Την Πέμπτη... καθαρίζουμε

Το πρωί της Πέμπτης 18 Ιουνίου 2009 θα έχει… καθαρίσει το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, από τους λόφους σκουπιδιών που έχουν σχηματιστεί σε πεζοδρόμια και δρόμους, λόγω του αποκλεισμού του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων(ΧΥΤΑ), που έληξε το πρωί της Δευτέρας. Υπολογίζεται ότι, μόνον στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης, σε κάδους και… γύρω από αυτούς, υπήρχαν περίπου 2.500 τόνοι απορριμμάτων, τους οποίους, ήδη, τα συνεργεία του δήμου απομακρύνουν.

«Ήταν αδύνατο να αρχίσει η επιχείρηση πιο νωρίς, επειδή, το πρωί της Δευτέρας, που άνοιξε ο δρόμος για το ΧΥΤΑ, στα απορριμματοφόρα και τα κοντέινερ, αλλά και στους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων(ΣΜΑ) του δήμου Θεσσαλονίκης υπήρχαν άλλοι 700 τόνοι σκουπίδια», λέει στο SN ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Γ. Καζαντζίδης. «Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε μέσα σε 48 ώρες, αν ο ΧΥΤΑ δούλευε και τις νυκτερινές ώρες. Καταθέσαμε το σχετικό αίτημα στο Σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, που έχει την ευθύνη λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής, όμως δεν ήταν δυνατό να γίνει δεκτό. Έτσι, ζητάμε την κατανόηση των πολιτών και υποσχόμαστε ότι, το πρωί της Πέμπτης θα έχουμε ξεμπερδέψει με τα σκουπίδια και θα έχει αρχίσει η απολύμανση χώρων και κάδων».

Την οριστική άρση του αποκλεισμού του ΧΥΤΑ Μαυροράχης αποφάσισε το βράδυ της Δευτέρας 15 Ιουνιου 2009 το δημοτικό συμβούλιο Ασσήρου, το οποίο διεξήχθη με την παρουσία κατοίκων του δήμου. Η άρση έγινε μετά την απόφαση που είχε λάβει, το ίδιο μεσημέρι, στη συνεδρίασή του, το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, να ξεκινήσει διάλογος για τη χωροθέτηση του εργοστασίου ενεργειακής αξιοποίησης του βορειοδυτικού τομέα από μηδενική βάση.

Αυτό ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα των κατοίκων που είχαν αποκλείσει, ως τα ξημερώματα, την είσοδο του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Να σημειωθεί ότι ο ΧΥΤΑ βρίσκεται σε έδαφος του δήμου... Λαχανά, όμως, αυτοί που αντιδρούν είναι οι κάτοικοι του δήμου Ασσήρου (τα απορριμματοφόρα περνούν από τη δική τους περιοχή για να φθάσουν στο ΧΥΤΑ).

Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης άνοιξε τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε ένδειξη καλής θέλησης από τη δημοτική αρχή και τους κατοίκους του Δήμου Ασσήρου που αντιτίθενται στην προοπτική εγκατάστασης του εργοστασίου στο χώρο του ΧΥΤΑ.

Θυελώδης συνεδρίαση

Κατά την πολύωρη συνεδρίαση του δ.σ. του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε σε υψηλούς τόνους, o δήμαρχος Ασσήρου Δημήτρης Ράβναλης κατήγγειλε «εν κρυπτώ διαδικασίες προμελέτης για τη δημιουργία του εργοστασίου στη Μαυροράχη». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Γιάννης Ζουρνάς επισήμανε ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου μετά από σχετικό αίτημα του ΥΠΕΧΩΔΕ αποφάνθηκε να ξεκινήσει η διαδικασία μελέτης για την εγκατάσταση του εργοστασίου στη Μαυροράχη.

Προς στιγμήν δημιουργήθηκε ένταση όταν ο κ. Ζουρνάς εμφάνισε σχετικό έγγραφο της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ο κ. Ράβναλης ζήτησε τα πρακτικά της συνεδρίασης ή την απόσυρση του εγγράφου. Τελικά το έγγραφο αποσύρθηκε και η συνεδρίαση συνεχίστηκε.

