Η… βρόμικη μάχη της Μαυροράχης

Γράφει η ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ

Βρόμικη μάχη γύρω από το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, στη Μαυροράχη, μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Στα… χαρακώματα, από τη μία δήμαρχοι της περιοχής που δεν καταβάλουν τα ανταποδοτικά τέλη. Από την άλλη δήμαρχοι που υποστηρίζουν ότι ο ΧΥΤΑ υποβαθμίζει το περιβάλλον, επειδή διοχετεύονται εκεί ακόμη και νοσοκομειακά απόβλητα. Ανάμεσα σ αυτούς, οι κάτοικοι της περιοχής που δε θέλουν να δουν τη Μαυροράχη να μετατρέπεται σε Ταγαράδες και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης που κινδυνεύουν, μέσα στο κατακαλόκαιρο, να δουν τα πεζοδρόμια να γεμίζουν σκουπίδια. Πίσω τους ο δήμαρχος Ασσήρου που λέει ότι «τα αιτήματά μας έχουν μείνει στα χαρτιά», αλλά και απέναντί του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί ότι ο λόγος της φασαρίας δεν είναι η αγάπη για το περιβάλλον.
Το δημοτικό συμβούλιο Ασσήρου, λαμβάνοντας υπόψη του την πρόταση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ασσήρου, «Φίλοι της Γης», αποφάσισε τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ, αντιδρώντας και στην εγκατάσταση του εργοστασίου καύσης σκουπιδιών στην ίδια περιοχή, αλλά και στην καθυστέρηση των διαδικασιών κατασκευής των έργων του περιφερειακού σχεδιασμού απορριμμάτων του νομού Θεσσαλονίκης.
«Είναι τελείως παράλογο και ανήθικο μια μόνο περιοχή να επιβαρύνεται με το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων ενός μεγάλου νομού, ενώ αυτό κανονικά έπρεπε να επιμερίζεται και σε άλλες περιοχές. Εκτός κι αν οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να αφανίσουν ένα ολόκληρο δήμο από το χάρτη της χώρας, για να λύσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών στο νομό Θεσσαλονίκης», υπογράμμισε ο δήμαρχος Ασσήρου Δημήτρης Ράβναλης.
Ο κύριος Ράβναλης, υποστήριξε, ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν επ΄ αόριστον, διότι «η ανοχή και η αντοχή των κατοίκων έχει τελειώσει. Ένας χρόνος πέρασε από τις προηγούμενες κινητοποιήσεις και δεν έγινε τίποτα από αυτά που μας υποσχέθηκαν. Όλα τα αιτήματα έχουν μείνει στα χαρτιά».
Ο δήμαρχος Ασσήρου, πρόσθεσε πως ήδη έχουν κατατεθεί μηνύσεις στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης για την εναπόθεση νοσοκομειακών αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. «Το θέμα των νοσοκομειακών αποβλήτων -είπε- έγινε γνωστό μετά από επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποίησε σε κοντέινερς η Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου, που αποτελείται από τους δημάρχους Ασσήρου, Βερτίσκου, Λαγκαδά και Λαχανά».

