Ακλόνητοι οι κάτοικοι της Ασσήρου


Ρεπορτάζ: ΤΑΣΟΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ
ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ
Κλειστός παρέμενε, ως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Περίπου 400 κάτοικοι της Ασσήρου έχουν μπει μπροστά στις πύλες εισόδου και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κουνηθούν, αν δε ληφθεί απόφαση για να χωροθετηθεί, σε άλλο σημείο του νομού, το εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων. «Αρκετά πληρώνουμε με την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας, επειδή κάποιοι δεν τηρούν τις προδιαγραφές ενός ΧΥΤΑ. Ως εδώ», λένε!
Αργά χθες βράδυ, συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο Ασσήρου, με τη συμμετοχή κατοίκων της περιοχής. Τελικά αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο αποκλεισμός, έως ότου συγκληθεί το δ.σ. του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης κι αποφασίσει την μετεγκατάσταση του εργοστασίου αποτέφρωσης. Ζητούν, ακόμη, να εκτελεστούν, τάχιστα, τα έργα για την καλύτερη λειτουργία του ΧΥΤΑ και να μην παραβιάζονται οι όροι λειτουργίας του (με την εναπόθεση απορριμμάτων από νοσοκομεία).
«Σηκώνουμε ένα μεγάλο βάρος. Θα πρέπει να επιμεριστεί το κόστος και με μία άλλη περιοχή», δήλωσε στον ΤΘ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ασσήρου, Ηλ. Βάσκος. Στην επισήμανση ότι ο εισαγγελέας έχει, ήδη, δώσει εντολή να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία σε όσους παρακωλύουν τη λειτουργία, απαντά: «Σε τέτοιες περιπτώσεις, κάποιοι ηρωποιούνται και κάποιοι αναλαμβάνουν το κόστος παρόμοιων πράξεων. Έξω από το ΧΥΤΑ βρίσκονται πάνω από 400 άτομα. Εμείς, θα είμαστε στην πρώτη κατηγορία…»

