Τι αλλάζει στις άδειες οδήγησης

Με τα νέου τύπου διπλώματα, τα οποία θα έχουν τη μορφή πλαστικής κάρτας, θα εφοδιάζονται οι οδηγοί που θα καταθέτουν από τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009, τα δικαιολογητικά τους για την έκδοση άδειας οδήγησης. Τα νέα διπλώματα αφορούν σε όσες αιτήσεις κατατεθούν από τη Δευτέρα και μετά για ανανέωση, αντίγραφο, αρχική χορήγηση ή επέκταση και μετατροπή άδειας οδήγησης και δεν είναι υποχρεωτική για τις υπάρχουσες άδειες οδήγησης.
Για την έκδοση της νέας άδειας οδήγησης απαιτείται, εκτός από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά,
  • η κατάθεση ειδικού τύπου αίτησης για την εκτύπωση της άδειας οδήγησης,
  • δύο φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου και
  • παράβολο Εθνικής Τράπεζας αξίας 30 ευρώ, δηλαδή όσο κοστίζει και σήμερα.
Την εκτύπωση των νέων αδειών οδήγησης θα πραγματοποιεί η Διεύθυνση Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία - τεχνολογία και τις ίδιες προδιαγραφές ασφαλείας και διαδικασίες ελέγχου που προβλέπονται για την έκδοση των διαβατηρίων.

Δικλίδες ασφαλείας

Η νέου τύπου άδεια οδήγησης είναι απολύτως σύμφωνη με τα όσα ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας, που καθορίζει η ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Στη μία πλευρά της άδειας οδήγησης, η οποία εξακολουθεί να έχει ροζ χρώμα, όπως και τα υφιστάμενα διπλώματα, θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου με μελάνη που είναι αόρατη και εμφανίζεται στον υπεριώδη φθορισμό, ενώ θα αναγράφονται τα στοιχεία του κατόχου, όπως και σήμερα. Στην πίσω πλευρά της άδειας θα αναγράφεται ο τύπος του οχήματος το οποίο μπορεί να οδηγεί ο κάτοχός της.
Η άδεια οδήγησης θα έχει επίσης ειδικό ολογράφημα της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου και μικροεκτυπώσεις. Η εκτύπωση και αποστολή στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των αδειών οδήγησης θα γίνεται το αργότερο εντός επτά ημερών, από την παραλαβή των αιτήσεων από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων.
Κανονικά θα ισχύουν τα σημερινά διπλώματα. Όπως έχει ξεκαθαρίσει το υπουργείο Μεταφορών οι υφιστάμενες άδειες οδήγησης ισχύουν έως το 2032 οπότε οι πολίτες δεν χρειάζεται, εκτός κι αν συντρέχει κάποιος λόγος (π.χ. απώλεια), να σπεύσουν να προχωρήσουν σε αντικατάσταση των αδειών που ήδη έχουν.
Να σημειωθεί τέλος ότι αργότερα, αφού τελειώσουν οι συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επισημοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, η Διεύθυνση Διαβατηρίων θα αναλάβει επίσης τη διαχείριση του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής υπογραφής των δεδομένων που καταχωρούνται στο ολοκληρωμένο μικροκύκλωμα (τσιπάκι) των αδειών οδήγησης.

Σχόλια