Εισαγγελέας για την Κορώνεια


Παρέμβαση εισαγγελέα για τη λίμνη Κορώνεια! Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημ. Παπαγεωργίου, μετά από καταγγελίες του νομαρχιακού συμβούλου Μιχ. Τρεμόπουλου, ζήτησε να διενεργηθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες από την κατασκευή της διώρυγας που θα προμηθεύσει με νερό, από τη γειτονική λίμνη Βόλβη, την Κορώνεια.
Ο νομαρχιακός σύμβουλος υποστηρίζει ότι η κατασκευή του έργου «είναι επικινδύνως εμβαλωματική εξαιτίας της παράβασης των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, αλλά και της ανυπαρξίας των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία επιμέρους τεχνικών μελετών. Έτσι, προκαλείται μεγάλης έκτασης και ενδεχόμενα μη αναστρέψιμη βλάβη στο περιβάλλον της λίμνης Κορώνειας, αλλά και μεγάλη οικονομική ζημία κατά του Ελληνικού Δημοσίου, τόσο άμεση όσο και μελλοντική, το μέγεθος της οποίας δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακριβώς», προσθέτει στην καταγγελία του ο κ. Τρεμόπουλος.
Ο νομαρχιακός σύμβουλος επισκέφθηκε, το πρωί της Δευτέρας 12 Ιανουαρίου 2009 τον εισαγγελέα και κατέθεσε πολυσέλιδη αναφορά . Στην αναφορά καταγγέλλει ότι διαπράττονται σοβαρά ποινικά αδικήματα και ζημίες στο περιβάλλον κατά την κατασκευή της ενωτικής τάφρου Κορώνειας –Βόλβης.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι στα «Έργα βελτίωσης υδραυλικών χαρακτηριστικών και αμφίδρομη λειτουργία ενωτικής τάφρου», προϋπολογισμού 8.000.000 Ευρώ, γίνεται παράβαση των εγκεκριμένων -με κυβερνητική απόφαση- περιβαλλοντικών όρων ενώ δεν υπάρχουν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία (εγκύκλιος 38/05 του Υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ) επί μέρους τεχνικές μελέτες. Έτσι, προκαλείται μεγάλης έκτασης και ενδεχόμενα μη ανατρέψιμη ζημία στο περιβάλλον της λίμνης Κορώνεια, αλλά και μεγάλη οικονομική ζημία του ελληνικού Δημοσίου.
«Η διοίκηση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, που δέχτηκε την κριτική μας για μεταφορά νερού από τον Αλιάκμονα και υιοθέτησε το 2005 νέο σχέδιο αποκατάστασης (master plan), εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα ουσιαστικό πρόβλημα με υπερβολικά τεχνικά έργα και πανάκριβες εργολαβίες, χωρίς τη λήψη μέτρων που καταπολεμούν τα αίτια της υποβάθμισης. Η γνωστή ανεπάρκεια της διοίκησης της Νομαρχίας συνδυάζεται με αδιαφανείς μεθοδεύσεις και εργολαβικές σκοπιμότητες», υποστηρίζει ο Μιχ. Τρεμόπουλος.

Τι δήλωσε ο νομάρχης
Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παν. Ψωμιάδης, όταν πληροφορήθηκε για την κατάθεση της αναφοράς, δήλωσε: «Την ώρα που η νομαρχία Θεσσαλονίκης επιδεικνύει συνέπεια λόγων και έργων αλλά και αποτελεσματικότητα στην υπόθεση της διάσωσης της λίμνης Κορώνειας, ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο, ορισμένοι επιχειρούν για μία ακόμη φορά να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να μπλοκάρουν το έργο για μικροκομματικούς λόγους. Όμως για το έργο της Κορώνειας είμαστε όλοι υπεύθυνοι, άλλοι οκτώ φορείς και όλοι όσοι επιμένουν να δημιουργούν προβλήματα και καθυστερήσεις αντί να προτείνουν λύσεις".
Ο κ. Ψωμιάδης ανακοίνωσε ότι στο επόμενο διάστημα προκηρύσσεται ο διαγωνισμός και για το τρίτο υποέργο της νομαρχίας, που αφορά την Κορώνεια. Το έργο έχει τίτλο «Έργα δημιουργίας και διαμόρφωσης υγροτόπου και βαθέων ενδιαιτημάτων στη λίμνη Κορώνεια» και προϋπολογισμός 14,2 εκατ. ευρώ. Όσο για το έργο για το οποίο κατατέθηκε η αναφορά και γίνεται η εισαγγελική έρευνα, σύμφωνα με τον κ. Ψωμιάδη η κατασκευή του "άρχισε τον περασμένο Σεπτέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2009. Είναι το έργο που θα συμβάλλει στην υδρολογική αποκατάσταση της λίμνης Κορώνεια".
Υπάρχει και δεύτερο έργο, με τίτλο «Έργα λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης», το οποίο βρίσκεται στη φάση των ενστάσεων. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ψωμιάδης, "ήδη έχει αναδειχθεί ανάδοχος και για τα έργα «Βάση δεδομένων παρακολούθησης διαχειριστικών παρεμβάσεων και δημιουργία συστήματος υποστήριξης λήψης αποφάσεων» και «Ειδικός εξοπλισμός παρακολούθησης διαχειριστικών παρεμβάσεων». Η «Μελέτη διαχείρισης καλαμώνων στο υγροτοπικό σύστημα της Κορώνειας» δημοπρατήθηκε και βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών για τις οποίες υποβλήθηκαν δύο ενστάσεις. Τέλος, το Δεκέμβριο προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το έργο «Εξοπλισμός κοπής καλαμώνων» που πρόκειται να διεξαχθεί στις 30/1/2009».

