Άγνωστοι εξολόθρευσαν σμήνος από ψαρόνια

Δεκάδες ψαρόνια (γνωστά και ως μαυροπούλια) τα πουλιά εκείνα που, όταν πετούν στον ουρανό της Θεσσαλονίκης κάνουν πανέμορφους σχηματισμούς, που θυμίζουν περισσότερο τροπικά ψάρια, βρήκαν το θάνατο επειδή κάποιοι ήθελαν να κάνουν το... κέφι τους και να ανάψουν πυροτεχνήαμτα, το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, σε μέρη όπου δεν επιτρεπόταν! Τα πουλιά βρέθηκαν νεκρά, σε πάρκα και δρόμους της πόλης, κατά ομάδες -αφού κατά ομάδες ζουν. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι ανησύχησαν, μη γνωρίζοντας τι είχε συμβεί, στην πραγματικότητα, στα πουλιά και βλέποντας τόσα πολλά από αυτά άψυχα, στο έδαφος, να σχηματίζουν σωρό! Το γεγονός καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το φιλοζωικό σωματείο Άργος.
Σύμφωνα με το σωματείο ζωόφιλοι πολίτες εντόπισαν τα νεκρά ψαρόνια στην περιοχή του Ιπποκράτειου νοσοκομείου. Εθελοντές του σωματείου, που έσπευσαν να βοηθήσουν, μαζί με στελέχη του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων και Πτηνών, αντίκρισαν ένα φρικτό θέαμα: Τουλάχιστον 20 ψαρόνια κείτονταν νεκρά, ενώ τέσσερα ψυχορραγούσαν και χτυπιόντουσαν στο έδαφος, τραυματισμένα ή σε κατάσταση σοκ. Από αυτά, μόνον το ένα επέζησε, παρά τις προσπάθειες.


Μια του κλέφτη…

Ο «Άργος» έχει καταγγείλει το γεγονός στο Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον. Παράλληλα, όπως μας ενημερώνει το σωματείο, "μέσω αφισών που αναρτήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, καλούμε όσους συμπολίτες μας τυχόν έχουν πληροφορίες για το περιστατικό ή μπορούν να υποδείξουν τους δράστες, να απευθυνθούν είτε στο Α.Τ. (2310-953681) είτε στο σωματείο (6932-091666 και 6944-280391). Επιπλέον, εφιστούμε την προσοχή σε αμετανόητους ή επίδοξους δράστες τέτοιων εγκληματικών ενεργειών ότι, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί να περάσει θα εντοπιστούν, θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά"!

Τι ξέρουμε για τα ψαρόνια;
Τα ψαρόνια (ή μαυροπούλια, ή τσιρόνια ή χειμώνια κλπ.) θεωρούνται λανθασμένα από ορισμένους «άχρηστα» ή «απειλητικά» πουλιά. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Άργου "είναι αποδημητικά, μικρού μεγέθους, ζουν κυρίως σε πεδινές περιοχές και λιβάδια, ενώ συχνά αναζητούν καταφύγιο σε άλση πόλεων.
Κελαηδούν θαυμάσια, αλλά δυστυχώς φαίνεται πως δεν συγκινούν τους … κυνηγούς, αποτελώντας ανυπεράσπιστο στόχο τους.
Σε κατάσταση αιχμαλωσίας μπορούν να μιμηθούν μέχρι και ανθρώπινους ήχους, ενώ αξιοσημείωτοι είναι οι θαυμάσιοι σχηματισμοί που κάνουν όταν πετούν στον ουρανό σε σμήνη".
Σύμφωνα με το σωματείο, δεν είναι η πρώτη φορά που τα γλαρόνια βρίσκονται σε... διωγμό: "Στη Θεσσαλονίκη, νοσηρά μυαλά έχουν εφαρμόσει διάφορες… πατέντες για την εξόντωση και την απομάκρυνσή τους από πάρκα, κτίρια και δένδρα κοντά σε χώρους στάθμευσης, για να μην κουτσουλάνε τα αυτοκίνητα! Εκτός από τα βαρελότα, υπενθυμίζουμε τα περιβόητα «κανονάκια» στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο και το ΑΠΘ, που χτυπούσαν (ευτυχώς, όχι πλέον) κάθε λίγα λεπτά διώχνοντας τα πουλιά από τα δένδρα"!

Σχόλια