Περιβαλλοντική βόμβα, από τα Σκόπια, στον Αξιό

Δώδεκα φράγματα στον Αξιό, στο έδαφος των Σκοπίων, είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν εκτός περιβαλλοντικών προτύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή που η γειτονική χώρα θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατασκευάζει έργο -μαμούθ (αυτό με τα δώδεκα φράγματα), παρ’ ότι είναι υποχρεωμένη να τηρεί τους κοινοτικούς κανονισμούς, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, ακόμη κι όταν το έργο δεν τυγχάνει κοινοτικής χρηματοδότησης.
Αυτό αποκαλύπτεται σε απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Τρακατέλλη.
Ο κ. Τρακατέλλης, κατέθεσε την ερώτηση για να διαπιστωθούν ενδεχόμενες επιπτώσεις του έργου σε ό,τι αφορά τόσο την ρύπανση του ποταμού και του Θερμαϊκού Κόλπου, στον οποίο εκβάλλει, όσο και το αν θα επηρρεαστεί η ροή και ο όγκος του νερού, που θα έρχεται στο ελληνικό έδαφος -κάτι που είναι η αγωνία των καλλιεργητών της κεντρικής Μακεδονίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ότι έχει ενημερωθεί για το έργο, το οποίο μάλιστα έχει συζητηθεί, ήδη, με τις αρχές των Σκοπίων.
Για το εν λόγω έργο (που τα Σκόπια έχουν ονομάσει "Κοιλάδα του Βαρδάρη"), συνολικού κόστους 1,2 δις ευρώ, έχει προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός.
Όπως επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, δυστυχώς, η Επιτροπή με την απάντησή της δε διασκεδάζει τις δικαιολογημένες ανησυχίες που προκαλεί η κατασκευή ενός τέτοιου έργου. "Η Επιτροπή οφείλει να τονίσει ότι ένα τέτοιο έργο με τέτοιες επιπτώσεις και εκτός προδιαγραφών ΕΕ δεν είναι δυνατόν να γίνει ανεκτό, και θα θέσει σε κίνδυνο την καθαυτή υποψηφιότητα της χώρας", τονίζει ο κ. Τρακατέλλης. Ζητά, ακόμη, να παρέμβουν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, "δεδομένου ότι υπάρχει ο κίνδυνος της ρύπανσης του ποταμού και του Θερμαϊκού κόλπου αλλά και η περίπτωση μεταβολής της ροής και του όγκου του νερού, γεγονότα τα οποία θα πρέπει να αποφευχθούν, διότι θα είναι άκρως επιζήμια για τον ελλαδικό χώρο".

H φωτογραφία είναι από εδώ.

Σχόλια