Ανταπάντηση Τρεμόπουλου
"Σε σημερινή του ανακοίνωση ο νομάρχης κ. Π. Ψωμιάδης, ενώ δεν απαντάει σε κανένα από τα σημεία των καταγγελιών μας, επιχειρεί να τους καταστήσει όλους συνυπεύθυνους στο γεγονός ότι η ολιγωρία, η αδυναμία να ανταποκριθεί στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και η συνταύτιση της πολιτικής του με διάφορα συμφέροντα οδηγούν τη λίμνη σε οριστικό θάνατο", υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο κ. Τρεμόπουλος. Και προσθέτει: "Κι ενώ με την ενωτική τάφρο Κορώνειας –Βόλβης και την εκτροπή των χειμάρρων προς την Κορώνεια πανεπιστημιακοί και ΕΚΒΥ συμφωνούν μαζί μας στο ότι θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στη λίμνη Βόλβη (μείωση δυνατότητας αυτοκαθαρισμού, εισαγωγή νερού ιδιαιτέρως υποβαθμισμένης ποιότητας, άφθονα βακτήρια, τοξικό φυτοπλαγκτό, διαφορετικής δομής ζωοπλαγκτό κλπ.), ο κ. Ψωμιάδης προβλέπει «υδρολογική αποκατάσταση της λίμνης Κορώνεια»! Κι ενώ την ίδια στιγμή τα αναγκαία αγροπεριβαλλοντικά μέτρα είναι σε εθελοντική βάση κι ενώ η διοίκηση της Νομαρχίας καταπατεί και τις αποφάσεις που είχε πάρει το 2005 για αλλαγή των συστημάτων άρδευσης, αντικατάσταση των αρδευτικών καρουλιών, σύστημα ποτίσματος με σταγόνες και χορήγηση κινήτρων στους γεωργούς για τη συμμόρφωσή τους στις ρυθμίσεις".
Για τον κ. Τρεμόπουλο, ο διαγωνισμός για το τρίτο υποέργο των βαθέων ενδιαιτημάτων, δεν είναι τίποτε άλλο παρά "διαδικασίες σύνταξης της μελέτης και όχι δημοπράτηση του έργου! Και μάλιστα, οι διαδικασίες αυτές γίνονται στην ουσία με ανάθεση και όχι με το διαγωνισμό που προβλέπει ο νόμος. Αφού η μελέτη τώρα άρχισε να συντάσσεται, πως γνωρίζει ο νομάρχης τον προϋπολογισμό των 14,2 εκατ. Ευρώ; Μήπως τα χαρτιά είναι σημαδεμένα", αναρωτιέται ο νομαρχιακός σύμβουλος;
Ο κ. Τρεμόπουλος επιμένει ότι "η μελέτη αυτή επίσης έχει πολλά σκοτεινά σημεία, αφού στην τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης που προτάθηκε από τον κ. Π. Ψωμιάδη και υπογράφτηκε, οι αρχικά διαφανείς διαδικασίες της μετατράπηκαν σε αδιαφανείς. Οι μελέτες από οριστικές γίνονται απροσδιόριστες ενώ ο όρος να είναι σύμφωνες οι μελέτες με την ισχύουσα νομοθεσία μετατρέπεται στο να είναι σύμφωνες με τους κανόνες της επιστήμης! Είναι απαράδεκτο ενώ οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας έχουν απορρίψει την υποβληθείσα αναγνωριστική μελέτη της οριστικής μελέτης του έργου των βαθέων ενδιαιτημάτων, η διοίκηση να επιμένει να στηρίζεται σε αυτές και να συνεχίζει απτόητη".
Ο νομαρχιακός σύμβουλος επιμένει: "Έστω και τώρα", λέει "η νομαρχία μπορεί και οφείλει να εφαρμόσει τις επιστημονικές προτάσεις, να ελέγχει ουσιαστικά τις βιομηχανίες, να εξασφαλίσει το βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων και το δίκτυο αποχέτευσης του Λαγκαδά και όλων των παραλίμνιων οικισμών, να σταματήσει τις παράνομες γεωτρήσεις και να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Για να γίνουν όμως αυτά, θα πρέπει να αλλάξει πολιτική, κάτι που φαίνεται αδύνατο".

Σχόλια