Μετά από διαβουλεύσεις τα μέλη του δ.σ. ενέκριναν κατά πλειοψηφία το κείμενο της απόφασης που προβλέπει επιπλέον την άμεση προώθηση των έργων για την κατασκευή κόμβου ο οποίος θα θέσει τέλος στη διέλευση απορριμματοφόρων από την Άσσηρο, την εκπόνηση αναπτυξιακού σχεδίου για την περιοχή και την ενεργοποίηση της επιτροπής παρακολούθησης της λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Την απόφαση δεν υπερψήφισε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης Κώστας Καζαντίδης που είχε ζητήσει να συμπεριληφθεί σε αυτήν η δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει εκ νέου αποκλεισμός του ΧΥΤΑ με όλες τις συνέπειες που αυτός είχε.

«Είναι αδιανόητο», εξηγεί ο κ. Καζαντζίδης, «όποιος θέλει, όποτε θέλει, να αδιαφορεί για τη δημόσια υγεία, να αδιαφορεί για την ταλαιπωρία του διπλανού του και να κλείνει ΧΥΤΑ, χωματερές, δρόμους, γέφυρες! Κάθε μέρα δεχόμουν εκατοντάδες τηλεφωνήματα από ηλικιωμένους κι άλλους συμπολίτες μου, που χρήζουν βοήθειας και με ρωτούσαν τι θα γινόταν με τα σκουπίδια. Χωρίς να έχει ο δήμος Θεσσαλονίκης την παραμικρή ευθύνη για ό,τι συνέβαινε, ντρεπόμουν να τους μιλήσω. Τι να τους πω; Ότι στην πλάτη τους, σε βάρος της υγείας τους, παίζονταν παραπολιτικά παιχνίδια»;

Στην επισήμανση ότι οι κάτοικοι της Ασσήρου διαμαρτύρονταν –κι εκείνοι με τη σειρά τους- για την υγεία τους και την υγεία των παιδιών τους, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θεσσαλονίκης, απαντά: «Μια ευνομούμενη δημοκρατία έχει δρόμους για να γίνει αυτή η διαμαρτυρία –και να έχει αποτέλεσμα- χωρίς να θίγουμε τον συμπολίτη μας. Δεν είναι δικαιολογία αυτή, ούτε είναι δημοκρατία αυτή. Είναι αναρχία»!


Άσσηρος: Η άλλη πλευρά του λόφου

«Η απόφαση του Συνδέσμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ασσήρου, Δ. Ράβναλης, αναφερόμενος στο θέμα και του περιφερειακού σχεδιασμού και της εκ νέου χωροθέτησης του εργοστασίου καύσης απορριμμάτων.

Οι κάτοικοι της Ασσήρου επιμένουν ότι όλα έγιναν «για την υγεία των παιδιών» τους. «Ξέρετε τι σημαίνει, μεσημέρι, κατακαλόκαιρα, να περνά έξω από το σπίτι σου, απορριμματοφόρο; Και δεν μιλάμε για ένα ή δύο φορτηγά! Μιλάμε για δεκάδες. Όλα τα απορριμματοφόρα του νομού περνούν μπροστά από την πόρτα μας. Ας έλθουν αυτοί που τα στέλνουν εκεί, να δουν τι σημαίνει κάτι τέτοιο. Να δούμε αν μπορούν αυτοί και τα παιδιά τους να ζήσουν σε τέτοια κατάσταση»!

Άλλοι επισημαίνουν ότι «δεν είμαστε αντίθετοι στη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Άλλωστε, λειτουργεί εκτός των ορίων του δήμου μας, στο γειτονικό δήμο Λαχανά. Όμως είχαν υποσχεθεί πως θα δημιουργηθεί κόμβος, για να μην περνούν τα απορριμματοφόρα μέσα από το χωριό, να μη μας βρομίζουν. Κι αυτό δεν έγινε».

Αυτός είναι κι ο περίφημος «περιφερειακός σχεδιασμός», για τον οποίο, πλέον, ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, έλαβε απόφαση να τον επισπεύσει με κάθε τρόπο.

Από το πρωί χθες συνεχιζόταν η αποκομιδή των απορριμμάτων και η μεταφορά τους στη Μαυροράχη. Υπολογίζεται ότι, στους κάδους απορριμμάτων μόνον του δήμου Θεσσαλονίκης υπάρχουν, ακόμη, πάνω από 1.000 τόννοι απορριμμάτων.

Σχόλια