Η συνεδρίαση της ΤΕΔΚ
Είχε προηγηθεί, το μεσημέρι, η, γεμάτη ένταση, συζήτηση στην Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, με θέμα τον νέο αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Υπήρξαν αντιδράσεις ακόμη και για το αν ήταν σύσκεψη, ή συνεδρίαση! Το ζήτημα έθεσε ο δήμαρχος Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, που ανέφερε πως σε «έκτακτη συνεδρίαση είμαι παρών, όπου θα παρθούν αποφάσεις και όχι σε σύσκεψη»!
Από δυο χωριά χωριατές έγιναν ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης και ο δήμαρχος Ασσήρου. Ο Ι. Ζουρνάς κατηγορούσε τον κ. Δ. Ράβναλη ότι οι διακηρύξεις του «θυμίζουν προεκλογική εκστρατεία».
Την ίδια ώρα, περίπου 250 απορριμματοφόρα όλων των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος, έβρισκαν κλειστή την πόρτα του ΧΥΤΑ κι έπαιρναν τον δρόμο της επιστροφής προς τη Θεσσαλονίκη, γεμάτα τόνους σκουπιδιών. Η κατάσταση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προέδρου του Συνδέσμου, που έχει την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων. Με μηνυτήρια αναφορά, που κατέθεσε στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών, τονίζει ότι κινδυνεύει η δημόσια υγεία από τον «παράνομο» αποκλεισμό του ΧΥΤΑ και ότι «το έργο είναι νόμιμα αδειοδοτημένο και λειτουργεί κανονικά».
Τα μέλη του περιβαλλοντικού συλλόγου Ασσήρου «Φίλοι της Γης» μαζί με τον δήμαρχο Δημήτρη Ράβναλη και άλλους κατοίκους της περιοχής, συνεχίζουν την «επ' αόριστον αποκλεισμό» του νέου ΧΥΤΑ, διαμαρτυρόμενοι για την «πλημμελή λειτουργία του», την «εναπόθεση νοσοκομειακών αποβλήτων, την κατασκευή εργοστασίου καύσης, αλλά και τη μη καταβολή ανταποδοτικών οφελών».
«Εμείς καταγγείλαμε την παράνομη λειτουργία του τρεις φορές στον εισαγγελέα. Οι επιπτώσεις που αφορούν το Δήμο μας αφορούν εμάς τους ίδιους. Παραβιάζονται η τήρηση των όρων του περιβάλλοντος του ΧΥΤΑ. Πώς να έχουμε εμπιστοσύνη; Αμφισβητούμε τη λειτουργία του και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Πρέπει να κάνετε τρεις ελέγχους καθημερινά στα απορριμματοφόρα», είπε ο κ. Ράβναλης, απευθυνόμενος στον κ. Ζουρνά. Και πρόσθεσε: «Εγώ δεν είμαι ελεγκτής. Θέλω όμως να προστατεύσω το δήμο μου».
Ο κ. Ζουρνάς απευθύνθηκε και στα μέλη του συλλόγου «Φίλοι της Γης». «Με την ενέργεια τους να κλείσουν το ΧΥΤΑ Μαυροράχης εντείνουν το πρόβλημα. Ο ΧΥΤΑ δεν είναι εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών και απορώ γιατί γίνεται αυτή η διαστρέβλωση», αναρωτήθηκε ο κύριος Ζουρνάς. «Όλα τα πανό που αναγράφουν δε θέλουμε το ΧΥΤΑ Μαυροράχης είναι εκτός πραγματικότητας».
«Δεν μπορώ να διανοηθώ να έρχονται άτομα από ευρωπαϊκές χώρες να θαυμάζουν το έργο και να ψηφίζεται ως ένα από τα 100 καλύτερα ανάμεσα σε 27 χώρες και εδώ να το λιθοβολούμε. Φτιάξαμε ένα έργο αειφόρου ανάπτυξης και κανείς δεν μπορεί να υποβαθμίσει ούτε την κατασκευή ούτε τη λειτουργία», υποστηρίζει.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ασσήρου, ζητά «αλλαγή χωροθέτησης. Δεν μας ενδιαφέρει αν είναι το καλύτερο έργο στον κόσμο. Κι επίσης να λειτουργήσει, επιτέλους, ο οδικός κόμβος για σταματήσουν να περνούν από το χωριό τα απορριμματοφόρα».
«Φωνάζω για την υγεία των παιδιών μας. Δεν μας ενδιαφέρει η δική μας ζωή. Αλλά τα παιδιά μας… Δε θα πατήσουνε πάνω στα πτώματα των δικών μας παιδιών! Θα γίνει χαμός εκεί πάνω! Να έρθουν να ζήσουν εκείνοι τα παιδιά τους εκεί και θα καταλάβουν πολλά», δήλωσε εξοργισμένη η κ. Αγγελική, κάτοικος Ασσήρου.
«Όταν περνάει ένα κοντέινερ συναδέλφου από τη Μηχανιώνα με τα ψάρια, το σπίτι μου βρωμά επί ώρες», τόνισε αγανακτισμένος ο γείτονάς της, Μιχάλης.
Κι ο αντίλογος; «Επί 23 χρόνια ασχολούμαι με το θέμα. Έχω γυρίσει όλο τον κόσμο και να έχω να παλέψω με απόψεις άσχετων με το αντικείμενο. Άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τη διαχείριση απορριμμάτων, που δεν έχουν δει ποτέ κανένα ΧΥΤΑ, εκφράζουν άποψη και κάνουν κινητοποιήσεις. Θεωρώ άδικη την κινητοποίηση, τη διακοπή της διέλευσης των αυτοκινήτων στο χώρο του ΧΥΤΑ από ομάδα κατοίκων του δημοτικού συμβουλίου της Ασσήρου», ανέφερε ο Ι. Ζουρνάς.

Διαβάστε ακόμη:



Σχόλια