Λύση για τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ;

Λύση στον ορίζοντα μετά το πρόβλημα με τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Μαυροράχης από φορείς και κατοίκους του δήμου Ασσήρου. Την ώρα που χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών σχηματίζουν βουνά στους δρόμους και τα πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης, αλλά και των πόλεων και χωριών του υπόλοιπου νομού, καθώς τις τελευταίες πέντε μέρες δε γίνεται αποκομιδή, συνεδριάζει, το βράδυ της Κυριακής 14 Ιουνίου 2009 το δημοτικό συμβούλιο Ασσήρου και, το πρωί της Δευτέρας 15 Ιουνίου το δ.σ. του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Ασσήρου Δημήτρη Ράβναλη, θα συνεδριάσει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο, με βασικά θέματα την κατασκευή του εργοστασίου καύσης απορριμμάτων και την ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Δημοτικό Συμβούλιο προσανατολίζεται στο άνοιγμα του ΧΥΤΑ, αλλά με προϋποθέσεις, ωστόσο άγνωστο παραμένει εάν ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής πρόκειται να λειτουργήσει από σήμερα το βράδυ.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ζουρνάς, συγκάλεσε για το πρωί της Δευτέρας, στις 11:00, έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου με θέμα τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, κατά την οποία θα εξεταστεί το αίτημα των κατοίκων Ασσήρου για το εργοστάσιο καύσης. Στη συνεδρίαση θα παραστούν εκπρόσωποι του δημοτικού συμβουλίου Ασσήρου και κάτοικοι της περιοχής.
Να σημειωθεί ότι, τόσο ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, όσο και το εργοστάσιο καύσης δεν έχουν χωροθετηθεί εντός των ορίων του δήμου Ασσήρου, κάτοικοι του οποίου αντιδρούν κι έχουν κλείσει την είσοδο, αλλά στα όρια του δήμου Λαχανά, οι κάτοικοι του οποίου δε συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Η έκταση, όμως, είναι κοντά στην Άσσηρο και τα απορριμματοφόρα διέρχονται σχεδόν μέσα από το χωριό.
«Πρέπει άμεσα να ανοίξει ο ΧΥΤΑ. Είναι θέμα δημόσιας υγείας. Τα δίκαια υπάρχουν σε όλες τις πλευρές αλλά η λύση δεν βρίσκεται με ακραίες συμπεριφορές. Λύνεται με διάλογο και σεβασμό στους συμπολίτες μας», δήλωσε ο νομάρχης Π. Ψωμιάδης.

Στη φωτογραφία (από το enet.gr) μία από τις παράνομες χωματερές, για τις οποίες η χώρα μας έχει κληθεί να πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα.

Σχόλια