Με 80 εκατομμύρια η Χαλκιδική γλιτώνει απ τις χωματερές

Ικανοποιημένος, από τη λειτουργία τριών ΧΥΤΑ στη Χαλκιδική, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθ. Γ. Τσιότρας, μετά την επιθεώρηση της πιλοτικής λειτουργίας των νέων ΧΥΤΑ Πολυγύρου και Ανθεμούντα, την οποία πραγματοποίησε χθες.
Κι είναι μεγάλο το έργο της περιφέρειας σ αυτόν τον τομέα, από το 2004 κι έπειτα, όμως έχουν πολλά να γίνουν ακόμη, αφού δεν έχει επιτευχθεί ο πλήρης σχεδιασμός και τα απορρίμματα καταλήγουν στους ΧΥΤΑ της Χαλκιδικής χωρίς να γίνεται διαχωρισμός.
Όπως τόνισε ο κ. Τσιότρας, μετά το τέλος της επίσκεψης, «εστιάσαμε την προσοχή μας στην οριστικοποίηση και υλοποίηση ενός επιστημονικά τεκμηριωμένου και με τη μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), ο οποίος θα κάλυπτε τις ανάγκες των επτά νομών που απαρτίζουν την Κεντρική Μακεδονία, αλλά θα ήταν παράλληλα ορθολογικός και, κυρίως, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα».
Στο σύνολο των επτά νομών της Κεντρικής Μακεδονίας το 2004 υπήρχαν 542 Χώροι Ανοικτής Διαχείρισης Απορριμμάτων και μέσα σε τρία χρόνια έκλεισαν οι περισσότεροι. Σήμερα, πλέον, συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία λειτουργούν εννέα ΧΥΤΑ. Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες έκδοσης αποφάσεων για την παύση λειτουργίας 478 ΧΑΔΑ και εκκρεμεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την παύση λειτουργίας 19 από αυτούς.
«Με τον τρόπο αυτό, παύει η ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων σε χωματερές, ρέματα ή ακόμα και σε δάση», υποστήριξε ο κ. Τσιότρας.
Ειδικά στη Χαλκιδική αποκαταστάθηκαν, ήδη, 61 ΧΑΔΑ και απομένουν άλλοι επτά για να αποκατασταθούν, ενώ λειτουργούν πλέον τρεις ΧΥΤΑ, της Κασσάνδρας, του Πολυγύρου και του Ανθεμούντα.

ΧΥΤΑ και αριθμοί
Ο ΧΥΤΑ Ανθεμούντα, που εξυπηρετεί τους δήμους Ανθεμούντα, Καλλικράτειας, Τρίγλιας και Μουδανιών, ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από μερικές εβδομάδες. Η κατασκευή του έργου έγινε με χρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής και συνολικό κόστος 6.476.476,12€. Η κατασκευή της οδού πρόσβασης έχει ολοκληρωθεί, με συγχρηματοδότηση συμπληρωματικής σύμβασης από το Υπουργείο Εσωτερικών, ύψους 3.180.000€, ενώ από πόρους του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ χρηματοδοτήθηκε με ένα εκατ. ευρώ μέρος της βελτίωσης της οδικής πρόσβασης προς Γαλάτιστα.
Ο ΧΥΤΑ Πολυγύρου ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από μερικές εβδομάδες. Η κατασκευή του ΧΥΤΑ έγινε με χρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής και συνολικό κόστος 5.253.696,78€. Για την κατασκευή – βελτίωση της οδού πρόσβασης στον ΧΥΤΑ, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί, καθώς και την κατασκευή του ΣΜΑ Ιερισσού, υπεγράφη συμπληρωματική σύμβαση, ύψους 1.920.000 €, πόροι που εκχωρήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών.
«Πρέπει και οι τοπικές κοινωνίες, φορείς και τοπικές αρχές, ακόμη και οι ίδιοι οι πολίτες, να αντιληφθούν πως με στείρες αντιδράσεις στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών διαχείρισης στερεών αποβλήτων, αυτό που πετυχαίνουν είναι να διατηρούν τα σκουπίδια στην πόρτα τους. Απορρίμματα ανεπεξέργαστα σε ανεξέλεγκτες χωματερές, αποτελούν εστίες μόλυνσης, ρύπανσης και πυρκαγιάς, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον στο οποίο ζουν και την ποιότητα ζωής τους, υποθηκεύοντας το μέλλον του τόπου τους και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την περιουσία τους», τόνισε ο κ. Τσιότρας, μετά την επιθεώρηση των δύο ΧΥΤΑ.
Υπογράμμισε, ακόμη, ότι «τα σκουπίδια δεν γνωρίζουν σύνορα, ούτε γεωγραφικά όρια. Ειδικά σ’ ένα νομό ιδιαίτερο, όπως είναι η Χαλκιδική, που τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται ο αριθμός των κατοίκων και των επισκεπτών που πρέπει να εξυπηρετηθούν. Γι’ αυτό το λόγο, οφείλουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνεργαστούμε και να βρούμε την κοινή συνισταμένη στις προσπάθειές μας».

Απαιτούνται άλλα € 80 εκατ.
Για να ολοκληρωθεί το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων στη Χαλκιδική, υπολογίζεται ότι απαιτούνται άλλα € 80 εκατ. «Τα χρήματα αυτά έχουν ήδη διασφαλιστεί και θα απορροφηθούν μέχρι και το τελευταίο ευρώ», διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης. «Ήδη, μέσω του ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας για έργα διαχείρισης οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων, μέσω σχετικής πρόσκλησης που ήδη δημοσιεύσαμε, προκηρύξαμε περίπου 48 εκ. ευρώ μόνο για το 2009 και έργα αναμένεται πολύ σύντομα να ενταχθούν για χρηματοδότηση», κατέληξε..

Η φωτογραφία είναι του Νώντα Στυλιανίδη, από το photoreportage.gr

Σχόλια