Βιοαέριο από τη λυματολάσπη

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, υπέγραψε, την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009, απόφαση με την οποία εγκρίνεται το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την κατασκευή του Εργοστασίου Ξήρανσης της παραγόμενης λυματολάσπης, στην Θεσσαλονίκη, προϋπολογισμού 17,7 εκατ. ευρώ.
Το έργο της ξήρανσης περιλαμβάνει δύο όμοιες μονάδες δυναμικότητας 4 τόνων/ώρα με τις οποίες η ημερήσια παραγόμενη ποσότητα λυματολάσπης μετατρέπεται με σύγχρονες μεθόδους σε αδρανείς, άοσμους κόκκους κατάλληλους για καύση. Ο προβλεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης του έργου είναι 20 μήνες.
Με την έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου ξήρανσης απαλλάσσεται και η περιοχή της Θεσσαλονίκης από την περιβαλλοντική όχληση που σήμερα υφίσταται λόγω της απόθεσης της παραγόμενης ιλύος στην παρακείμενη προς τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας των λυμάτων, περιοχή.
Το έργο της ξήρανσης συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. Προβλέπεται δε η σύνδεση των εγκαταστάσεων με το φυσικό αέριο και η μερική εξασφάλιση της λειτουργικής αυτονομίας τους από το βιοαέριο που παράγεται στις εγκαταστάσεις από τη διαδικασία αναερόβιας χώνευσης.

Σχόλια