Με δυο ώρες μάθημα

Ρεπορτάζ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Με μαθήματα δυο ωρών μπορεί, ο καθένας, να πάρει άδεια χειρισμού ταχύπλοων. Κι έπειτα, να ξεχυθεί, με το ταχύπλοό του σε κάποιο θέρετρο της χώρας μας, θέτοντας σε κίνδυνο τον ίδιο του τον εαυτό, όσους επιβαίνουν στο σκάφος του, αλλά και τους ανυποψίαστους λουόμενους.
Η ελλιπής ενημέρωση, αλλά και οι απαρχαιωμένες μέθοδοι εκμάθησης του τρόπου χειρισμού ταχύπλοων είναι από τα βασικά αίτια πρόκλησης ατυχημάτων, κάθε χρόνο στην Ελλάδα -και κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο. Και είναι το βασικό αίτιο επιβολής προστίμων από τις διωκτικές αρχές.
Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα πραγματοποίησε ελέγχους σε 2.930 σκάφη, αναφορικά με την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, για τα θαλάσσια μέσα αναψυχής, τα ταχύπλοα σκάφη και τις λουτρικές εγκαταστάσεις. Και οι έλεγχοι... έβγαλαν λαυράκι: Βεβαιώθηκαν 461 παραβάσεις.
Ο ανθυποπλοίαρχος του λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης Γιάννης Οικονομάκος, μιλώντας στον «Τ.Θ.» για το συγκεκριμένο θέμα, ανέφερε: «Η έλλειψη αδειών για τον χειρισμό τζετ σκι είναι η πιο συνηθισμένη παράβαση που παρατηρείται. Από την στιγμή που ένας χειριστής ταχύπλοου δεν έχει άδεια, αυτό σημαίνει ότι δε γνωρίζει και τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται».
Κι όμως, οι περισσότεροι παραθεριστές ξεχύνονται στα ανοικτά παραδίδοντας στους επιχειρηματίες που νοικιάζουν τέτοιου είδους ταχύπλοα μόνον την... αστυνομική τους ταυτότητα!
«Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε τακτικούς ελέγχους τόσο στις επιχειρήσεις που ενοικιάζουν ταχύπλοα όσο και στις λουτρικές εγκαταστάσεις και αν κάποιος δεν τηρεί τους κανόνες τότε έχει τις ανάλογες κυρώσεις», τονίζει ο ανθυποπλοίαρχος Οικονομάκος. Παραδέχεται, πάντως, ότι, «σε λουτρικές εγκαταστάσεις, στις οποίες εντάσσονται και οι οργανωμένες παραλίες, παρατηρείται το φαινόμενο οι ιδιοκτήτες τους, να νοικιάζουν ταχύπλοα που έχουν στην κατοχή τους, σε οποιονδήποτε θέλει να κάνει μία βόλτα χωρίς να διαθέτει άδεια». Σε αυτήν την περίπτωση επιβάλλονται κυρώσεις και στον επιχειρηματία.
Ο κ. Οικονομάκος επίσης σημείωσε πως «όσον αφορά τις παραβάσεις στην θάλασσα, υπάρχουν οι ίδιες διατάξεις που ισχύουν και στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας».

Νόμιμα τα ιστιοφόρα
Από την πλευρά του, του ο κ. Κ. Γιαννακουλάκης ιδιοκτήτης καταστήματος ενοικιάσεων ιστιοφόρων μιλώντας στον «Τ.Θ.», τόνισε: «Όσον αφορά τα ιστιοφόρα και στον τρόπο που ενοικιάζονται, δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς τηρούνται κανονικά οι κανόνες που ορίζει η νομοθεσία». Όπως εξηγεί, ακόμη κι ο πιο ανεπίδεκτος μαθήσεως, κατανοεί ότι δεν είναι δυνατό να οδηγήσει ένα ιστιοφόρο, χωρίς γνώσεις. «Ο φόβος φυλάει τα έρημα», σχολιάζουν εκπαιδευτές ιστοπλοΐας.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακουλάκη, «το πρόβλημα είναι στα μηχανοκίνητα πλωτά μέσα, καθώς το σύστημα εκπαίδευσης και πιστοποίησης για να μπορέσει να βγάλει κάποιος άδεια είναι απαράδεκτο. Συγκεκριμένα κάποιος που επιθυμεί να βγάλει άδεια χειρισμού ταχυπλόου σε δύο ώρες θα μπορεί να την αποκτήσει, και έπειτα θα έχει τη δυνατότητα να νοικιάσει σκάφος μέχρι και 20 μέτρων χωρίς να γνωρίζει πολύ καλά τους κανόνες».
Ο κ. Γιαννακουλάκης υπογράμμισε ότι «το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να κάνει πιο αυστηρούς ακόμα ελέγχους ώστε να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο φαινόμενο».

Απηρχαιωμένο το σύστημα
Απηρχαιωμένο θεωρεί το σύστημα εκμάθησης ο κ. Πάρης Βαλσάμης εκπαιδευτής για των χειρισμό ταχύπλοων σκαφών. Ο κ Βαλσάμης σημειώνει από την πλευρά του: «Η εξεταστέα ύλη που δίνεται από το υπουργείο, όσον αφορά τα θεωρητικά μαθήματα, είναι... χρόνια πίσω. Περιλαμβάνει αρκετές πληροφορίες που αφορούν μεγάλα πλοία και όχι για ταχύπλοα, π.χ. δε διδάσκονται καθόλου ποιες είναι οι σημαδούρες των ψαροντοφεκάδων, τις οποίες αντί να τις αποφύγουν κρατώντας απόσταση 150 μέτρων περίπου, οι περισσότεροι πάνε να τις... συλλέξουν, επειδή δεν το ξέρουν! Επίσης δεν γνωρίζουν –γιατί, απλούστατα, δε διδάσκεται- ότι πρέπει να κρατούν από την ακτή απόσταση 200 μέτρων»!
Σύμφωνα με τον κ. Βαλσάμη «θα πρέπει από το νόμο να επιβάλλονται κάποιες συγκεκριμένες ώρες θεωρητικής και πρακτικής εκμάθησης, κάτι που δεν ισχύει τώρα. Αυτό θα είναι η βάση για καλύτερη εκπαίδευση των ενδιαφερόμενων».
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο επίσημο σάιτ του υπουργείου, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και τον περιορισμό των ατυχημάτων σε κάθε μορφής θαλάσσια δραστηριότητα.

Σχόλια