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Ποτίδαιας. Προσκομίσθηκαν δύο άδειες (μία άδεια ομαδικής υδρευτικής γεώτρησης στο όνομα του Θ. Πεχλιβανίδη ως αρχηγού ομάδας για 15 κατοικίες και μία αρδευτική στο όνομα Κανακάρη Κωνσταντίνα). Ο νέος ιδιοκτήτης δεν έχει καταθέσει αίτηση για χορήγηση αδειών χρήσης νερού για τις τρεις (3) γεωτρήσεις που τροφοδοτούν το ιδιωτικό δίκτυο
5. Λάμπογλου Άγγελος στην θέση Βουλγάρες της Ν.Ποτίδαιας του Δήμου Μουδανιών.
Αγόρασε το 2000 αγροτεμάχιο με αρδευτική γεώτρηση. Το 2001 δώρισε τη γεώτρηση στο Δ. Μουδανιών για να τη χρησιμοποιήσει για ενίσχυση του δημοτικού υδρευτικού δικτύου, κρατώντας έναντι αντιτίμου το δικαίωμα χρήσης του 50% της ποσότητας του νερού για να λειτουργήσει ιδιωτικό υδρευτικό δίκτυο. Δεν έχει υποβληθεί αίτηση για χορήγηση άδειας χρήσης νερού.
6. Προδρόμου Νικόλαος του Χριστοδούλου, θέση Πετριώτικα στη Ν. Ποτίδαια του Δήμου Μουδανιών.
Γεώτρηση κατασκευασμένη χωρίς άδεια. Η Περιφέρεια έχει επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις, επειδή παρά την απαγόρευση της Νομαρχίας Χαλκιδικής η γεώτρηση συνέχιζε να λειτουργεί.
7. Παλιούρας Αθανάσιος του Χρήστου, περιοχή Ξεπατώματα στη Ν. Ποτίδαια του Δήμου Μουδανιών.
Το ιδιωτικό δίκτυο ύδρευσης καλύπτει 140 κατοικίες με αρδευτική γεώτρηση.
Το νερό της γεώτρησης περιέχει υψηλές ποσότητες σε χλωριούχα (υφάλμυρο).
Τον Φεβρουάριο του 2008 υποβλήθηκε αίτηση για χορήγηση άδειας εκτέλεσης υδρευτικής γεώτρησης σε αντικατάσταση υφιστάμενης αρδευτικής. Τον Ιούνιο του 2008 χορηγήθηκε άδεια εκτέλεσης έργου η οποία έληξε τον Ιούνιο του 2009 χωρίς να είναι γνωστό στην Περιφέρεια αν κατασκευάστηκε η νέα γεώτρηση και μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί αίτηση για χορήγηση άδειας χρήσης νερού
8. Κασμίρης Γεώργιος στη θέση Κάμπος στη Ν. Καλλικράτεια.
Από τα προσκομισθέντα στοιχεία προκύπτει ότι πρόκειται για υδροδοτική επιχείρηση της Κασμίρη Μαρίας Ο.Ε. που καλύπτει τους οικισμούς Ρωμανού Κάμπος (με υδρευτική γεώτρηση που κατασκευάστηκε με απόφαση του Νομάρχη Χαλκιδικής το 1988) και Αριζόνες (με γεώτρηση ηλεκτροδοτημένη χωρίς άδεια και με νερό επιβαρημένο με νιτρικά).
Δεν έχει κατατεθεί αίτημα για χορήγηση άδειας χρήσης νερού.
9. Σωτηρίου Θεοδόσιος στην θέση Βουλγάρες στη Ν.Ποτίδαια του ΔήμουΜουδανιών.
Το ιδιωτικό δίκτυο ύδρευσης καλύπτει 420 κατοικίες με ομαδική αρδευτική γεώτρηση που κατασκευάστηκε το 2004 με απόφαση Νομάρχη Χαλκιδικής.
Δεν κατατέθηκε αίτημα για χορήγηση άδειας χρήσης νερού για ύδρευση.
Τον προηγούμενο Απρίλιο η Δ/νση Περιβάλλοντος Ν.Α. Χαλκιδικής διαβίβασε για γνωμοδότηση αίτηση τροποποίησης Περιβαλλοντικών Όρων για την λειτουργία της γεώτρησης από αρδευτική σε υδρευτική. Η Δ/νση Υδάτων απάντησε με σωρεία παρατηρήσεων λόγω ελλείψεων που περιείχε το αίτημα του ενδιαφερόμενου.
«Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, η Περιφέρεια δεν καθυστερεί σε καμιά περίπτωση την αδειοδότηση γεωτρήσεων, εφόσον υποβληθούν αιτήματα και υπάρχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις χορήγησης άδειας για εκτέλεση έργου ή χρήση νερού. Χορήγηση προσωρινών αδειών δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία και συνεπώς δεν πρόκειται να προχωρήσουμε ποτέ σε κάτι παράνομο, ενώ ανάκληση της απόφασης που προστατεύει την υγεία των πολιτών δεν πρόκειται να γίνει με κανένα τρόπο. Η μια επιχείρηση που ακολούθησε την νόμιμη διαδικασία αδειοδότησης έχει αποκτήσει άδεια χρήσης νερού για συγκεκριμένες κατηγορίες ύδρευσης, έχει ενημερώσει τους καταναλωτές για την ποιότητα του νερού που τους προμηθεύει και για τις συγκεκριμένες χρήσεις που μπορούν να το χρησιμοποιούν, σύμφωνα με τους όρους που τέθηκαν στην άδεια. Και οι υπόλοιπες που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αδειοδότησης θα αποκτήσουν άδεια χρήσης νερού ανάλογα με την ποιότητα του νερού για συγκεκριμένες κατηγορίες ύδρευσης και με συγκεκριμένους όρους, που θα διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία. Τα μέλη του Συνδέσμου Υδροδοτών - Υδρονομέων Ν. Χαλκιδικής "Ο Υδροχόος" αντί να απειλούν ή να προσπαθούν να συνεχίσουν όσα επί χρόνια γίνονταν στην υδροδότηση περιοχών της Χαλκιδικής, καλό θα ήταν να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν τους νόμους και να συνειδητοποιήσουν ότι στο όνομα του κέρδους δε θέτεις σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Τα μέλη του Συνδέσμου είχαν όλο το χρόνο από τον προηγούμενο Οκτώβριο να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους και σήμερα να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα νομιμότητας. Παρά την ενημέρωση που τους έγινε πέρυσι τον Ιούλιο σε ειδική συνάντηση στο Δημαρχείο Καλλικράτειας, δεν επέδειξαν το απαιτούμενο ενδιαφέρον. Τους παρακαλώ να συνετιστούν και να συνεννοηθούν με τη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας, προκειμένου να βρεθεί μια ικανοποιητική και σύννομη λύση, ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα, όμως επαναλαμβάνω δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε "έκπτωση" σε ζητήματα προστασίας της υγείας των πολιτών. Ζητούμε εκ των προτέρων την κατανόηση των καταναλωτών στις παραθεριστικές περιοχές της δυτικής Χαλκιδικής, αλλά προέχει η προστασία της υγείας τους. Όπως και να έχει οι ίδιοι οφείλουν να προσέχουν τι νερό καταναλώνουν και κυρίως να αποφεύγουν οποιαδήποτε οικιακή χρήση ύδατος από γεωτρήσεις, εκτός αν έχουν διασφαλίσει ότι κάτι τέτοιο επιτρέπεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες», υπογράμμισε ο κ. Τσιότρας.

Σχόλια