Μετρούν τη ρύπανση του Στρυμώνα

Την ποιότητα των νερών του Στρυμώνα μελετά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μέσω ενός δικτύου τηλεμετρικών σταθμών θα μετρά τη μεταβολή της στάθμης, τη θερμοκρασία των υδάτων, το pΗ, ακόμη και τη συγκέντρωση διαλυμένου οξυγόνου στα νερά. Με το σύστημα θα εντοπίζεται, έγκαιρα, η βιομηχανική -και όχι μόνο- ρύπανση του ποταμού.
Λεπτομέρειες στο δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

Η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έθεσε σε δοκιμαστική λειτουργία, το σύστημα τηλεμετάδοσης δεδομένων από έξι σταθμούς μέτρησης της ποιότητας και της στάθμης των υπογείων υδάτων στον ποταμό Στρυμόνα.
Οι σταθμοί, που εγκαταστάθηκαν σε επιλεγμένες θέσεις της λεκάνης απορροής του ποταμού Στρυμόνα, είναι τηλεμετρικοί, ηλεκτρονικοί, πλήρως αυτοματοποιημένοι, με εντελώς αυτόνομη λειτουργία και χωρίς επιτόπια υποστήριξη κατά τη λειτουργία τους. Διαθέτουν ενεργειακή και τηλεπικοινωνιακή αυτοδυναμία και έχουν δυνατότητα αποστολής δεδομένων προς τον κεντρικό σταθμό βάσης (Η/Υ) που έχει εγκατασταθεί στην έδρα της Διεύθυνσης Υδάτων.
Οι παράμετροι που μετρούνται είναι: μεταβολή στάθμης, θερμοκρασία, pH, συγκέντρωση διαλυμένου οξυγόνου και ηλεκτρική αγωγιμότητα νερού. Τα πρώτα δεδομένα των σταθμών άρχισαν να μεταδίδονται τηλεμετρικά στον κεντρικό σταθμό βάσης από τις 10 Σεπτεμβρίου 2008.
Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθηγητής, Γιώργος Τσιότρας, «η εγκατάσταση σταθμών τηλεμετρίας μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα πλέον κατάλληλα διαχειριστικά εργαλεία για την εφαρμογή της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμού. Η λήψη δεδομένων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο συμβάλλει στο στόχο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για έγκαιρη αντιμετώπιση φαινομένων ρύπανσης και υποβάθμισης της ποιότητας των υπογείων υδάτων καθώς και στην ορθολογική διαχείριση τους. Σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε το Στρυμόνα, εντοπίζοντας άμεσα τυχόν επεισόδια ρύπανσης και να μπορούμε έτσι να λαμβάνουμε άμεσα μέτρα είτε απορρύπανσης, είτε διαχείρισης των υδάτων, προκειμένου να διατηρηθεί η παροχετευτικότητα του ποταμού. Το σύγχρονο αυτό εργαλείο παρακολούθησης θα μας δώσει αναλυτικά δεδομένα για την κατάσταση του Στρυμόνα και ουσιαστικά αποτελεί την καλύτερη θωράκιση του ποταμού, μια ασπίδα ενάντια στη ρύπανση και την υποβάθμιση».
Η προμήθεια του εξοπλισμού εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 3 «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την παρακολούθηση των υπόγειων υδάτων της λεκάνης του ποταμού Στρυμόνα» του έργου «Ανάπτυξη και εφαρμογή κοινού συστήματος παρακολούθησης των υπόγειων υδάτων της λεκάνης απορροής του ποταμού Στρυμόνα» που έχει ενταχθεί στο Μέτρο 3.2 του Προγράμματος Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG IIΙA/ PHARE CBC Ελλάδα-Βουλγαρία.

Σχόλια