Άρση αποκλεισμού του ΧΥΤΑ

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ

Την οριστική άρση του αποκλεισμού του ΧΥΤΑ Μαυροράχης αποφάσισε πριν λίγο (22.00 της Δευτέρας 15 Ιουνίου 2009) το δημοτικό συμβούλιο Ασσήρου, το οποίο διεξήχθη με την παρουσία κατοίκων του δήμου. Η άρση έγινε μετά την απόφαση που έλαβε, το μεσημέρι, στη συνεδρίασή του, το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης,
να ξεκινήσει διάλογος για τη χωροθέτηση του εργοστασίου ενεργειακής αξιοποίησης του βορειοδυτικού τομέα από μηδενική βάση.
Αυτό ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα των κατοίκων που είχαν αποκλείσει, ως τα ξημερώματα, την είσοδο του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Να σημειωθεί ότι ο ΧΥΤΑ βρίσκεται σε έδαφος του δήμου... Λαχανά, όμως, αυτοί που αντιδρούν είναι οι κάτοικοι του δήμου Ασσήρου (τα απορριμματοφόρα περνούν από τη δική τους περιοχή για να φθάσουν στο ΧΥΤΑ).
Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης άνοιξε τα ξημερώματα της Δευτέρας 15 Ιουνίου 2009, σε ένδειξη καλής θέλησης από τη δημοτική αρχή και τους κατοίκους του Δήμου Ασσήρου που αντιτίθενται στην προοπτική εγκατάστασης του εργοστασίου στο χώρο του ΧΥΤΑ.
Κατά την πολύωρη συνεδρίαση του δ.σ. του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε σε υψηλούς τόνους, o δήμαρχος Ασσήρου Δημήτρης Ράβναλης κατήγγειλε "εν κρυπτώ διαδικασίες προμελέτης για τη δημιουργία του εργοστασίου στη Μαυροράχη". Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Γιάννης Ζουρνάς επισήμανε ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου μετά από σχετικό αίτημα του ΥΠΕΧΩΔΕ αποφάνθηκε να ξεκινήσει η διαδικασία μελέτης για την εγκατάσταση του εργοστασίου στη Μαυροράχη.
Προς στιγμήν δημιουργήθηκε ένταση όταν ο κ. Ζουρνάς εμφάνισε σχετικό έγγραφο της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ο κ. Ράβναλης ζήτησε τα πρακτικά της συνεδρίασης ή την απόσυρση του εγγράφου. Τελικά το έγγραφο αποσύρθηκε και η συνεδρίαση συνεχίστηκε.
Μετά από διαβουλεύσεις τα μέλη του δ.σ. ενέκριναν κατά πλειοψηφία το κείμενο της απόφασης που προβλέπει επιπλέον την άμεση προώθηση των έργων για την κατασκευή κόμβου ο οποίος θα θέσει τέλος στη διέλευση απορριμματοφόρων από την Άσσηρο, την εκπόνηση αναπτυξιακού σχεδίου για την περιοχή και την ενεργοποίηση της επιτροπής παρακολούθησης της λειτουργίας του ΧΥΤΑ.
Την απόφαση δεν υπερψήφισε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης Κώστας Καζαντίδης που είχε ζητήσει να συμπεριληφθεί σε αυτήν η δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει εκ νέου αποκλεισμός του ΧΥΤΑ με όλες τις συνέπειες που αυτός είχε.
«Η απόφαση του Συνδέσμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο δήμαρχος Ασσήρου.
Από το πρωί άρχισε η αποκομιδή των απορριμμάτων και η μεταφορά τους στη Μαυροράχη. Υπολογίζεται ότι, στους κάδους απορριμμάτων μόνον του δήμου Θεσσαλονίκης υπήρχαν, το πρωί της Δευτέρας, πάνω από 2.000 τόννοι απορριμμάτων.

Σχόλια