Πρωτοδικείο υπέρ... ΧΥΤΑ

Η λειτουργία του ΧΥΤΑ όχι μόνον δεν εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής, αλλά ακόμη και προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του θα εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων ολόκληρου του νομού Θεσσαλονίκης. Με αυτό το σκεπτικό, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν από κοινού πολίτες και φορείς των περιοχών Ασσήρου και Λαγκαδά κατά της λειτουργίας του νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.
«Στην απόφαση δε γίνεται λόγος στις άλλες παραβάσεις, όπως η ταφή νοσοκομειακών αποβλήτων», δηλώνει ο δήμαρχος Ασσήρου Δημήτρης Ράβναλης. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, υπογραμμίζει: «Ο Δήμος Λαγκαδά αποδέχεται τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης».
Μπορεί η απόφαση να βάζει, προσωρινά, φρένο στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής, όμως το πλήρες έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Απομένει η εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των αποβλήτων που προβλέπει την κατασκευή των έργων του ΧΥΤΥ Αγίου Αντωνίου, του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Αν κάτι "σκαλώσει" αναμένεται να ξαναδούμε κινητοποιήσεις όπως αυτή της φωτογραφίας από την Motionteam, που έγιναν το καλοκαίρι του 2008.

Σχόλια