Δήμοι στα… δύο
Οι δήμοι του νομού Θεσαλονίκης έχουν γίνει μαλλιά κουβάρια… Στη μια πλευρά βρίσκονται ο δήμος και οι κάτοικοι της Ασσήρου, με την υποστήριξη των δήμων Λαγκαδά, Μυγδονίας και Βερτίσκου, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μπλοκάρουν μέχρι τέλους τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Στην αντίθετη πλευρά βρίσκονται οι κάτοικοι της Θέρμης, οι οποίοι προειδοποιούν ότι θα βάλουν οριστικά λουκέτο στη χωματερή των Ταγαράδων, που επί σειρά ετών δέχεται τα απορρίμματα του νομού Θεσσαλονίκης και πλέον έχει κορεσθεί.
Και… μπροστά σ’ αυτό το σκηνικό, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ζουρνάς, δηλώνει ότι «η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως μια μεγάλη γιορτή για το περιβάλλον, αφού πρόκειται για το πιο σύγχρονο έργο περιβαλλοντικής προστασίας που έχει κατασκευαστεί ποτέ σε ολόκληρη την Ευρώπη»…
Ο κ. Ζουρνάς, εξαπέλυσε πυρ για το θέμα του αποκλεισμού και των υποτιθέμενων νοσοκομειακών αποβλήτων που ρίχνονται ανεξέλεγκτα στη Μαυροράχη. «Είναι απαράδεκτο οι «Φίλοι της Γης» να κλείνουν το ΧΥΤΑ και να κινδυνεύει η υγεία των πολιτών. Από την άλλη, το γεγονός ότι βρέθηκαν δύο σύριγγες στα κοντέινερς, δεν μπορεί να εκληφθεί σοβαρά, καθώς οι έλεγχοι που πραγματοποιούμε στα σκουπίδια είναι αυστηροί. Δε θα απέκλεια να πέταξαν και οι ίδιοι τις σύριγγες», λέει.
Ο κ. Ζουρνάς, επισήμανε πως «η Άσσηρος μπορεί να αποσκοπεί σε κάποια οφέλη, αλλά είναι απαράδεκτο να προβάλλει απειλές ότι δεν θα επιτρέψει να αρχίσει η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ». Ξεκαθάρισε επίσης, πως «ο νέος χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, το μεγαλύτερο δηλαδή έργο περιβαλλοντικής προστασίας, μπορεί και θα λειτουργήσει».
«Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα απορριμματοφόρα που θα κατευθύνονται προς τον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης θα περνούν μέσα από τις περιοχές τους. Ουδέν αναληθέστερο», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ, σημειώνοντας ότι ο νέος δρόμος που έχει ήδη κατασκευαστεί για τη διέλευση των απορριμματοφόρων απέχει πέντε χιλιόμετρα από την Άσσηρο και τη Δορκάδα.

Στο παιχνίδι κι ο ΣΥΡΙΖΑ
Η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, επικοινώνησε με το Δήμαρχο Ασσήρου και του εξέφρασε τη συμπαράστασή της, στις κινητοποιήσεις της Δημοτικής Αρχής και των πολιτών της Ασσήρου οι οποίοι αγωνιούν για τις αρνητικές συνέπειες που θα υποστεί η υγεία τους και το περιβάλλον, όπως έγινε και στην περίπτωση της χωματερής των Ταγαράδων. Η βουλευτής τόνισε πως πρέπει η κυβέρνηση, άμεσα να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για χρηματοδότηση και επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής όλων των συνοδευτικών έργων του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων που θα εξασφαλίσουν τη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ. Δεσμεύτηκε επίσης, να επισκεφτεί άμεσα το χώρο και να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.
Πάντως, οι εξελίξεις προμηνύονται δυσοίωνες, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος συσσώρευσης σκουπιδιών στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση που ο αποκλεισμός του ΧΥΤΑ Μαυροράχης συνεχιστεί, αναφέρουν οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή.

Παρέμβαση εισαγγελέα
Μπροστά σε όλα αυτά, χθες το απόγευμα επενέβη ο εισαγγελέας. Με έγγραφη εντολή που διαβιβάστηκε στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δ. Παπαγεωργίου ζητά να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στο αυτόφωρο όσοι διαπράττουν αξιόποινες πράξεις, όπως παρακώλυση συγκοινωνιών, από και προς το ΧΥΤΑ. Επίσης ζητά από την αστυνομία να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ, η οποία –όπως υπογραμμίζεται στο έγγραφο του εισαγγελέα - συνδέεται με την προστασία της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος.
Νωρίτερα, το πρωί, ο πρόεδρος του ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζουρνάς επισκέφθηκε τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δ. Παπαγεωργίου και τον ενημέρωσε για το συγκεκριμένο θέμα.
Να σημειωθεί ότι, ως χθες το βράδυ, ο ΧΥΤΑ ήταν κλειστός, αλλά δεν είχαν γίνει προσαγωγές.

Από τον Τύπο Θεσσαλονίκης

Σχόλια