1.500.000 ευρώ για να...

καθαρίσει ο Θερμαϊκός

Μέτρα, που θα στοιχίσουν ενάμισι εκατομμύριο ευρώ, αλλά θα αναβαθμίσουν, περιβαλλοντικά, το Θερμαϊκό Κόλπο και την παράκτια ζώνη του, ανακοίνωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους και μέλη δέκα τοπικών συμβουλίων νέων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, το απόγευμα της Τετάρτης 6 Μαΐου 2009.
Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, η χρηματοδότηση του προγράμματος έχει ήδη εξασφαλιστεί και εγκριθεί. Το πρόγραμμα, με τίτλο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου», είχε υποβληθεί από το ΥΜΑ-Θ(που είναι ο επικεφαλής εταίρος) το 2008 καισυμμετέχουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, οι δήμοι Αξιού και Εχεδώρου, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού και ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού Λουδία και Αλιάκμονα. 
Στο πλαίσιο του έργου θα καταγραφεί και θα αξιολογηθεί η υφιστάμενη κατάσταση στην παράκτια ζώνη, θα δικτυωθούν οι εμπλεκομένοι φορείς μέσω της δημιουργίας Παρατηρητηρίου, θα συλλεχθούν δεδομένα των παράκτιων και φερόμενων υδάτων και θα γίνουν προγράμματα ενημέρωσης και διάδοσης των αποτελεσμάτων. 
«Η εκτιμώμενη διάρκεια του έργου είναι 23 μήνες, αναμένονται δηλαδή ορατά αποτελέσματα ως τον Απρίλιο του 2011», είπε ο κ. Καλαφάτης. Πρόσθεσε ότι «η αναβάθμιση του Θερμαϊκού Κόλπου αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής του ΥΜΑ-Θ για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής». Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό, στο προσεχές διάστημα θα δοθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ στο ΥΜΑ-Θ επιπλέον πόροι, ύψους 500.000 ευρώ για την υλοποίηση δράσεων, μέσω της Διεύθυνσης Προστασίας του Θερμαϊκού Κόλπου του ΥΜΑ-Θ. 
Στο πλαίσιο του προγράμματος το ΥΜΑ-Θ θα αναλάβει να εκπονήσει μελέτη εξυγίανσης της περιοχής των Βυρσοδεψείων.

Σχόλια