Στη βουλή το θέμα της λυματολάσπης

Πνίγεται, από τη δυσοσμία, η περιοχή γύρω από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού Θεσσαλονίκης. Αιτία, σύμφωνα με τους κατοίκους, η εναπόθεση της λυματολάσπης από το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, της Μαυροράχης. Το θέμα έφερε στη Βουλή, με επερώτησή της, η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ (και δημοτική σύμβουλος) Χρύσα Αράπογλου.
Η κ. Αράπογλου υποστηρίζει, αρχικά, ότι το πρόβλημα υφίσταται εδώ και τρία χρόνια, καθώς, όπως υπογραμμίζει, "οι συσσωρευμένοι χιλιάδες τόνοι λυματολάσπης σχηματίζουν πλέον βουνά στις εγκαταστάσεις". Όπως εξηγεί, το πρόβλημα άρχισε το Φεβρουάριο του 2006 όταν σταμάτησε η εναπόθεση της λυματολάσπης στη χωματερή των Ταγαράδων και μεταφέρονταν στους χώρους του βιολογικού καθαρισμού. Στην ερώτησή της περιλαμβάνει και παλαιότερη ερώτηση, από τον Ιανουάριο του 2007, για το ίδιο θέμα. Τότε, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Ξανθόπουλος, είχε απαντήσει πως αρμόδιος – ως εποπτεύων την ΕΥΑΘ Α.Ε. και την ΕΕΛΘ - ήταν ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης. Ο τότε υπουργός, Γ. Καλαντζής, απάντησε πως οι Υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ Θεσσαλονίκης «…βρίσκονται στη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για τη μελέτη κατασκευής μονάδας ξήρανσης της αφυδατωμένης ιλύος της ΕΕΛΘ…» και πως «…ο σύνδεσμος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης και η ΕΥΑΘ Α.Ε. επεξεργάζονται επίσης σχέδιο για την αποθήκευση σε χώρο εντός του ΧΥΤΑ Ταγαράδων μόνο της ήδη συσσωρευθείσας ιλύος της ΕΕΛΘ…».
Το καλοκαίρι του 2007, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Ξανθόπουλος, γνωστοποίησαν στη βουλευτή ότι δημοπρατήθηκε έργο προϋπολογισμού 4.000.000 ευρώ, η ολοκλήρωση του οποίου αναμενόταν εντός του 2008, ενώ ταυτόχρονα είχε εγκριθεί η προμελέτη για άλλο έργο, ξήρανσης της παραγομένης αφυδατωμένης ιλύος στην ΕΕΛΘ, προϋπολογισμού 11.200.000 ευρώ.
Η κ. Αράπογλου, με την ερώτησή της, επισημαίνει ότι "σήμερα, τα βουνά της λυματολάσπης έχουν καλύψει κάθε εκατοστό των χώρων της ΕΕΛΘ". Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι "το απόβλητο εναποτίθεται σε παρακείμενα χωράφια" και πως "η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης έχει ήδη επιβάλει δύο πρόστιμα και ετοιμάζεται για ένα τρίτο, εφόσον συνεχιστεί η διάθεση της λυματολάσπης σε χώρους που δεν έχουν άδεια".
Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι:
"Αντί ο βιολογικός καθαρισμός να βρίσκεται στην Γ΄ και Δ΄ φάση λειτουργίας του και να αξιοποιούνται το βιοαέριο, το νερό και η λάσπη που παράγονται, οι αξίας 3,5 εκατομμυρίων ευρώ εγκαταστάσεις ενέργειας παραμένουν αναξιοποίητες. Αντίθετα, η δυσοσμία της περιοχής κάνει αφόρητη τη ζωή των κατοίκων του Δήμου Εχεδώρου που φέρονται αποφασισμένοι, μετά τις διαμαρτυρίες, να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις".
Η κ. Αράπογλου, μεταξύ άλλων, ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή του έργου που, σύμφωνα με το έγγραφο του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, επρόκειτο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2008;
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή μονάδας ξήρανσης λυματολάσπης;
Γιατί διαμαρτύρονται οι κάτοικοι του δήμου Εχεδώρου αν η επεξεργασία της αφυδατωμένης λυματολάσπης περιορίζει τη δυσοσμία της;
Γιατί δεν έχει προχωρήσει η ολοκληρωμένη (Γ΄ και Δ΄ φάση) λειτουργία των μονάδων βιολογικού καθαρισμού Θεσσαλονίκης, με την αξιοποίηση των παραγώγων - του βιοαέριου, του νερού και της λάσπης - που παράγονται;

Σχόλια