Ψόφια κεφαλόπουλα στο Θερμαϊκό

Γέμισε με ψόφια κεφαλόπουλα η θάλασσα στο χώρο μπροστά από το Μακεδονία Παλάς, το απόγευμα της Παρασκευής, 13 Μαρτίου 2009! Έκπληκτοι οι Θεσσαλονικείς έβλεπαν τα ψόφια ψάρια, που ήταν σχεδόν ίδια, ακόμη και στο μέγεθος!
Πολλοί ήταν αυτοί που εξέφραζαν το φόβο ότι ο μαζικός θάνατος των ψαριών οφειλόταν στη μόλυνση της θάλασσας. Φαίνεται, όμως, ότι οι ειδικοί επιστήμονες δε συμφωνούν.
Όπως εξήγησε ο Πλήρης  στοίχισηιχθυολόγος Γ. Φώτης, τρεις μπορεί να είναι οι λόγοι του φαινομένου:
Τα ψάρια να δηλητηριάστηκαν από τοξικά, κάτι, όμως που δεν εξηγεί πώς δεν έπαθαν το παραμικρό άλλες οικογένειες ψαριών, αλλά μόνον τα κεφαλόπουλα -και, μάλιστα, ενός μόνον μεγέθους!
Να κινούνταν σε κοπάδι στο βυθό, και να έπαθαν ασφυξία όταν άλλαξαν τα ρεύματα του κόλπου, λόγω εποχής, κάτι που, επίσης, δε φαίνεται να συνέβη.
Να τα πέταξαν ιχθυέμποροι σε άλλο σημείο και το ρεύμα να τα μετέφερε εκεί που εντοπιίστηκαν, κάτι που φαίνεται και πιο πιθανό.
Ειδικά η εκδοχή της δηλητηρίασης από τη μόλυνση του κόλπου απομακρύνεται, καθώς τα μοναδικά ψάρια που εμφανίστηκαν νεκρά ήταν κεφαλόπουλα συγκεκριμένου μεγέθους. Παρόμοια ήταν και η άποψη των επιστημόνων της Διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού , του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης.

Σχόλια